Egészséges életmód

Vitaminok szerepe a beteg szervezetben 10. rész

Depresszió


A depresszió kedélybetegség, kóros lelki reakció, melyben manapság egyre több ember szenved. A depressziós ember rosszkedvű, szomorú, kétségbeesett, étvágytalan, munkáját kedvetlenül végzi, idegesíti mások jókedve. Következetlen, elszigetelődik környezetétől, szinte semmi sem érdekli. Koncentrálóképessége drasztikusan csökken.

 

A depressziós állapotokat több szempont szerint szokták csoportosítani. Két nagy csoportba oszthatjuk aszerint, hogy kiváltó oka a szervezetben bekövetkező biokémiai elváltozás vagy egy kellemetlen külső hatás. A belső biokémiai elváltozásokra visszavezethető elváltozás az orvosi értelemben vett depresszió, más néven a klinikai depresszió. A külső hatások következménye a pszichiátriai értelemben vett depresszió.

 

Depresszióban bárki szenvedhet gyermekektől az idős emberekig. Előfordulása, kifejlődése nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál. Az elmúlt évtized jellegzetes tendenciája a fiatal és középkorú férfiak körében emelkedő depresszív esetek száma! Az 1. táblázat a depressziót kísérő jellegzetes hangulat- és kedélyváltozásokat, a 2. táblázat a depresszióban szenvedőknél észlelt fizikai elváltozásokat, míg a 3. táblázat a depressziós állapothoz vezető elváltozásokat foglalja össze.

 

 

A depresszió háttere

A depresszív állapot az agyban zajló kémiai folyamatok megváltozásának következményeként jön létre. Az idegrendszer működése elektronikus és/vagy kémiai úton végbemenő változások sorozata. Valójában mindkét út aktív. Az elektronikus út annyit jelent, hogy az idegsejtek alkotta hálózaton belül elektronok vándorlásán keresztül zajlanak a folyamatok. Ezt egészítik ki a kémiai anyagok segítségével továbbított információk. Az idegrendszer működését segítő kémiai anyagok egyik csoportját neurotranszmittereknek nevezik. Az agyban legismertebb képviselőik a szerotonin, a dopamin és a norepinefrin.

 

A dopamin és norepinefrin serkenti az agyat az intenzívebb gondolkodásra, cselekvésre, a fokozott éberségre, a veszély időben történő érzékelésére. A szerotonin ennek ellenkezőjét váltja ki, azaz csillapít, nyugtat. Mennyisége fontos tényezője a jó kedély, a vidám hangulat fenntartásának. A neurotranszmitterek képződésére a táplálkozás komoly hatást képes gyakorolni. A szénhidrátok fogyasztása önmagukban nyugtatólag hat, míg a fehérjék bevitele fokozza éberségünk, óvatosságunk. A zsírok fogyasztása gátolhatja a neurotranszmitterek szintézisét, melynek következtében lassul gondolkodásunk, lomhává válhatunk.

 

A szerotoninszintézis kiindulási vegyülete a triptofán nevű aminosav. A komplex szénhidrátok emelik az agyban a triptofánszintet, melynek következtében a szerotoninszint is emelkedik. Ez a magyarázata a szénhidrátfogyasztás hatására jelentkező nyugtató hatásnak. Együnk több szénhidrátot, mint fehérjét, amennyiben idegesek vagyunk, és fordítva, ha már unjuk a nyugalmat és változásra, egy kis izgalomra vágyunk.

 

 

Depresszióhoz vezető táplálkozási hiányosságok

A nem megfelelően összeállított étrend gyakran vezet egyes létfontosságú tápanyagok hiányának kifejlődéséhez. A vitaminok közül elsősorban a B-vitamin-család az, melynek egyes tagjai hiánya komoly zavart okozhat az idegrendszer működésben. A vitaminhiány következtében kialakuló viselkedési változásokat a 4. táblázat foglalja össze.

 

• B1-vitamin

A B1-vitamin az agyban zajló szénhidrát-anyagcserében nélkülözhetetlen. Hiánya fáradékonyságot, ingerlékenységet, emlékezetkiesést, álmatlanságot, valamint étvágytalanságot okozhat. Hiánya elsősorban a terhesség, valamint a szoptatás ideje alatt alakulhat ki. A túlzott alkoholfogyasztás, a krónikus alkoholizmus szintén B1-vitamin-hiányt idéz elő.

 

• B2-vitamin

A sejtekben zajló számos biokémiai folyamat elengedhetetlen eleme. Hiánya a depresszió kiváltó oka lehet. Elsősorban a fogamzásgátlót szedő nőknél, a terhesség második szakaszában lévőknél, valamint egyes antidepresszáns készítményeket szedőknél alakulhat ki.

 

• B3-niacin

A depressziós emberek szervezetében számos esetben mutatták ki hiányát. A megfelelő pótlás elmaradása súlyos pszichózist, tébolyodottságot idézhet elő. A B3-vitamin-hiány kezdeti tünetei a nyugtalanság, szorongás és a letargia. Elsősorban idős emberek, drogosok, alkoholisták és a májbetegek szervezetében alakul ki.

 

• Biotin

A biotinhiány nem túl gyakori probléma, a rendesen táplálkozó ember számára ismeretlen fogalom. Túl sok nyers tojás fogyasztása idézhet elő biotinhiányt, amely elősegítheti, fokozhatja a depresszió kifejlődését.

 

• Folsav

Klinikai vizsgálatok során a depresszióban szenvedő nők 31-35%-ánál mutatták ki a folsav hiányát is. Idős emberek esetében ez az érték jóval magasabb is lehet. A folsavhiány következtében csökken a szerotoninszint az agyban, mivel a folsav a szerotoninszintézis egyik lépésének nélkülözhetetlen közreműködője.

 

Számos gyógyszer, többek között az aszpirin, a barbiturátok, a görcsoldók, az orális fogamzásgátlók idéznek elő hiányt a táplálékkal bevitt folsav felszívódásának gátlásával. A folsav hiánya a depresszió mellett szorongást, apátiát, tébolyodottságot okozhat.

 

• B6-vitamin

A szerotoninszintézis másik nélkülözhetetlen eleme. A folsavhoz hasonlóan a depressziós embereknél a B6-vitamin szintje is jellegzetesen alacsonyabb a normálisnál. A fogamzásgátló-szedés az egyik legfontosabb hiányt előidéző tényező.

 

• B12-vitamin

A depressziósok szervezetében a B12-vitamin a harmadik olyan vitamin, melynek komoly hiánya alakulhat ki, elsősorban az 50 év felettieknél. A kor előrehaladtával a hiány mértéke növekedhet.

 

• C-vitamin

A C-vitamin-hiány egyik legjellegzetesebb következménye a depresszió. A C-vitamin többek között segíti a vas felszívódását. A depressziósoknál a vashiány az egyik jellegzetes tünet.

 

 

A depresszió kezelése során alkalmazott vitaminok

A depresszió kezelésére számos megoldás ismert. Komolyabb baj esetén a gyógyszeres kezelés nem nélkülözhető, és sajnos a ma forgalomban lévő gyógyszerek sok kellemetlen mellékhatást váltanak ki. A körültekintő táplálkozás, a megfelelő vitaminpótlás sokat segíthet, de ne feledjük, hogy a depresszió kezelésének eredményessége erősen személyfüggő, megjósolni kimenetelét szinte lehetetlen. Az alapszabályokat itt is be kell tartani. Aki gyógyszeres kezelés alatt áll, az az emelt szintű vitaminpótlást csak kellő körültekintéssel, orvossal történt megbeszélés után alkalmazza. Ugyanakkor a B-vitamin-tartalom figyelembevételével összeállított étrend a gyógyszeres kezelés mellett is követhető!

 

A B-vitamin-család pótlása erősíti az idegrendszert, segít a túlzott ingerlékenység csillapításában, mérsékli a szorongást és a fáradékonyságot. Depressziósok számára egy multivitamin- vagy B-vitamin-komplex készítmény rendszeres szedése mindenképp ajánlott és előnyös. Súlyosabb esetekben a B6-vitamin, valamint a folsav pótlása nagyobb mennyiségben javasolt!

 

• B6-vitamin

A depresszió előrehaladottabb állapota esetén javasolt kúra a következő:

Először két héten keresztül naponta kétszer 50 mg B6-vitamin, melyet étkezés közben veszünk be. Ezután három héten keresztül naponta egyszer 50 mg B6-vitamin szintén étkezés közben bevéve. Ezután célszerű egy B-vitamin-komplex készítményt választani, melyekben általában a napi szükségletnek megfelelő mennyiségű B-vitaminok találhatók. Rendszeres szedésével megakadályozható, hogy hiány alakuljon ki bármelyikből is. A megadott pótlás mindenképp orvosi felügyeletet is igényel, mivel a nagy dózis vitaminpótlás mellékhatásai nem tisztázottak teljes részletességgel. Sokszor elegendő a megfelelő élelmiszerekből összeállított étrend követése is. Magas B6-vitamin-tartalmúak a következő élelmiszerek: karfiol, spenót, banán, hagyma, brokkoli, tök, kelkáposzta, karalábé, borsó és a retek.

 

• Folsav

Súlyos depresszió esetén 15-50 mg folsavat célszerű naponta bevenni addig, amíg a tünetek enyhülést nem mutatnak. A folsav nagy adagban, kúraszerűen történő bevitele biztonságos, kivéve az epilepsziára hajlamosak esetét. Nekik tilos ilyen mennyiségű folsav beszedése. A folsavhiány kialakulásának megakadályozására azonban bőven elegendő a napi 0,4-0,8 mg folsav bevitele is. A legtöbb multivitamin-készítmény általában ennyi folsavat tartalmaz. Kiváló folsavforrások a különböző babfélék, a spárga, a spenót, a brokkoli és a kelbimbó.

 

A folsavpótlást célszerű B12-vitamin bevitelével kombinálni!

Dr. Szabó Oszkár
IX. évfolyam 7. szám

Címkék: depresszió, vitaminok

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.