Egészséges életmód

Vitaminszerű anyagok - A Q10 mint gyógyszer

Vitaminok szerepe a szervezet létfenntartásában 32. rész


A Q10 a szervezet biokémiai folyamataiban aktív szerepet játszó molekulák közül az egyik legtöbbet vizsgált vegyület. Klasszikus értelemben véve nem sorolható a gyógyszerek közé, melyek általában az egészséges szervezetben nem létező molekulák. Manapság a gyógyszerkép – mely szerint a gyógyszerek feladata a kóros mértékben megváltozott folyamatok működésének normalizálása – ha lassan is, de változik. Számos természetes anyag – melyek esetében ismertté váltak a napi szükségletet jelentős mértékben meghaladó bevitel hatására bekövetkező változások is – került már be a gyógyszerek csoportjába. Legnehezebben azokat a molekulákat fogadják el gyógyszernek, melyek hiánya okozza a legnagyobb bajt. A hiány kialakulásának megelőzése, illetve a kialakult hiány megszüntetése mint gyógyító, betegségmegelőző tevékenység csak egyes vitaminok (C-, B12-vitamin, folsav) és nyomelemek (jód, vas) esetében tudatosult kellő mértékben a gyógyítók fejében. A vitaminok és vitaminszerű anyagok esetében számos próbálkozás történt már a szervezet napi igényét nagyobb mértékben meghaladó mennyiségek bevitelének vizsgálatára. Farmakológiai dózisnak is hívják az ilyen mértékben bevitt tápanyagmennyiséget. A farmakoló-giai dózis a gyógyszerek esetében a gyógyító hatást kiváltó anyagmennyiség. A vitaminok és vitaminszerű anyagok esetében az a sajátos helyzet állhat elő, hogy a napi szükséglet biztosítása is lehet gyógyító hatású, amennyiben a szervezet hiányt szenved a bevitt molekulából. A túlzott vitaminbevitel valóban számos, gyakran előre nem látható folyamatot képes előidézni, ami sokszor inkább hátránya egy készítménynek, mint előnye.

 

A gyógyszerként engedélyezett vitaminkészítményekben a napi szükségletet jelentősen meghaladó mennyiségű vitamin található. Alkalmazásuk során sok még a kérdőjel. Az orvosok a vitaminokat nem tekintik valódi gyógyszereknek.

 

 

A fokozott Q10-bevitel jelentősége

A Q10 molekula helyzete sajátos biológiai szerepéből kifolyólag. A szervezet energia-háztartásnak egyik kulcsmolekulája, és emellett kémiai szerkezete meghatározott körülmények között képessé teszi nagy energiájú szabad gyökök hatástalanítására is. A két folyamat egymástól térben függetlenül megy végbe. Az energiaellátó rendszer elemei elsősorban a sejteken belül találhatók. A Q10 az „erőműben”, a mitokondriumban „dolgozik”. Ugyanakkor a vérben található Q10 viszont a gyökök befogásában vállal fontos szerepet.

 

A Q10-bevitel fokozása könnyen indokolható, ezért kezdték el tanulmányozni egyre intenzívebben. Mindkét szerepköre indokolja ezt.

 

Szervezetünk energiaellátó rendszerének egyensúlya könnyen felborulhat, ha megbetegszünk. Létfontosságú anyagok a szokottnál nagyobb mértékben ürülnek a kóros mértékű változások következményeként.

 

A kóros mértékű ürülés kihatása szervezetünkre gyakran csak akkor észlelhető, amikor már nehéz közbeavatkozni! Ilyenkor válik szükségessé a kiürült anyagok fokozott bevitele. Azt persze nehéz megmondani pontosan, hogy mit kell pótolni. Sokszor a legjobb orvosság a megfelelően összeállított étrend. Miért épp a Q10 pótlása került a figyelem középpontjába, amikor az energiaellátó rendszert számos molekula alkotja még, melyek jelenléte egyformán fontos? Egyik lehetséges ok a viszonylag egyszerű kémiai szerkezete. Az energiaellátó rendszer működésében részt vevő molekulák zöme a szervezetben kialakuló, instabil, rövid élettartamú anyag, melyek mennyisége nehezen befolyásolható táplálkozással, szájon keresztüli tápanyagbevitellel. Amennyiben egyáltalán sikerülne megvalósítani egy stabil, „megehető” formát, kérdés, hogy eljut-e a sejtekbe a megfelelő sejtrészecskékhez.

 

A Q10 esetében a helyzet egyszerűbb. Régóta ismert, hogy a táplálékkal bevitt Q10 mennyisége kimutathatóan befolyásolja az energiaellátó rendszer működőképességét.

 

A szabad gyökök okozta roncsolások egyik legfontosabb helyszíne a vér, a roncsolás „áldozatai” a vérben szállított molekulák.

 

A Q10 gyökfogó képességének elve azonos az E-vitaminéval, hiszen kémiailag hasonló molekulákról van szó. Mindkét molekula, ha nem is azonos mértékben és módon, de képes elektronfelvételre, illetve -leadásra. A gyökök energiafeleslege is elektrontöbblet vagy -hiány következménye. A Q10-bevitel mértékét a vér Q10-tartalma pontosan tükrözi bizonyos mértékig. Ez a mérték jóval magasabb, mint ami a napi Q10-szükségletet biztosítja. A szabad gyökök szintje a legtöbb betegség kialakulása során jelentősen megemelkedik. Bármilyen gyökfogó molekula – melyet antioxidánsoknak is neveznek – bevitele segítheti a gyógyulást. A Q10 az egyik leghatékonyabb antioxidáns, még az E-vitaminnál is eredményesebb.

 

A Q10-zel kapcsolatos vizsgálatok egyik legfontosabb jellemzője, hogy minden esetben csak kiegészítő kezelésként alkalmazták, sosem hagyták abba a hagyományos gyógyszeres terápiát.

 

 

A Q10 hatása a beteg szívre, illetve érrendszerre

Az energiaellátó rendszer zavara a szív működésére hat ki a legkomolyabb mértékben.

 

A Q10 szerepének megismerése hamar ráirányította a figyelmet a szívizomban található Q10 mennyiségére, amely ráadásul a vér Q10-szintjével is szoros kapcsolatban áll. A legfontosabb felismerések a következők:

 

A Q10-hiány a szívkoszorúér-megbetegedések egyik rizikófaktora.

 

A szívizominfarktus következményei jelentős mértékben csökkenthetők az infarktus utáni fokozott Q10-bevitellel.

 

Az infarktus kockázata is mérsékelhető a megfelelő Q10-szint biztosításával. Ennek előzménye az érfalakra lerakódó „zsírréteg” megvastagodása, amely a szabad gyökök roncsoló hatásának egyik jellegzetes következménye.

 

Csökkenti a kórosan megemelkedett inzulinszintet, amely együtt jár a vér koleszterinszintjének normalizálódásával is.

 

A szív diasztolés funkcióját javítja, ennek következtében a magas vérnyomás számos esetben – ha csak kismértékben is – csökkenthető.

 

Csökkentheti a szívgyógyszerek használatának szükségességét. Az egyik vizsgálat során, melyben 424 szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő beteg vett részt, 43%-uk a Q10-szedés eredményeként abbahagyhatta a szívgyógyszerek szedését.

 

1985 és 1994 között több mint 20 olyan klinikai vizsgálatot végeztek, melyekben nagy számban vettek részt szívbetegek. A legnagyobb vizsgálatok egyikében 2664 beteget kezeltek többek között Q10-zel. Az összes vizsgálatban észlelték a Q10-kezelés mint kiegészítő terápia előnyeit. Könnyen megjósolható, hogy amennyiben a Q10 valaha gyógyszerré válik, akkor a szívgyógyászat területén fogják elsősorban alkalmazni.

 

 

Daganatos megbetegedések

A Q10 alkalmazhatósága természetesen az egyik legtöbb áldozatot szedő betegségcsoport, a daganatos betegek körében is kipróbálásra került. Meglepő módon csak kisszámú vizsgálati eredmény látott napvilágot, dacára annak, hogy milyen súlyos betegségről beszélünk. A kevés elvégzett vizsgálat között található néhány meglepő eredmény is.

 

Javasolt Q10-bevitel

Cél Javasolt napi Q10-mennyiség

- Megelőzés egészséges szervezet esetében

            10-20 mg

- Lábadozás

- Szívpanaszok

- Roborálás betegség után

- Szívizominfarktus kockázatának csökkentése

            20-90 mg

- Komolyabb szívbetegség, elsősorban pangásos szívelégtelenség

- Meggyengült immunrendszerre visszavezethető betegségek

          100-200 mg

- Daganatos megbetegedések

- Szívizominfarktus utáni állapot

          250-300 mg

   
1. táblázat

 

Az általános megfigyelés az, hogy napi 90-200 mg Q10 képes bizonyos esetekben stabilizálni a daganatos beteg állapotát, a daganat fejlődését megállítani. Arra sajnos még nem derült fény, hogy milyen típusú daganatok esetében észlehető elsősorban ez a fejlődésgátlás és miért pont ezeknél a daganattípusoknál. Arról is csak homályos elképzelések léteznek, hogy a daganatfejlődés melyik folyamatát gátolja a Q10 jelenléte és milyen körülmények között. Ugyanakkor a szakirodalom említ két egymástól független esetet, melyben a daganatot sikerült teljes mértékben visszafejleszteni.

 

Az egyik esetben egy 59 éves nőt kétszer operáltak mellrákkal, de a daganatot nem sikerült teljes mértékben eltávolítani. A második műtét után a nő naponta 390 mg Q10-et szedett, melynek következtében 2 hónap után a daganat teljesen eltűnt szervezetéből.

 

A másik eset hasonlóan zajlott le egy 74 éves nővel, de ő a második műtét után napi 300 mg Q10-et szedett három hónapon keresztül. A harmadik hónap végén az ő szervezetéből is eltűnt a daganat.

 

 

Idegrendszeri elváltozások

Egyre több olyan adat lát napvilágot, mely szerint a különböző idegrendszeri problémák, az agyban jelentkező kóros elváltozások (Alzheimer-kór, Huntington-kór, Parkinson-kór stb.) hátterében többek között a fokozott szabadgyök-termelés és az energiaellátó rendszer zavara áll. Mivel a Q10 mindkét elváltozás mértékét képes csökkenteni, felmerült alkalmazásának lehetősége kiegészítő kezelésként számos idegrendszeri elváltozásra visszavezethető probléma kezelése során is. A vizsgálatok eredményei, bár még csak az állatkísérleteknél tartanak, igen biztatók. Az állatokon elvégzett kísérletek eredménye szerint a Q10 képes védeni az idegrendszert a komolyabb, elsősorban a szabad gyökök roncsolása miatt bekövetkező elváltozásokkal szemben.

 

 

Életminőség

A Q10 szedése egészségesnek tűnő embereknél is jelentős közérzetjavulást eredményezhet, melyet a következő tanulmány is igazol:

 

A Svédországban elvégzett vizsgálat során nem dohányzó felnőttek egyik csoportja naponta 30 mg, a másik 100 mg Q10-et szedett, míg a harmadik csoport nem kapott Q10-et. 10 nap után egy kérdőívet töltöttek ki, melyben az életminőségüket jellemző kérdésekre adtak választ. A kérdőívek összesítése után megállapították, hogy a naponta 100 mg Q10-et szedők életminősége jelentős mértékben javult.

 

 

Kell-e a Q10-et pótolni?

A kérdésre azt kellene válaszolni, hogy nem, mivel a Q10-et szervezetünk képes előállítani. Sajnos az utóbbi évek vizsgálati eredményei egyre jobban megerősítik azt az álláspontot, mely szerint valóban képződik a szervezetben Q10, de bizonyos életkor elérése után már nem elegendő mennyiségben. Ez a bizonyos életkor nincs még egyértelműen meghatározva, valószínűleg egyénenként változó. Szerencsére a Q10-bevitel felső határa egyelőre nem ismert, nagyszámú vizsgálat igazolja, hogy semmilyen káros mellékhatás, illetve gyógyszerkölcsönhatás nem ismert vele kapcsolatban. A Q10-bevitel ártani nem árt, számos ember számára mindenképp jó hatású, legfeljebb pénztárcánk tartalmára bizonyul károsnak rendszeres szedése.

 

Ezek után ki, mikor és mennyit Q10-et szedjen, amennyiben szükségét érzi ennek? A választ az 1. táblázat tartalmazza, mely számos vizsgálat eredményének ismeretében került összeállításra. Természetesen pontos mennyiségeket nem lehet megadni. A megvásárolható készítményektől is függ a bevitel megvalósítása.

 

 

Milyen Q10-et fogyasszunk?

A Q10 esetében sajnos nem mindegy, milyen készítményt választunk. Az első probléma akkor jelentkezik, amikor azt kell eldönteni, hogy a patikákban forgalmazott készítményt vásárolunk, vagy hallgatunk az ún. MLM rendszerben dolgozó ügynökre, és az ő készítményét választjuk, amely gyakran olcsóbbnak tűnik. Hangsúlyozni kell, hogy csak tűnik, mert sajnos ezek a készítmények sok kívánnivalót hagynak maguk után. Az első és legfontosabb, hogy jelentős részük Magyarországon nem rendelkezik forgalmazási engedéllyel. Nem véletlenül. Sok közöttük a rossz minőségű, rossz összetételű termék, amely semmilyen hatóság előtt nem állná ki a próbát.

 

A patikában kapható készítmények között elsősorban hatóanyag-tartalmuk és természetesen áruk alapján szoktak választani a vásárlók. Még egy szempontot érdemes figyelembe venni: a készítmény kiszerelési formáját. A kiszerelési forma a Q10 felszívódását döntő mértékben képes befolyásolni. A legjobb kiszerelési forma az úgynevezett lágyzselatin-kapszula, melyben egy olajban található feloldva a Q10. A kapszula arról ismerhető fel, hogy puha, kicsit összenyomható és általában sötét színárnyalatú. A Q10 létezik még kemény kapszulában és tablettaformában is. Ezek is használható készítmények, de csak akkor szívódnak fel kielégítő mértékben, ha megfelelő mennyiségű zsiradékot is fogyasztunk étkezéseink során.

Dr. Szabó Oszkár
VIII. évfolyam 1. szám

Címkék: q10, vitaminok, vitaminszerű anyagok

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.