Egészséges életmód

Zöld oázisok testnek és léleknek

A fák gyógyító ereje

  A természet csodálatos módon képes csökkenteni stressz-szintünket, erősíteni keringésünket és immunrendszerünket, javítani hangulatunkat. A fák a tiszta oxigén kimeríthetetlen forrásai, a nagyvárosok zöld területei elűzik a depressziót. Az erdők illatai pedig balzsamosan gyógyító aromaterápiát jelenthetnek.


   

  Energiáinkkal okosan gazdálkodni egyre kevesebben képesek. A fák ebben előttünk járnak – őrzik benső egyensúlyukat. Jól gazdálkodnak az életerővel, mindig csak annyi tápanyagot és energiát juttatnak a törzsükbe, hogy az képes legyen hordozni koronájukat. Az energiaforrások egy részét a fa elraktározza arra az esetre, ha valamilyen kórokozó támadná meg, és védekezni kényszerülne. A növények, és főként a fák, tehát magas szinten űzik az energiagazdálkodást, és egyben a legcsodálatosabb energiaforrások is. Erőikből szívesen átadnak valamennyit nekünk, embereknek is. Sajnos e lehetőséggel egyre kevesebben élnek.

   

  Például fogyatkozik azok száma, akik hajlandók gyalogolni, pedig a természetben való sétálás, túrázás rendkívül jótékony hatású. Így vélte Sebastian Kneipp (1821‒1897), a híres német gyógyító lelkész is.

   

  A modern tudomány is bebizonyította, hogy valóban rendkívül hasznos, ha sikerül legyűrni magunkban a lustaság démonát, és kirándulunk. Itt van pl. annak a 43 koreai nőnek az esete, akiket a kutatók a friss erdei levegőn sétáltattak. A hölgyeknek egy órát kellett erdei sétával tölteni, míg 19 társuk ugyanannyit egy nagyváros utcáján gyalogolt. A séta előtt és után megmérték a kísérleti személyek vérnyomását, tüdőkapacitását és artériáik rugalmasságát. Az erdőben sétáló nők vérnyomása normális tartományban volt, sőt, az indulás előtti értékhez képes csökkent, verőereik rugalmassága is megfelelő volt. Tüdőkapacitásuk is javult. Ezzel szemben a városban sétáló csoport tagjainál semmilyen javulás nem volt.

   

   

   A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júliusi lapszámában olvashatják!

  V.T.
  XXIV. évfolyam 7. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. február

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.