Egészséges életmód

Zsírégető receptek

Aki fogyni akar, nem kell éheznie. Nyugodtan jól is lakhat, feltéve, ha olyan tápanyagokat vesz magához, amelyek megfelelően gondoskodnak a zsírégetésről.  


 

A derékon és a fenéktájon kialakuló zsírpárnákért nem az ételben megtalálható zsír, hanem a zsírok és a gyorsan felszívódó szénhidrátok kombinációja a felelős. Ilyen élelmiszerek például a fehérliszt és a cukor. Aki tehát spagetti carbonárát rendel, utána pedig desz-szertként tiramisut fogyaszt, az ne csodálkozzon, ha megjelennek rajta a nem kívánt zsírpárnák. A tészta fehér lisztből készül, a szósz tejszínből és szalonnából, a tiramisu pedig zsíros sajtból és cukorból. Mivel először a szénhidrátok, utána pedig a zsírok rakódnak le a zsírszövetekben, a kedvező változást már azzal is elérhetjük, ha teljes értékű lisztből készült tésztákat fogyasztunk. Ebben az esetben ugyanis a szószban található zsír az energiaégetés folyamatában vesz részt, és nem szívódik fel olyan gyorsan.

 

Az anyagcserében fontos szerepet játszanak a növekedési hormonok. Ám ezek csak akkor képesek kifejteni hatásukat, ha megfelelő mennyiségű C- és B6-vitamin kerül a szervezetbe, pl. teljes őrlésű gabona, szója és mogyorófélék fogyasztásával. A C-vitamin, illetve az azt tartalmazó savanyú gyümölcsök – grépfrút, citrom, kivi, egres – a leghatékonyabb zsírbontók.

 

Léteznek persze más bioaktív anyagok, amelyek megvédenek bennünket az „úszógumiktól”. Az ásványi anyagok közül ilyen a magnézium, ami főleg teljes őrlésű gabonákban és mogyorófélékben található, és gyorsítja a sejtszintű anyagcserefolyamatokat.

 

Szintén a zsírégetők közé tartozik a kolin. Ez a vitaminszerű anyag főleg a karfiolban és a tofuban van jelen, és a zsírbontó hatású hormonok termelődését serkenti.

 

A zsírbontás tulajdonképpeni motorja, az élénkítő hatású adrenalin a metionin segítségével termelődik. Ez az esszenciális aminosav a szójában, sajtokban, joghurtban és lencsében is fellelhető, és fáradtság, levertség ellen hat. A metionin fontos eleme a karnitinnek is, ami szintén fontos szerepet játszik a zsírégetésben.

 

A zsírégető anyagok listájából nem maradhat ki a linolsav, ez főleg a lenmagban található, és garantálja a bélnyálkahártya egészségét. Egészséges bél pedig egészséges emésztést jelent, amikor is zavartalan az értékes tápanyagok felszívódása, és a szervezet energiaellátása optimális.

 

Látható tehát, hogy az ésszerű fogyókúra összeegyeztethető a kulináris élvezetekkel.

 

 

Spenótgombócok sajttal (4 személyre)

Mossunk meg 600 g friss spenótot és puhítsuk kb. 5 percen át fél liter forró vízben. Öntsük le róla vizet, a spenótot tegyük egy szitára, hogy jól lecsöpögjön és hagyjuk kihűlni.

Forraljunk egy fazékban enyhén sós vizet.

A spenótot vágjuk nagy szeletekre és 250 g soványtúróval, 2 tojással és 60 g liszttel keverjük ki a tésztát. Borssal és szerecsendióval ízesítjük.

 

Formáljunk kis gombócokat, tegyük finoman a vízbe és hagyjuk, hogy megnőjenek, amíg fel nem jön mind a víz tetejére. Közben olvasszunk fel egy edényben 80 g gorgonzolát és keverjünk bele 70 ml tejet, valamint 2-3 evőkanál ásványvizet.

 

Szedjük ki a megfőtt gombócokat egy nagy tálba, öntsük rá a sajtszószt és szórjuk meg a tetejét 40 g parmezánnal. Kis időre tegyük be a sütőbe, amíg a sajt rá nem olvad.

 

 

Zebracsíksaláta (4 személyre)

Hámozzunk meg gondosan 600 g fehér spárgát a fejétől lefelé haladva. A 600 g zöld spárgának körülbelül csak az alsó harmadát kell lehámozni. Mind a kétfajta spárgát kössük össze. Forraljunk fel mind a két kötegnek külön fazékban vizet, benne egy csipet sóval, egy csipet cukorral és egy szelet citrommal. Tegyük bele a spárgát és 20-30 percen át hagyjuk a vízben megfonnyadni.

 

Közben keverjünk össze 5-7 evőkanál vörösborecetet 1/4 l meleg zöldséglevessel, borssal, sóval és 1 teáskanál mézzel.

 

A spárgát vegyük ki a fazékból, hagyjuk lecsöpögni róla a vizet, vágjuk le róla a cérnát és fektessük egy lapos, széles tálba. Adjuk hozzá a meleg marinádot, és hagyjuk, hogy jól átigya a spárga, amíg ki nem hűl teljesen.

 

Mossunk meg közben 3 paradicsomot és vágjuk a húsát fél centiméteres kockákra. Szeleteljünk kis kockákra egy hagymát. Mossunk meg egy csokor metélőhagymát és egy csokor petrezselymet, szárítsuk meg és vágjuk apróra. Vegyük ki a spárgát a marinádból és osszuk el egy tálon úgy, hogy az egyik felén a fehér, a másikon a zöld legyen. A paradicsomkockákat, a hagymát és a füveket keverjük össze a marináddal, és öntsük az egészet két keresztcsíkban a spárgákra.

 

Tofutál (4 személyre)

Öblítsünk le 300 g kemény tofut és vágjuk kis kockákra. Vágjunk félbe egy póréhagymát, folyó vízben mossuk ki jól a leveleit és vágjuk csíkokra.

 

200 g brokkolit bontsunk virágaira. Hámozzunk meg két sárgarépát.

 

Mossunk meg 3 évelő zellert és szeleteljük fel. Öblítsünk le 70 g csicseriborsót hideg vízzel és hagyjuk lecsöpögni. Mossunk meg egy csokor korianderlevelet, rázzuk le róla a vizet, majd szeleteljük kicsire.

 

Forrósítsunk fel 1 teáskanál földimogyoró-olajat egy teflonsütőben, adjuk hozzá a zöldséget a csicseriborsóval, valamint 100 g mélyhűtött borsót, és az egészet pároljuk puhára. Forgassuk bele a felszeletelt korianderleveleket. Ízesítsük borssal és kurkumával.

 

Végül keverjük bele a tofut és 70 g tökmagcsírát. Már tálalhatjuk is.

 

 

Villámtorta homoktövistúróval

Béleljük ki egy tortaforma alját sütőpapírral. Verjük 5 tojás fehérjét egy csipet sóval nagyon kemény habbá, és tegyük hűvös helyre. Keverjük habosra a tojássárgákat 3 evőkanál forró vízzel, egy fél citrom reszelt héjával és 80 g mézzel. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

 

A tojássárgájából kevert masszába forgassunk bele 160 g hajdinalisztet, majd óvatosan keverjük el benne a kemény habbá vert tojásfehérjét. Öntsük a tésztát az előkészített formába és süssük 20-30 percig. Miután kivettük, hagyjuk a tésztát egy kicsit pihenni, majd tegyük ki egy tálra és szeljük el keresztben kétszer.

 

Keverjünk ki 1 kg jól lehűtött sovány túrót 1/8 l hideg mézédes homoktövislével. Kenjük be vele a tortát rétegesen úgy, hogy maradjon egy adag a tetejére is.

 

A torta tetejét és környékét takarékosan díszítsük.

Klee
VIII. évfolyam 6. szám

Címkék: fogyókúra, receptek, zsírégetés

Aktuális lapszámunk:
2019. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.