Egészséges életmód

Zsírégető teák

    Mindenki szeretne karcsú, vonzó alakot, de koplalni, szenvedni a cél érdekében már annál kevesebben akarnak. A lemondás nem vonzó. Mit tegyünk tehát?


    Sok, gyors és szenvedés nélküli csodaszert kínálnak. Hatékonyabb, olcsóbb, és főleg biztonságosabb azonban a természet erejére támaszkodni

     

    A természetes táplálékkiegészítők listája egyre bővül. A fucus algától a Pu-Erh teán keresztül egy sor növény került fel rá. A Himalájától a mélytengerekig valószínűleg valóban sok olyan növény létezik, amelyek segíthetnek a fölös kilóktól megszabadulni, sajnos azonban az előbb említettek és még sok más társuk nem „bizonyított” a tudományos vizsgálatok során.

     

    Minden jelentés és híresztelés ellenére: léteznek pozitív vizsgálati eredményeket produkáló növények is.

     

    Maté tea, a dél-amerikai serkentő

    A maté tea (ilex paraguariensis) levelével a Lausanne-i Egyetemen érdekes kísérletet végeztek el. A dél-amerikai nemzeti ital kimutathatóan fokozta a kísérleti személyek szervezetében a kalóriák elégetését. Táplálkozástudósok szerint a teával érdemes volna hosszú távú kísérleteket folytatni.

     

    A maté tea megnöveli szervezetünk kalóriaégetését – ezt tudományos kutatásokkal igazolták. Dél-Amerikában a képen látható, jellegzetes formájú edényből isszák. Ez a tea nem csak fogyaszt, de méregtelenít, salaktalanít is

     

    Maté tea hazánkban is kapható teaházakban, gyógynövényszaküzletekben. Elkészítése: egy púpos teáskanálnyit egy csésze lobogó forró vízzel leforrázni, 10 perc múlva leszűrni, ezután fogyasztható. Naponta 3 csészényi fogyasztása ajánlott.

     

     

    Az oolong tea mobilizálja a zsírégetést

    A japán Tokushima Egyetemen folytatott hatástani kísérletek eredményei biztatóak: a japán orvosok és táplálkozástudósok a kínai oolong teát (camellia sinensis) vizsgálták, és megállapították, hogy valóban segíthet a fogyásban, ahogyan azt a hagyományos kínai orvoslásban is tartják róla. A kísérletben 12 egészséges férfi három napon keresztül napi egy liter teát ivott. A mérések szerint a férfiaknak a kontrollcsoport tagjaival összehasonlítva – akik csak vizet ihattak – lényeges mértékben megnőtt a kalóriaégetésük, zsírégetésük 12%-kal magasabb volt. Azt is sikerült igazolni, hogy a teában található szaponinok gátolják a zsírok felszívódását. Más szavakkal a hagyományos tea – a széles körben elterjedt és kedvelt zöld tea félig fermentált formája – nem csak a zsírdepók bontását segíti elő, de egyúttal meg is akadályozza a legkalóriadúsabb élelmi anyagok felszívódását is.

     

    Az, hogy mindez elegendő a sikeres fogyáshoz, egyelőre tudományosan nem igazolt. Az évszázadok óta ismert és élvezeti szerként fogyasztott oolong tea mindenesetre megéri, hogy próbálkozzunk vele.

     

    A tea nálunk is kapható gyógyszertárakban, tea- és gyógynövényszaküzletekben. Elkészítése: egy csapott teáskanálnyit öntsünk le egy csésze forrásban lévő vízzel, majd három-négy perc múlva szűrjük le. Étkezésekhez egy-egy csészényit fogyasszunk belőle.

     

     

    A guggulu és a mozgás együttes hatása

    A hagyományos indiai orvoslás, az ájurvéda (szanszkrit = az élet tudománya) ősidők óta a guggulu-fa (commiphora mukul) gyantáját használja fogyasztószerként. A Bombayi Ájurvédikus Kutatóintézetében 29 túlsúlyos embernek 30 napig adagolták a guggulut, és rendszeres testmozgást végeztettek velük. A kontrollcsoporttal összehasonlítva – amelynek tagjai guggulu nélkül mozogtak – többet fogytak.

     

    A zsírégető hatású oolong- és matélevélteákat minden teaszalonban és szaküzletben megtaláljuk

     

    A nemzetközi hírű Science magazinban nemrégiben megjelentetett publikáció szerint a guggulu gátolja a famezoidreceptorokat, amelyek testünk zsírháztartásában központi jelentőséggel bírnak.

     

    A guggulut több mint ezer esztendeje használják zsíranyagcsere-zavarok, túlsúly kezelésére. Utóbbi indikációval 1987 óta Indiában hivatalos gyógyszerként törzskönyvezték. Hogy hazánkban kapható-e, nem tudjuk, az ájurvédikus termékekkel foglalkozó cégeknél lehet érdeklődni. Az EU-ban táplálékkiegészítőként beszerezhető.

     

     

    Az ázsiai madargyökér étvágycsökkentő

    A fogyni vágyóknak a homeopátia is nyújt megoldásokat, pl. az Ázsiában élő madargyökér (calotropis gigantea) formájában. A belőle előállított készítmény elsősorban az étvágyat csökkenti – a szintetikus készítményekkel ellentétben mellékhatások nélkül. Egy, az említett készítmény hatását vizsgáló kísérletben, amelyben 661 túlsúlyos nő és 195 túlsúlyos férfi vett részt, 4 heti használat után a kísérleti személyeknél jelentős fogyás volt tapasztalható. A kísérleti alanyok 70%-a étvágyának jelentős csökkenéséről számolt be.

     

    A készítmény hatásmechanizmusa – mint minden egyéb homeopátiás készítményé – a hivatalos tudomány által egyelőre ismeretlen. Ettől függetlenül a homeopatikumokra specializálódott gyógyszertárakban ez a készítmény megkapható. Az adagolást lásd a csomagoláson.

     

    A növényi keserűanyagok emésztésünknek nélkülözhetetlenek

    A súlyfelesleg leadásában további segítséget nyújtanak a növények keserűanyagai. A gyógynövényes gyógyítók más régóta tudják, hogy ezek a vegyületek csökkentik az étvágyat, különösen a zsírtartalmú ételek iránti vágyat. Ezen túlmenően fokozzák a nyáltermelést és a tápcsatornában termelődő egyéb emésztőnedveket.

     

    1. ürömfű, 2. majoránna, 3. zsálya
    E fűszereket használhatjuk a fogyasztó ételekhez

     

    Mindennek kedvező hatása van az emésztésre, felgyorsul a bélperisztaltika, a felesleges táplálék és a salakanyagok gyorsabban ürülnek, kevesebb zsír tud felszívódni a táplálékból.

     

    Prof. dr. Karl Herrmann, a hannoveri Élelmiszerkémiai Intézet kutatója hangsúlyozza a növényi keserűanyagok fontosságát egészségügyi szempontból, különösen az idősebb generáció esetében: náluk ugyanis csökken a nyál-, az emésztőenzim-, valamint a gyomorsavtermelés, hasnyálmirigyük és májuk működése is lassul, ennek következtében az emésztés hatékonysága egészében romlik. Mindeme hiányok hatékonyan ellensúlyozhatók a növényi keserűkkel.

     

    A realitás azonban sajnos elkeserítő: az édes, lágy ízekhez hozzászoktatott, elkényeztetett ízlésünknek nem tetszenek a keserű aromák, ezért a növénynemesítők olyan fajtákat tenyésztettek ki, amelyek keserűanyag-tartalma jelentősen csökkent. Ez a „keserűtlenítési” trend káros következményekkel jár, hiszen az olyan civilizációs betegségek, mint a túlsúly, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés és a cukorbetegség tömeges megjelenése többek között azzal is magyarázható, hogy az emberek egyre kevesebb keserű zamatú kultúrnövényt fogyasztanak. Ezzel nem csak egy természetes emésztést fokozó tápláléktól, hanem az evés természetes szabályozásának egyik legtermészetesebb eszközétől fosztják meg magukat.

     

    Felvetődik tehát a kérdés, hogy miként javíthatunk e kedvezőtlen helyzeten. Az ún. aperitifek (gyomorkeserűk) fogyasztása hagyományos, és némiképp javíthat a helyzeten, de alkoholtartalmuk nem elhanyagolható, ezért az egészséges táplálkozás híveinek nem ajánlható fenntartás nélkül.

     

    1. csalán, 2. gyermekláncfű, 3. katángkóró
    E gyógynövények keveréke (tea, granulátum, tabletta) ideális fogyasztó, emésztést serkentő "koktélt" alkot

     

    Japánban a zöld teát részesítik előnyben. Ez a tea már Európában is kezd elterjedni, bár fanyar aromája nem mindenkinek nyeri el a tetszését, ráadásul jelentős mennyiségű koffeint tartalmaz.

     

    E szempontból kevésbé problémásnak tekinthetők a kesernyés aromájú fűszerek, mint az ürömfű, a majoránna, az oregánó, a turbolya, a zsálya és a keserű narancs héja.

     

    További alternatívát jelentenek a keserűfüveket tartalmazó tabletták, ill. granulátumok (Dr. Kleinschrods Wörishofener Magenpflege tabletták). A tablettákat érdemes elszopogatni, és a granulátumot is úgy bevenni, hogy a keserű íz érvényesüljön, cukorral elnyomni, édesíteni nem szabad! Szedésük étkezés előtt ajánlatos.

     

     

    Egy „zsírgátló” recept

    A túlsúly elleni harcban jól bevált szerek a növényi ballasztanyagok is. Gondoskodnak róla, hogy kevés zsír szívódjon fel táplálékainkból, és gyorsítják a bélmozgásokat is. Kiváló ballasztforrás a guarmagliszt és a bolhamag. Az alábbiakban közlünk egy receptet két személy részére, hogy megmutassuk, lehet finom is, ami egészséges:

     

    300 g cukkínit meghámozunk és karikára vágunk. 300 g Graham-tésztát sós vízben puhára főzünk.

     

     

    Cukkíni – ideális zöldségféle mindenkinek, aki vigyáz a vonalaira, különösen, ha ballasztanyagokat is fogyasztunk hozzá

     

    Az öntethez 400 ml tejszínt sóval, borssal, 1 késhegynyi szerecsendióval és 1 teáskanál szárított kaporral ízesítünk, 1 púpos teáskanál guarmagliszttel simára keverjük.

     

    A cukkínit és a tésztát egy kizsírozott felfújtformába töltjük és a besűrűsödött öntettel leöntjük.

     

    200 g reszelt sajttal megszórjuk a tetejét, és forró sütőbe tolva, 200 C-fokon, középső sínen, kb. 20 percig sütjük.

    -klee-
    IX. évfolyam 3. szám

    Címkék: zsírégető teák

      Aktuális lapszámunk:
      2019. március

      A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.