Összes cikk
 1   1 oldal van összesen.

Ugrás a következő oldalra:

Hasnyálmirigy

Az emésztés és a tápanyagfelvétel folyamatában a jól működő hasnyálmirigy fontos szerepet tölt be. Az utóbbi években egyre szembetűnőbbé válik egy trend: mind gyakoribbak a hasnyálmirigy rejtett működési zavarai, enyhe alulműködése felismerhető okok nélkül, amelyhez a vérben mért többnyire normális enzimértékek csatlakoznak. Szintén többször fordul elő enyhe irritáció kissé megemelkedett vérértékekkel. Ha azonban a szerv egy bizonyos ideig megkapja a szükséges támogatást, akkor újra meggyógyulhat.

» Részletek

Hasnyálmirigy-elégtelenség

Ha úgy érezzük, mintha káposztás kő nőtt volna a gyomrunkban, nemritkán a hasnyálmirigy áll a bajok hátterében. Ez a szervünk, ahogy öregszünk, illetve ha zsírosat eszünk, lassanként veszít teljesítőképességéből, és egy idő után nem képes megfelelő mennyiségű emésztőenzimet termelni. Ez azzal jár, hogy a fehérjék és a zsírok megemésztetlenül vándorolnak tovább a bél mélyebb szakaszaiba, ahol puffadást, fájdalmat, hasmenést vagy teltségérzetet idéznek elő. Ezzel egyidejűleg a megemésztetlen ...

» Részletek

Puffadás

Hogy időnként bélgázok kínoznak minket, ugyan kellemetlen, de normális. Végül is a szervezetnek csak meg kell szabadulnia valahogyan az emésztés folyamán keletkező gázoktól. Mindez akkor válik problematikussá, ha túl sok gáz képződik. A has ilyenkor rossz esetben egészen léggömbszerűen felpuffad, és fájdalmat is okoz. A panaszok oka sokféle lehet: így például az epeáramlás zavara, a hasnyálmirigy emésztőenzimeinek hiánya vagy a bél gombás fertőzése.

» Részletek

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.