Eseménynaptár

25. Szekérfesztivál

Időpont: 2019. 06. 29 10:00

Helyszín: Budapest

 Kapcsolj ki, buli van! 25. Szekérfesztivál és India party a fővárosban

Június 29-én, szombaton 25. alkalommal kerül megrendezésre a Szekérfesztivál Budapesten. Az ünnepet a Krisna-hívők szervezik és főleg Magyarországról, de szerte Európából is várnak rá India-kedvelőket, érdeklődőket, zarándokokat. A fesztivál ugyanis nemcsak a kultúra követőinek szól, hanem mindenki számára nyitott, bárki részt vehet rajta vallási elköteleződéstől függetlenül. Ez az egyik legnagyobb és legismertebb indiai tematikájú szabadtéri fesztivál hazánkban. A délelőtti szekérhúzást estig tartó India Fesztivál követi majd a Városligetben, amely jó alkalom arra, hogy bepillantást nyerjünk a kultúra különlegességeibe, felidézzük a mesés Kelet atmoszféráját.
 
 
A Szekérfesztivál a Ratha-yātrā nevű ősi hagyományt eleveníti fel évről évre, amely során Krisna (Isten) egy különleges formáját szekéren húzzák végig a városon, ének, zene és tánc kíséretében. Ilyen módon Isten az emberek közé látogat, és találkozik szeretett híveivel. A szekerek húzása azt a törekvést szimbolizálja, ahogy az emberek szeretnének visszatérni Istenhez, a lelki világba, maguk mögött hagyva a materiális világ küzdelmekkel teli hétköznapjait, vagyis ez a hazatérés, a megérkezés ünnepe. A több ezer éves tradíció az indiai Puri városából származik. Itt több millió ember vesz részt az ünnepségen, amelyhez speciális énekek, dallamok, édességek, csemegék is tartoznak. Vannak, akik egész évben a több hetes, vidám ünnepre készülnek. A hagyomány szerint a szekér húzása, a részvétel, a közös éneklés, vagy ha apró ajándékokat viszünk a szekéren utazó Istenségnek (pl. gyümölcsöt, magvakat, virágot), jó szerencsével ajándékozza meg a résztvevőket, és megszabadítja az embert korábbi életének negatív hatásaitól, karmájától.
 
 
A Szekérfesztivál délelőtt 10 órakor kezdődik, a menet a Széchenyi István tér 9. szám elől, az MTA előtti parkolóból indul. 13 órától pedig a Városligetben a csónakázó tó mellett estig tartó India Fesztivál várja a vendégeket. Itt a színpadi program keretében indiai zene, tánc, jógás programok, és előadások, a környező sátrakban pedig kérdezz-felelet, örömzene, workshopok, klubprogramok, vegán csemegék, este 18-20-ig pedig Reggae Kírtan Party Jam várja a bulizni vágyókat.
 

Kiemelt programok a Szekérfesztiválon:

 


Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2019. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.