Eseménynaptár

Tudomány és/vagy metafizika?

Időpont: 2019. 11. 24

Helyszín: Budapest

Dr. Rupert Sheldrake előadása

2019. 11. 24-én
Budapesten, a Dürer Rendezvényházban

 

 

A természettudomány és a metafizika halálos ellenségek vagy barátok? Vajon kizárják vagy inkább segítik és kiegészítik egymást?

A felvilágosodás óta a nyugati kultúra biztossá vált abban, hogy a tudomány előbb-utóbb minden kérdésünkre választ fog adni, a vallásra és a hitre pedig mint elavult középkori babonára tekint. De vajon nem öntöttük ki a gyereket a fürdővízzel? Miben rejlik a modern tudományos kutatás erőssége? Milyen egyértelmű tudományos bizonyítékok szólnak a metafizika létjogosultsága mellett, amelyeket a modern tudományos kutatás mégis tabuként elhallgat?
 
Rendezvényünk célja híd építése a tudomány és a metafizika között.
 
Ebben két olyan elismert szaktekintély – Dr. Rupert Sheldrake, a morfogenetikus mező-elmélet atyja, a biokémia doktora, a Cambridge-i Egyetem biokémiai és sejtbioló­giai tanszékének egykori igazgatója, a Királyi Természet­tudományos Társaság kutatója és Dr. Héjjas István mérnök, feltaláló, több tudományos egyesület tagja, számos tudományos cikk és szakkönyv szerzője, társszerzője – fog minket segíteni, akik mindkét területen otthon vannak, és egész életművük ezt a hidat építi.
Szeretettel várunk mindenkit, akár a tudomány, akár a hit talaján áll, és akár érdeklődéssel, akár szkeptikusan viszonyul a másik oldalhoz.
Biztosak vagyunk benne, hogy az este minden látogatónk számára inspiráló kérdéseket, új lehetőségeket és izgalmas felfedezéseket tartogat!
Az előadás magyar nyelvre fordítással fog elhangozni!
 

1. rész: Dr. Rupert Sheldrake – „Túl a tudományos dogmákon: a kutatószellem felszabadítása”

A legújabb kutatások váratlan problémákat tártak fel a fizika, a kozmológia, a biológia, az orvostudomány és a pszichológia lényegével kapcsolatban. A tudományos kutatás szkeptikus szellemében Dr. Rupert Sheldrake kérdésekké alakítja a tudomány tíz alapvető dogmáját, lenyűgöző új lehetőségeket feltárva. Például lehet, hogy a „természet törvényei” valójában szokások, amelyek megváltoznak és fejlődnek. A tudatunk lehet, hogy messze túlmutathat az agyon. Az anyag és az energia összmennyisége lehet, hogy növekszik. Lehet, hogy az emlékeket nem az agyunkban tároljuk. Dr. Sheldrake szerint a tudomány jobb lenne a dogmái nélkül: szabadabb, érdekesebb és szórakoztatóbb.

 

2. rész: Dr. Rupert Sheldrake  – „Tudomány és spiritualitás”

Bár a tradicionális vallásosság Európában visszaesett, a közelmúltbeli tanulmányok kimutatták, hogy a spirituális tapasztalatok meglepően gyakoriak még a nem vallásosak körében is, ideértve a halálközeli élményeket és a spontán misztikus betekintést. Mindeközben a spirituális gyakorlatok hatásait most már olyan tudományos alapossággal vizsgálják, mint soha korábban. Számos tanulmány kimutatta, hogy a spirituális gyakorlatok az embereket boldogabbá és egészségesebbé teszik. Rupert Sheldrake több olyan gyakorlatot vizsgál meg, amelyek valamennyi vallás részét képezik, ám amelyek szabadon gyakorolhatóak vallási hovatartozás nélkül is, ideértve a meditációt, a kántálást, a rituálékat és a zarándoklatot.

A bevezető előadást Dr. Héjjas István tartja. Mérnök, több tudományos egyesület tagja, 26 szabadalmazott találmány szerzője, illetve társszerzője, a Kiváló Feltaláló Arany Fokozat kitüntetettje. Számos tudományos cikk, és ismeretterjesztő mű szerzője. Ízelítő előadásának témáiból:

Hogyan tudja megmagyarázni a modern fizika az élet és a tudat létezését és működését? Mi az az egyesített mezőelmélet és a rejtélyes „ötödik mező”? Létezhet-e a tudat az agytól függetlenül, illetve mi az agyunk valódi szerepe? Létezik-e fizikai, biokémiai, bioelektromos, neuro-fiziológiai, vagy egyéb „materiális” magyarázat a fájdalom és öröm szubjektív érzése, az erkölcs, és a lelkiismeret mögött? 

 


Kapcsolódó képek


Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.