Fesztivál

XXI. Karácsonyi Fesztivál - Művészeti programok


  Művészeti programok

  Helyszín: Aula
   
  9.00‒9.45

  HERENCIAS EGYÜTTES

  Szikrázó hó és napsütés

   

  Az andoki zenét játszó dél-amerikai együttes a havas hegytetők friss levegőjét és napfényes derűjét hozza zenéjével a fesztivál reggeli, nyitó aulaprodukciójába. Richard Rivas, Enrique és Marcelo Tigse világjáró vándorokként – bár régóta Magyarországon élnek –, a föld minden táján ugyanazt a táncos ritmusát és eleven zenei világát mutatják be szülőhazájuknak, ami a csörgőkkel, andoki furulyákkal és pánsípokkal elvarázsolva, innen Budáról is Dél-Amerika hegytetőire repíti a képzeletet.

  10.40‒11.00

  BARÁT ISTVÁN ZSOLT

  A belső hang dalai

   

  Barát István Zsolt a bennünk rejlő ősi tudást és a szív természetes bölcsességét énekkel és zenével jeleníti meg, s adja át a hallgatóságnak. Dalait hallgatva belső világunk elevenedik meg, s fejeződik ki képekben, érzésekben. Zeneszerzőként és előadóként a magyar hagyományok és népdalkincs, az ázsiai nomád kultúrák, valamint a hindu és tibeti buddhista filozófiák hatására alakult ki egyéni stílusú dalvilága. A magyar Szív Útja Központ és a Négy Őselem Útja Iskola, valamint a Norvégiában működő Fire Elementer Skole alapítója és vezetője, közös munkára a kazah Turan és a norvég Bålfolket, valamint a számi Máttarváhnen világzenei együttes is felkérte.

    11.40‒12.00

  ÉNEKMONDÓ EGYÜTTES

  Boldogság

  A zenekar tevékenysége több évtizedes művészeti munkára tekint vissza. A „Daloló életfrekvenciák” című műsorukból az alapító tagok – Kelemen Béla és Gyula – ez alkalommal Paulinyi Tamás megzenésített verseit adják elő. A költemények mondanivalója az emberi képzelet irányítását segíti, míg a zene a szolfézs frekvenciák hatását erősíti. A képekben gazdag szöveg és a zene egysége segítséget nyújt a személyes jólét építésére. A fesztiválon tartott bemutatójukon a résztvevők is meggyőződhetnek a dalok egészségmegőrző hatásáról és pozitív erejéről.


   
  12.40‒13.00

  FARKASNÉ ERZSÉBET

  Szakrális körtánc

  A fesztiválunkon évek óta ingyenes gyógyítóként tevékenykedő kineziológus – új oldaláról bemutatkozva ‒ már nem először hívja közös táncra a közönséget. A két évvel ezelőtt is sikerrel bemutatott körtáncban megélhetjük a jelen varázsát, megtapasztalhatjuk a zene és a mozdulatok pozitív hatását testünkre, lelkünkre. Mindenki csatlakozzon bátran, hiszen tánctudás nem szükséges, sokkal inkább egyfajta mozgásmeditáció részesei lehetünk.

  13.00–13.50

  Helyszín: 600-as előadóterem

  KÖVI SZABOLCS ÉS SZABÓ SIPOS BARNABÁS

  Fény-játékok

  „Az ember nem látja a fényt, csak azt, amit számára a sötétségből megmutat. A bölcsesség belső fénye valódi világosságot teremt. A karácsony ünnepe pedig a fény születése az ember lelkében.” ‒ Ilyen és ehhez hasonló „fényes” gondolati és érzelmi sugallatoknak lehetünk részesei Szabó Sipos Barnabás színész és festő, valamint Kövi Szabolcs fuvolaművész közös előadásának. Kettőjük zenei produkciói ‒ színesítve meditatív prózai részletekkel, valamint Barnabás festményeinek kivetítésével ‒ felejthetetlen, meghitt hangulatot varázsolnak közönségük köré, melyben mindenki inspirációt kap arra, hogy átérezze a belső fény világosságát. Elhangzanak részletek Szabolcs legújabb, az Elveszett földrész című lemezéről is.

  13.00–13.50

  Helyszín: 300-as előadóterem

  SZŐKE ZOLTÁN ÉS R. KÁRPÁTI PÉTER

  „Barátok közt” a spiritualitásról

  A népszerű televíziós sorozatban hajdan együtt játszó két színészt Berényi testvérekként ismerhették a nézők. Azt azonban kevesen tudják, hogy mindkettőjüket nemcsak hogy megérintette a spiritualitás, de gyakorló módon foglalkoznak is vele. Szőke Zoltán rendszeresen végez Síva meditációt, ami a MOST pillanatainak megélésével már élete szerves részét jelenti, R. Kárpáti Péter pedig évek óta foglalkozik a halál közeli élményekkel, amiről dokumentumfilm-sorozatot készített, műsort vezet és könyvet is írt. A „szerepek mögötti emberekkel” – Zoltánnal és Péterrel – minderről Paulinyi Tamás beszélget.  


  14.40‒15.00

  SIVASAKTI KALÁNANDA TÁNCSZÍNHÁZ – Somi Panni társulata

  „Tálamantra”

  Somi Panni, a dél-indiai klasszikus bharatanátjam tánc első magyar táncosaként 1991 óta rendszeres előadója a hazai és külföldi színházaknak. Több száz tanítványa van Magyarországon és szerte a világban. A táncszínház 20 éve alakult azzal a céllal, hogy a klasszikus értékek közvetítése mellett új repertoárt, új szemléletet, táncszínházi darabokat hozzon létre. Megszületett a társulatot azóta is fémjelző stílus, létrejöttek a tematikus táncjátékok, látványos, ritmusos-technikás koreográfiák, melyek az együttes színpadi szereplését jellemzik.

  15.40‒16.00

  HANNAH BERGER

  Égi és földi szerelem

  Kis-Ázsia számos vidékéről, Albániából, Törökországból és a mezopotámiai régióból gyűjtött dalokkal készült az idei fesztiválra Hannah Berger énekesnő és együttese. A dalok szövegében az égi és földi szerelmet idéző, egyben lüktető ritmusú, titokzatosan szép és misztikus keleti zenével szeretné elbűvölni hallgatóit.

  16.40‒17.00

  DELHUSA GJON

  Kívánjunk szép karácsonyt!

   

  Az ezoterikus érdeklődéséről is ismert énekes, zeneszerző immáron állandó vendége fesztiválunknak. Ez alkalommal Gjoni a valaha írt legszebb karácsonyi dalaiból készült válogatással szeretne hozzájárulni az ünnepváró hangulathoz – egyúttal a zene hullámhosszán kielégítve legelemibb emberi szükségletünket, a szeretetvágyunkat.

  17.40‒18.10

  HOLDDALANAP ZENEKAR

  Holdvilágzene-Napvilágzene

   

  A HolddalaNap Zenekar elsősorban saját dalokat öltöztet közös zenei tudásukból szőtt ruhába. A hazai népzene az otthonuk, a zenekar tagjai e forrás vizein nevelkedtek. Aztán, ki-ki a maga élete, útja szerint: a  régi zenei, a balkáni, perzsa, latin-amerikai – s talán a csapatból a legtöbbjük – a flamenco hangszerekkel/hangképzéssel, dallamvilággal kötött mélyebb ismeretséget. A muzsikájukban így
  közös tudásuk alapoz világzenét, hiszen ma a világ zenéi is álmainkba szövődnek, a hangok ezer íze mögött ott lüktet a sokféle világ. Vágyuk az, hogy a muzsikájukra, mint a régi ünnepeken ‒ ha imát énekelnek is ‒ táncra dobbanjon a szív s a láb.

    18.10‒18.50

  KIYO KITO TAIKO

  Dob-ban a szív

   

  A fesztiváli nap ünnepi lezárásában hosszú évek óta működik közre az első magyarországi japándob-csoport, a Kiyo Kito Taiko együttes, amelynek elementáris hangzásvilágú, fergeteges zenéjét sok korábbi látogató sem tudja feledni. Ez alkalommal is az óriási dobok dübörgése teszi fel az i-re a pontot, a dobzenekar nemcsak klasszikus szerzeményeiből, de természetesen új számaiból is válogat a fellépésen. A záróprogramban idén is különlegességre számíthatunk, a HolddalaNap Zenekar zenészei és a Kiyo KitoTaiko dobosai ugyanis egy közös produkcióval is meglepik a látogatókat.

       

  A fesztivál további részleteiért kattintson az alábbi linkekre:

   

  Ezoterikus előadások - 600-as előadóterem

   

  Természetgyógyászati előadások - 300-as előadóterem

   

   Szepes Mária emlékműsor - 200-as előadóterem

   

  Workshop és ingyenes állapotfelmérések

   

  Kiállítói tudnivalók és jegyvásárlási információk

  tgym
  XXIII. évfolyam 11. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.