Fitoterápia

A húgyhólyag neurózisa 2. rész


Tarackbúza (folytatás)

A pázsitfüvek családjába tartozó növények – kevés kivételtől eltekintve – nem tartalmaznak erős hatású anyagokat. Ez az egyik magyarázata annak, hogy a fűevő állatok nagy mennyiséget fogyasztanak belőlük.

 

A tarackbúza vizes kivonata a legnagyobb mennyiségben szénhidrátokat tartalmaz, 10 százalék nyálkanyagot, amelynek nagy szerepe van az ingerhatás távol tartásában. Tartalmaz kevesebb triticint, ez is nagy molekulájú szénhidrát: szerkezetében főleg fruktóz szerepel. Ezek mellett képződnek benne kis mennyiségben cukoralkoholok (mannit, inosit). Az előbb említett, viszonylag nagyobb mennyiségben található  cukorszármazékok egy része serkenti az immunrendszer tevékenységét. A hatás hosszú ideig érvényesül, főleg ha ismételten kerül a szervezetbe.

 

A cukorszármazékok mellett kimutathatók szaponinok, kis mennyiségben illóolaj és összetevői: karvon, karvakrol, timon, anetol. A felsorolt hatóanyagok egyes  baktériumok fejlődését gátolják.

 

Egy 2000-ben közölt felmérésen 58 urológus szakorvos vett részt. A kezelések  eredményei 313 betegre vonatkoztak, életkoruk 60 év feletti, nagy részük nőbeteg. A legjobb hatást húgyhólyag-neurózis esetében észlelték. Csökkenő sorrendben következett a húgyhólyaggyulladás (cystitis), dülmirigygyulladás (prostatitis) és a legkevésbé volt eredményes a húgycsőgyulladásban (uretritis). Ugyanazon betegeknél a legeredményesebb volt a kezelés a gyakori parancsoló vizelési inger (pollakisuria) esetében. Ez a húgyhólyagneurózis egyik tünete lehet.

 

A betegek 37 százalékánál az urológiai panaszok megszűntek, 8 százalékánál  maradtak változatlanul. A kezelőorvos és a beteg közös megállapításának átlagértéke 84 százalékban jó, nagyon (kézirat – zs) 13 százaléknál eredménytelen.

 

Egy másik felmérés szerint a tünetmentesség 65–89 százalék között volt. Az egyes tünetek értékelésénél az esetek 91 százalékánál megszűnt a hirtelen fellépő vizelési inger (stanguria).

 

Csillagpázsit

A csillagpázsit szálas, ujjasan álló füzérvirágzatáról könnyen felismerhető. Füzérkéi ibolyás vörösek. Az előző fajhoz hasonlóan szerteágazó, kúszó, tarackos növény,  amely gyakori gyomnövény legelőtársulásokban.

Csillagpázsit

 

A csillagpázsit gyengébb hatású, mint a  tarackbúza. Ez egyik oka, hogy ritkábban használják. A másik ok az, hogy a tarackbúza gyümölcscukrot (fruktózt) tartalmaz, a csillagpázsit viszont szőlőcukrot (glukóz) és származékait, ami a cukorbetegeknél ellenjavallt.

 

A tarackbúza vizes kivonatként alkalmazható. 1 pohár (150 milliliter) vízzel leforrázzuk az 5-10 gramm aprított tarackot és főzzük néhány percig. 10-15 perc múlva szűrjük. Napi 1 csésze fogyasztása ajánlott. 2-3 púpozott teáskanálnyi aprított drog felel meg egyszeri adagnak.

 

Magától értetődik, hogy a tarackbúzából készült vizes kivonatot nem édesítjük cukorral vagy teaédesítővel. Amennyiben a  tarackbúzából készült teát valaki nem szívesen fogyasztja, ajánlott ízesítésre a frissen préselt citromlé.

 

A húgyutak-húgyhólyag neurózisában szerepet játszhatnak a vizelet baktériumai és a vizelet szilárd részecskéi („vesehomok”, belső falról leváló hámsejtek), továbbá egyes vegyi ingerek. Az ismertetett tarackbúzatea rendeltetése a képződő ingert kiváltó anyagok kiürítésének fokozása. A nyálkás anyagok bevonók és ezáltal az ingereket távol tartják. Az ún. tisztítókúrák rendeltetései közé tartozik a panaszt okozó tényezők szerepének csökkentése.

 

A tarackbúza a szakirodalomban Graminis rhizoma néven is szerepel, a csillagpázsitot (Cynodon dactylon) nevezik Bermuda-fűnek is. Különböző fűfélék elegye tartalmazhatja az egyes fajok aprított föld feletti részeit. Nem belső használatra, hanem gyógyfürdőként, borogatásokként használják, nevük (Graminis flos) összetévesztések oka lehet.

 

Az ún. veseteák nagy választékából kiragadtunk néhány példát. Olyan növényekről van szó, amelyeket használnak egymagukban is, de elsősorban teakeverékek összetételében találkozunk a nevükkel.

 

Néhány példa:

Ononis spinosa: iglic (iglice) – Ononis spinosa,
Betula pendula (Betula verrucosa) – nyírfa,
Popolus nigra – fehér nyárfa,
Calluna vulgaris – csarab,
Equisetum arvense – mezei zsurló.

 

Felhasználásuk bizonyítékokon alapszik, minőségük pedig a hivatalos  gyógyszerkönyvek előírásának megfelel.

Prof. dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XVI. évfolyam 10. szám

Címkék: csillagpázsit, fitoterápia, húgyhólyag neurózisa, tarackbúza

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.