Fitoterápia

A legjobb gyógynövények a májnak

  Ha a máj működése nem kielégítő, az súlyos krónikus betegségig fajulhat. Megfelelő életvitellel és gyógynövényekkel azonban akár több évvel megfiatalíthatjuk májunkat. 


   

  Lényegében minden elfogyasztott tápanyag a vékonybél ér rendszerébe, onnan a májkapu vénájába (Vena portae hepatis), majd pedig a májba jut. Utóbbi feladata, hogy a tápanyagokat a sejtjeink által hasznosítható anyagokká, pl. fehérjékké alakítsa át. A másik fontos feladat a káros anyagok, toxinok, gyógyszermaradványok, környezeti mérgek, alkohol stb. semlegesítése és kiválasztása. De a máj egyben emésztőszerv is, amely a zsírok megemésztéséhez nélkülözhetetlen epét termeli. Végül, de nem utolsósorban a májban történik az elpusztult vörösvértestekből felszabaduló hemoglobin lebontása is. (Részletesen lásd a 33–35. oldalon lévő cikkünket.)

   

   

  Articsóka – lendületbe hozza a májat

  Az articsóka (Cyanara cardunculus) már az ókori egyiptomi falfestményeken is látható. Feltételezhetően már akkoriban is alkalmazták a gyógyászatban. Gyógyhatású anyagai azonban nem zamatos és csemegeként kedvelt virágszirmaiban, hanem annak torzsájában és a növény leveleiben találhatók. Serkentik a májsejtek anyagcseréjét, regenerálódását, önvédelmi képességeit, a máj vérkeringését és az epe elfolyását, továbbá védelmezik a májsejteket a szabad gyökök károsító hatásától. Articsókakivonatok hatására csökken a káros vérzsírok (koleszterin, trigliceridek) szintje, ezért az articsóka az érelmeszesedés megelőzésének egyik fontos eszköze is. Keserű anyagai az egész emésztőszervrendszer működését serkentik, egyúttal étvágyjavító, étvágyserkentő hatásúak.

   

  A tavaszi méregtelenítő, „vértisztító” kúrák fontos eleme. A magasabb hatóanyag-koncentráció miatt főként készítmények (kapszulák) formájában célszerű fogyasztani, de készülhet belőle tea is. Ehhez 1 teáskanál vágott articsókalevelet kell egy csésze vízzel leforrázni, majd 7 perc múlva leszűrni. Naponta 2-3 csészényi elfogyasztása javasolt, fél órával a főétkezések előtt. A tea kiegészíthető máriatövissel, cickafarkfűvel – telítettség érzés esetén pedig további keserű növényekkel, pl. ezerjófűvel.

   

  Fontos: Gyomornyálkahártya-gyulladás, epekövesség (vagy egyéb epeútszűkület) esetén májműködésre ható gyógyszereket és gyógynövényeket csak a kezelőorvos beleegyezésével szabad fogyasztani, mert azok veszélyes mértékben ronthatnak is a betegség állapotán.

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

  –vörös–
  XXIV. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. május

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.