Fitoterápia

A legjobb gyógynövények időskori panaszokra

  Európa, s benne Magyarország lakossága egyre inkább elöregszik. Ez azt jelenti, hogy egyre több ember életét határozzák meg az időskori panaszok – kezdve a fájdalmaktól a sok téren megnyilvánuló teljesítménycsökkenésig. Ezek enyhítésében sokat segíthetnek hagyományos gyógynövényeink.


  Európában évente több százezerre tehető a gyógyszerkölcsönhatások számlájára írható halálesetek száma, ezért ajánlatos lenne óvatosabban, visszafogottabban bánni a gyógyszerszedéssel, illetve az orvosok részéről a gyógyszerfelírással. A gyógynövények nagyon hasznosak lehetnek ebben a törekvésben, hiszen a szintetikus készítményeknél sokkal kevesebb és jóval enyhébb mellékhatással terheltek, ráadásul általában a személyes törődés gesztusához kapcsolhatók, ami az egyik legfontosabb tényező a beteg, idős emberek ellátása terén.

   

  A kor nem betegség – az első és legfontosabb lépés: az egészséges életmód!

  Szinte minden idősebb ember egyszerre több betegséggel is diagnosztizált, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy valóban betegek is. A szakmai protokollok diagnosztikai kritériumai a fiatalabb korosztályokra vonatkoznak, és az orvos ezeket alkalmazza az idősekre is. Például a 150/100 Hgmm értékű vérnyomás fiatal korban magasnak számít, idősebb korban, a merevebb, keményebb érfalak miatt azonban már gyakoribb, és korántsem olyan vészes érték. Az is normálisnak tekinthető, hogy idősebb korban az egyes szervek működése is hanyatlik, csakúgy, mint a sejtek, szövetek anyagcseréje és a vérkeringés.

   

  Sok idős ember keveset mozog, méghozzá olyan panaszok miatt, amelyek éppen a mozgáshiányos életmód nyomán alakulnak ki – ez valóságos ördögi körhöz vezet. A legtöbb edzőterem, fitneszklub, sportklub és személyi edző időseknek is kínál edzésprogramot. A hobbikert, a háziállat, a (déd)unoka vagy valamilyen társadalmi munka értékes motiváció lehet az aktivitásra. A hideg zuhanyozás szintén élénkítő és keringést serkentő hatású. Ami a táplálkozást illeti, lehetőleg változatos, sok zöldséget ajánlott enni, és mindennap legalább egy liter folyadékot kell inni. Fontos a testsúly normalizálása – akár túl soványak, akár túlsúlyosak vagyunk.

   

  Az idős szervezet gyakran nagyon érzékenyen reagál a különféle kezelésekre. Ha tehát valaki azt tapasztalja, hogy a gyógynövénykúra kellemetlenséget okoz, azonnal hagyja abba!

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júniusi lapszámában olvashatják!

  –vörös–
  XXV. évfolyam 6. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.