Fitoterápia

A legjobb gyógynövények lelki bajokra

  Minden negyedik ember évente legalább egy alkalommal valamilyen lelki zavartól, pl. depressziótól, generalizált szorongástól vagy teljes lelki kimerültségtől szenved. Még többeket érint tartós stressz és annak minden kellemetlen következménye. Az élet elkerülhetetlen velejárója, hogy időnként rossz passzban vagyunk. Szerencsére léteznek olyan gyógynövények, amelyek segítségével könnyen visszanyerhetjük lelki egyensúlyunkat.


   

  Kivétel nélkül mindannyian folyamatosan a pszichés egészség és valamilyen kóros lelkiállapot pólusai között mozgunk. Legyen szó félelemről, bánatról, gyászról vagy túlzott hiperaktivitásról, az, hogy az adott lelkiállapot rendellenesnek számít-e, nagymértékben annak társadalmi megítélésétől függ.

   

  A kényszeres munkamániát, a túlzásba vitt sportolást vagy az orthorexiát (kizárólag „egészséges” élelmiszert hajlandó enni) a társadalom sokkal inkább elfogadja, mint a drogfüggőséget, az alkoholizmust vagy a játékszenvedélyt. Pedig az előbbiek is jelentős mértékben korlátozhatják, beszűkíthetik az egyén gondolkodását és teljes életvitelét.

   

  A depresszió és a disszociáció (az érzékelés és a tudat részleges elszakadása egymástól) is sokkal elfogadottabb, ha „kiégésnek” nevezzük. Tehát az, hogy mi számít normálisnak, nagymértékben a társadalom értékítéletén múlik.

   

   

  Pszichés szimptómák: nem sorscsapás, hanem útmutatók

  Ha azonban úgy tűnik, hogy életünk nem úgy működik, ahogy szeretnénk, és a lelki fájdalom nagyobb, mint az életöröm, ezt útmutatásként, figyelmeztetésként kell értelmeznünk. Ha változtatás helyett gyógyszerekkel vagy különféle trükkökkel próbáljuk meg elnyomni a lélek üzeneteit, valójában csak a vészjelzőt kapcsoljuk ki, és nem a kiváltó okokat szüntetjük meg.

   

   

   A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin márciusi lapszámában olvashatják!

  –vörös–
  XXIV. évfolyam 3. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. január

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.