Fitoterápia

A máj betegségei

Az emésztőrendszer megbetegedései


A borsmentához (lásd lapunk februári számát) és az articsókához (márciusi számban) viszonyítva a katángkóró (Cichorium intybus) enyhébb hatású, tartósan használható megszakítás nélkül.

 

A mezei cikória néven nálunk is gyakori növény neve arra utal, hogy nyílt, füves helyeken terem. Gyakori továbbá utak mentén, gyomtársulásokban, parlagokon. Utóbbi helyekről nem tanácsos gyűjteni. A nyár derekától kezdve késő őszig virágzik.

 

Cikória

 

A katáng évelő növény. A rövid gyöktörzs orsó alakú, elfásodó gyökérben folytatódik. A föld feletti hajtás 50-150 cm magas, ismételten szétállóan elágazó. Az alsó levelek változatos alakúak, főleg a tagoltság szempontjából, a szárlevelek alapjuk felé szélesednek. A virágzat égszínkék, néha rózsaszínű, ritkábban fehér. Fészekvirágzatok egyesével-kettesével képződnek a felső levelek hónaljában, átmérőjük 3-4 cm, amikor szép időben reggel, kora délelőtt kinyílnak. Valamennyi virág nyelves.

 

A friss növény tejnedvet tartalmaz, ez keserű és sok rovarral szemben védelmet nyújt.

 

A mezei katángban fedezték fel a növény nevére utaló cikóriasavat. Kávésavszármazék. Szerkezete hasonló a cinarinéhez, amely az articsóka leveleinek legfontosabb hatóanyaga. Míg a cinarinmolekulában kinasavhoz kapcsolódik a kávésav, a cikóriában a két kávésav kapcsolódik egy közöttük levő borkősavhoz. A savas jelleg a szerkezetre vonatkozik, nem az ízére.

 

Gyógytea készítésére egy kávéskanálnyi szárított, aprított föld feletti részt (herbát) csupornyi vízzel (200-250 ml) leforrázunk, 3 percig kis lángon, negyed óráig melegen tartjuk, majd leszűrjük. Napi 3-4 csésze tea fogyasztható langyosan, kortyonként, lehetőleg étkezések előtt és között.

 

Az enyhén keserű íz megszokható vagy fedhető más teafüvekkel társítva.

 

Ún. epetea összetétele:

• Katángkóró (herba) 1 súlyrész

• Párlófű (herba) 1 súlyrész

• Borsmentalevél 1 súlyrész

• Orbáncfű (herba) 3 súlyrész

 

A megadott súlyrész helyett mindegyik összetevőből használhatunk a fenti arányban evőkanálnyi mennyiséget. A teakeverékből 1 evőkanálnyit leforrázunk egy csupor vízzel, 15 perc múlva szűrjük (nem főzzük). Kevés mézzel, cukorral édesíthetjük, ha szükséges.

 

2-3 adag ajánlott naponta.

 

Az epehólyag renyhe működése következtében kialakuló epepangás során fellépő panaszok kezelésére szolgál.

 

Gyógyteákból, főleg ha langyosan fogyasztjuk, elkészíthető egyszerre a teljes napi adag.

 

A mezei katáng egyik termesztett változata a levélkatángként ismert kultúrfajta és rokona, az endívia. Mindkettőt salátaként fogyasztják. Szintén egyik kultúrváltozatának gyökeréből, pörkölés után, pótkávé (cikóriakávé) készül.

 

Epeúti bántalmakban szenvedők enyhe májtáji fájdalmainak megelőzésére, kezelésére a Bilobene nevű filmtabletta is használható. Az orvosi füstike (Fumaria officinalis) és rokonainak kivonatát tartalmazza. A készítmény enyhe görcsoldó hatású, csökkenti a simaizmok görcskészségét. A napi adag ne haladja meg a 6 tablettát.

 

A füstikefajok alkaloidokat tartalmaznak. Utóbbiak jelentős része erős hatású, tehát csak igen kis adagban adható gyógyszerként. Az erős hatású növényeket teaként nem használjuk. Ez nem vonatkozik a füstikére. A belőle készült gyógyszer is ezért rendelhető vény nélkül. Terheseknél, mint minden készítmény, a kezelőorvos tanácsától függően szedhető.

 

Alkaloidokat tartalmaz a vérehulló fecskefű is. Neve arra utal, hogy a molnárfecske érkezésétől kezdve virágzik egészen addig, amíg ősszel elvonul délebbre. Vérehullónak pedig azért nevezik, mert az élő növény minden részét eltépve olyan tejnedv csöpög ki belőle, amely – ha nem is vérvörös – gyakran vörösessárga.

 

Epehólyag- és egyes májbántalmak, emésztési zavarok kiegészítő kezelésére használják, de alapkezelésként is. A füstikéhez hasonlóan csökkenti a kisebb fájdalmakat. Kis adagban kedvezően hat a májsejtek szerkezetére, működésére. Az átlagos egyszeri adag 0,5 gramm Chelidonii herba, főleg összetett készítményekben. Ritkán használják gyógyteaként, főleg egymagában. Ügyelni kell arra, hogy szárítás, aprítás során izgató hatást fejthet ki nyálkahártyákra, nagyobb mennyiségek feldolgozásánál védeni szükséges a szemet, légzőrendszert.

 

Az epehólyag idült gyulladása, működési zavarai (choledystopathia), májtáji kisebb fájdalmak esetében, enyhe görcsoldó hatása miatt, a füstikéhez hasonlóan kedvező hatást fejthet ki.

dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
VIII. évfolyam 4. szám

Címkék: cikória, fitoterápia, máj

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.