Fitoterápia

A növényi eredetű orvosságok mellékhatásai

A mindent gyógyító termékektől inkább tartózkodjunk

  Sokan tartanak a szintetikus gyógyszerek mellékhatásaitól. Egészen más a hozzáállásunk, ha gyógynövényekről vagy az azokból előállított készítményekről van szó. A legtöbben úgy vélik, ezek csak biztonságosak lehetnek, nincs mitől tartanunk, ha ilyesmit használunk. Pedig érdemes az eszünkbe vésni egy alaptételt, minden, ami hatásos, potenciálisan mellékhatásokkal is rendelkezik!


   

  Nem minden mentes a mellékhatásoktól, ami gyógynövény vagy növényi eredetű. Főként az internetről beszerzett természetes alapanyagú orvosságokkal, gyógyhatású termékekkel és étrendi kiegészítőkkel kapcsolatban ajánlott a fokozott óvatosság. A gyógyszertárakból beszerezhető készítményekkel ellentétben a világhálón sok, jelentős kockázatot rejtő készítményt kínálnak. Ráadásul ezek közül némelyikhez „a nagyobb hatékonyság érdekében” szintetikus gyógyszervegyületeket kevernek, így a megrendelt termék minden, csak nem természetes eredetű.

   

  A „superfood” címkével ellátott termékek jó része szintén gyanús összetételt takar. A gyanútlan fogyasztó nem is sejti, hogy ezek közül némelyik kifejezetten veszélyes. Általános szabály, hogy a fejtetűtől a lábizzadásig állítólag mindent gyógyító termékektől inkább tartózkodjunk.

   

  A gyógyszerész felelősséget vállal vevőiért, tisztában van az általa forgalmazott készítmények hatásmechanizmusával, azok esetleges gyógyszerkölcsönhatásaival és mellékhatásaival is, így mindenkinek részletes, személyre szóló tájékoztatást tud nyújtani. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel, és persze, ha gyógynövényeket óhajtunk fogyasztani, nem árt némi alapvető tudásra szert tenni azokkal kapcsolatban.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin áprilisi lapszámában olvashatják!

  V. T.
  XXIV. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. március

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.