Fitoterápia

A prosztata túltengése 2. rész

A prosztata megbetegedései


A prosztata megnagyobbodásának (hyperplasia benigna prostatae, benignus prosztatahiperpláza, BPH) lassítására, a panaszok csökkentésére használt növényi készítmények jelentős része tartalmazza a szitoszterin nevű hatóanyagot (l. az előző részt).

 

Ugyancsak a szitoszterin a fő hatóanyaga a csalán (Urtica dioica) gyökereinek. A növényt több európai gyógyszerkönyvben szereplő, hivatalosan elismert hatása miatt külön is termesztik. A föld feletti részeket egyéb, részben gyógyászati célokra használják. Így a leveleket ásványi anyagok pótlására vagy reumás betegek teakeverékének összetételében használják, míg a csalán szárából elkülönített rostok kötözőspárga, zsákvászon előállítására szolgálnak.

 

A csalán gyökereiben a szitoszterin mellett ennek cukrokhoz kapcsolódó származékai is képződnek. Utóbbiak vízben oldódnak, vizes kivonat készítésekor átkerülnek a teába. Ezáltal a vízben nem oldódó szitoszterint tartalmazó gyógyszerformák (kapszula, drazsé, tabletta) hatása kiegészíthető a csalán gyökeréből készülő teával.

 

A tökmag egymagában fogyasztva is hatásos

 

A kisvirágú füzike (Epilobium parviflorum) a ligetszépefélék családjába tartozik. Mocsaras helyeken, nyirkos, nedves, üde réteken nálunk is terem. Egyes vizsgálatok szerint a prosztatatúltengés kialakulásában szerepet játszó aromatáz és 5-alfa-reduktáz enzimek gátlásával fejti ki hatását, ami a cukrokhoz kapcsolódó szitoszterin mellett elsősorban az ellagitannin jellegű hatóanyagoknak tulajdonítható. Az előzőekben is említett cukortartalmú vegyületekben olyan kevés felszívódó cukor, illetőleg cukorszármazék van, hogy cukorbetegségben szenvedőknél (diabetes mellitus) sem ellenjavalltak.

 

Vizes kivonat készítésére 2 evőkanálnyi kisvirágú füzikét leforrázunk egy csésze fövő vízzel, 10 perc múlva szűrjük (ne használjunk fémszűrőt). A napi adag 2-3 csésze tea, ismételten, kis adagokban (kortyonként). Kevés mézzel ízesíthető, ha nincs ellenjavallat.

 

Az előzőekben szereplő növényi készítmények mindegyike társítható tökmaggal. Gyógyászati termékként az ún. héjatlan tökmag ajánlott. Héja annyira vékony, hogy alig lehet észrevenni, átlátszik rajta a mag állományának sötétzöld színe. Zsíros olaját étkezési célra is használják. Gyógyszerként adagolva lágyzselatin-kapszulában forgalmazzák (PEPONEN).

 

Van olyan készítmény, amely a teljes magállományt tartalmazza, abból kiindulva, hogy a hatás nemcsak az olaj anyagainak tulajdonítható, hiszen a szitoszterin részben szabadon található, részben cukrokhoz kötve a magállományban, vagyis nem a kipréselt olajban.

 

A prosztata jóindulatú megnagyobbodásának kezelésében elsősorban a rozstól származó pollent használják

 

A tökmag egymagában fogyasztva is hatásos. Akár ép magot fogyasztunk, akár őrleményt, a szokásos adag 2 tetézett evőkanálnyi, esetenként naponta kétszer is. Ajánlott időnként néhány korty kisvirágúfüzike-teát fogyasztani vagy olyan teakeveréket, amelyben aranyvessző (Solidago virgaurea) van.

 

A kezelés mindenképpen hetekig, hónapokig tart, megszakítás nélkül. Az urológus a rendszeres vizsgálat során dönti el, kielégítő-e az eredmény vagy műtéti beavatkozásra van szükség.

 

A kezelésre alkalmas lehet még az afrikai szilva (Prunus africana, másik nevén Pygeum africana). A vastagabb kérget, amiben ugyancsak szitoszterin található, Európa egyes országaiban gyógyszer előállítására használják, és bevették az Európai Gyógyszerkönyvbe (Ph. Eur. 4. kiadás, 2. pótkötet). Egyik készítményében (PROSTATON, PROSTATONIN) társítják csalángyökérrel. Hatását az említett két enzimre kifejtett gátló hatásra vezetik vissza.

 

Említsük még meg a virágport (pollen). A prosztata jóindulatú megnagyobbodásának kezelésében elsősorban a rozstól származó pollent használják. A pollent a gyári feldolgozás során feltárják, különben változatlanul ürülne a szervezetből. A készítmények (CERNILTON, POLLSTIMOL) a zsíroldékony és a vízzel kivont hatóanyagokat egyaránt tartalmazzák.

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
IX. évfolyam 3. szám

Címkék: fitoterápia, prosztata

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.