Fitoterápia

A szorongásos beteg 3. rész


Golgotavirág

A golgotavirág vagy passióvirág (Passiflora incarnata) kacsokkal kapaszkodó évelő venyige. Az Amerikai Egyesült Államok délkeleti területei, Bermuda szigete, Közép- és Dél-Amerika (Mexikó, Argentína, Brazília) az eredeti termőhelye. A nemzetközi kereskedelemben Indiában, Olaszországban, Spanyolországban termesztett föld feletti hajtásait is forgalmazzák. Nálunk dísznövényként kerítésekre, lécrácsra futtatják, szoba- és erkélynövény.

 

A rózsaszín virágú fajnál a levelek 3 karéjúak. Részben a golgotavirágfélék más képviselőit is termesztik, illetőleg használják a gyógyászatban, ezeknél a levelek általában 5-7 karéjúak, a virágok lehetnek piros, sárga, ibolyaszínűek, kékek. A nemzetségben kitermesztett keverék fajok (hibridek) is dísznövények, virágszerkezetük és 10 cm-es átmérőjük miatt feltűnőek.

 

A Passiflora edulis gyümölcsét egymagában vagy más növényektől is származó vegyesízként, lekvárként értékesítik, különleges aromájáról könnyen felismerhető, neve marakuja.

 

A föld feletti leveles hajtás gyógyászati szempontból számításba vehető anyagai elsősorban flavonoidok, főleg a vitexin cukorszármazékai (glikozidjai). Az összflavonoid-arány kb. 2,5%. Beszámoltak harmánvázas alkaloidok jelenlétéről is, de újabban vagy nem voltak kimutathatók, vagy igen kis mennyiségben, ezért nem is járulnak hozzá a hatáshoz. Ennek okai lehetnek: a különböző fajok felhasználása, a virágok mellett lévő kisebb szárrészek és kacsok megléte vagy hiánya.

 

Golgotavirág

 

Felhasználásának egyik módja, hogy vizes kivonatot készítenek 4-8 gramm szárított levélből 150 milliliter vízzel leforrázva, amiből naponta háromszor egy-egy csészényit kell fogyasztani, majd közvetlenül lefekvés előtt még egyet. Hígabb (25 fokos) vagy kevesebb vizet tartalmazó (40 fokos) szesszel (etilalkohollal) készült kivonatait, illetve az ezekből előállított száraz kivonatot (extractum siccum) magában vagy más növényi kivonatokkal társított készítményekként forgalmazzák (cseppek, zselatinkapszulák, gyöngyök, drazsék).

 

Nyugtató (sedativ) hatásuk bizonyított. A készítményeket nyugtalan, riadt, „ideges” betegek kezelésére használják, főleg elalvási zavarok, fokozott ingerlékenység esetében. Kedvezőtlen mellékhatásokról nem számoltak be, természetesen az alkoholtartalmúaknál utóbbi befolyása számításba jöhet.

 

Szerepel az Európai Gyógyszerkönyvben (Ph. Eur. IV. kiadás), továbbá az ESCOP (Európai Fitoterápiai Együttműködési Szervezet) által elfogadott növények sorában (1997). Készítményei közül a Passiorin galagonyát is tartalmaz, a nálunk forgalmazott Sedogelat citromfűlevelet és macskagyökér-kivonatot is. Néhány további példa: Passiflora Alsiten, Passiflora Curarina, Biosedon, Dormoverlan, Kytta sedativum, Plantival. Gyakran társítják komlóval, amelynél az elalvás utáni órákban is hatás érhető el.

 

 

Komló

Nálunk vadon előforduló, fákra, bokrokra felfutó lián. Európa-szerte több országban nagyban termesztik a sörfőzés egyik kiindulási anyagaként.

 

Csavarodó szárán ujjasan karéjos levelei vannak. Kétlaki növény, termős virágzataiban (Lupuli strobulus) tobozszerűen, sűrűn fejlődő fellevelek tövében vannak a virágok. A tobozok kb. 3 cm hosszúak, nemesített fajtáknál elérhetik az 5 cm-t. Még zöldes-sárgás állapotban gyűjtik, szobahőmérsékleten szárítják.

 

Gyógyászati célokra előnyben részesítik a vadon előforduló példányokról begyűjtött termős virágzatokat: egységesebb hatásúak, mint egyes termesztett fajták; állóvizek, folyóvizek, erdők szélén, tiszta helyen szedhetők. Mivel az ültetvényeket gombairtó szerekkel permetezik, onnan csak nagy körültekintéssel gyűjthetők. A még nem megsárgult tobozok értékesebbek.

 

Hatóanyagai: illóolaj (kb 0,5%), jórészt szeszkviterpén-tartalmú, kisebb molekulájú, mint a nem illékony gyantaszerű floroglucin-származékok.

 

Nyugtató hatású. Egyszeri adag kb. 0,5 gramm, készítményekben ennek megfelelő mennyiségű kivonat. Javallt fokozott ingerlékenységű, nyugtalan személyek esetében, az elalvás és átalvás elősegítésére. Gyakran más növényekkel társítják.

 

Nem kívánt hatások az ültetvényeken dolgozóknál léphetnek fel, ma egyre ritkábban, mert az ültetvényeken erre a célra szolgáló gépeket használnak.

 

Készítményei (példák): Ardeysedon, Cirkulin Valeriána drazsé komlóval (nálunk is forgalmazzák), Euvegal, Lactidorm, Luvased, Kleinschod’s Wörishofener Nervenpflege (nálunk is forgalmazzák), Kalms drazsé (úgyszintén), Moradorm’s, Pascosedon, Sedacur, Sedaselect, Visinal, Vivinox.

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XIII. évfolyam 12. szám

Címkék: fitoterápia, szorongás

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.