Fitoterápia

A szorongásos beteg 4. rész


Mámorbors

A Piper methystichum gyöktörzsét értékesítik. A növény a borsfélék családjába tartozik. Szorongást gátló tulajdonságainak köszönhető széles körű a gyógyászati felhasználása. A 21. század első éveiben egyes európai országokban visszavonták a készítmények forgalmazási engedélyét.

 

Neve kava-kava, vagy egyszerűen kava. Kétlaki, cserjetermetű növény, elágazó gyöktörzse (rhizoma) elérheti a 10 kg-os súlyt.

 

A Csendes-óceán szigetvilágában honos, termesztik is sok változatát. Előfordulása: Óceánia (főleg Polinézia), továbbá Ausztrália északkeleti területein, a Hawaii-, Szamoa-, Tonga-, Fidzsi-szigetek.

 

A bennszülöttek kavaitalokat fogyasztanak, a friss gyöktörzseket pedig kockára vágják és rágják. A kivonatot úgy fogyasztják, mint a világ más területein az élvezeti teát vagy kávét, gyakran szertartások keretében.

 

A gyógyászatban a száraz kivonatot alkalmazzák, a folyékony kivonat alkoholtartalmának elpárologtatása után. A gyógyszerek 60–300 milligramm hatóanyagot tartalmaznak.

 

Fő hatóanyagai a kavapironok. Alkoholban jól oldódnak, vízben kismértékben. A vérpályából rövid időn belül az agyba jutnak. Itt a limbikus rendszeren keresztül nyugtató (sedativ) és aggodalmat, félelmet csökkentő (anxiolytikus) hatást fejtenek ki. A vegetatív eredetű testi (somatikus) panaszok enyhítésére, időleges megszüntetésére használják, ezáltal - amint magyar neve is mutatja – megszűnik a szorongás, javul a használó kedélyállapota, de a kábítószerekkel ellentétben nem rendelkeznek bódító, hallucinogén tulajdonságokkal.

 

A kava-kava értékelése napjainkban ellentmondásos. A forgalmazás tilalma egyes európai országban 20-nál több gyógyszert érint. A hatósági döntés előtt már kezdték csökkenteni az adagot, 60-120 milligramm kavaint (kavapiront) tartalmazó napi használatot írtak elő, korlátozták az alkalmazás időtartalmát is (legfeljebb 2 hónapban jelölték meg). Jelenleg mérlegelik a gyógyászati haszon és a kockázat viszonyát.

 

 

Citromfű

Az elnevezés vonatkozik ázsiai pázsitfüvekre is, ezért a tudományos név alapján (Melissa officinalis) citromszagú mézfűnek is nevezik, máskor méhfűnek (a tudományos névben a Mel latinul mézet jelent).

 

Más nyelvterületekhez hasonlóan ebben az esetben indokolt az orvosi melissza megjelölés is. Az ajakosvirágúak családjába tartozik (Labiatae, ma inkább a Lamiaceae elnevezést használják).

 

A melissza nálunk szórványosan fordul elő a Dunántúlon, a Magyar-középhegységben, az Alföldön ritkább. Tölgyesekben, azok szélén, bokros vagy sziklás területeken található. A régebben termesztett állományokból "kiszökött" példányai itt-ott még ma is megjelennek.

 

Gyakran tévesztik össze a citromra emlékeztető illatú macskamentával (Nepeta cataria). A melissza virága fehér, a bimbók sárgák.   

 

         

 

             Citromfű                               Macskamenta

 

A föld feletti hajtás kevés illóolajat tartalmaz, szárítás után mindössze kb. 0,1%-ot. Összetételében nyílt szénláncú aldehidek (citronellal, citrál) és szintén monoterpén nyílt szénláncú alkoholok (citronellol, geraniol) szerepelnek.

 

Az igen alacsony hozam miatt az illóolajat (Melissae aetheroleum) ritkán használják, helyettesítik az ázsiai citromillatú pázsitfüvekből nyert illóolajjal (Citronellae aetheroleum, Melissae indicum aetheroleum). A citromcirok frissen konyhai fűszer.

 

A melisszából forrázat készíthető, elsősorban a kiskertben termesztett friss növényből; főzéskor az illóolaj elpárolog. Egymagában vagy más gyógynövényekkel társított teakeverékek mellett gyógyszeripari termékként 70-80 fokos szesszel (etilalkohollal) párolják le. Belsőleg alkalmazva néhány csepp hatására csökkenhet az időjárás változásakor, légköri frontok által okozott kellemetlen közérzet (időjárás-érzékenység, meteoropathia). Használható még "gyomoridegesség", "szívidegesség" kezelésére, természetesen amennyiben a vegetatív idegműködés zavaráról van szó, szervi okok nélkül (dystonia neurovegetativa, l. októberi számunkban).

 

Készítmények: KLASTROMCSEPP, KLOSTERFRAU MELISSANA.

 

A különböző társításokra következő számunkban térünk vissza.

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XIV. évfolyam 1. szám

Címkék: citromfű, fitoterápia, kava-kava, mámorbors, szorongás

Aktuális lapszámunk:
2021. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.