Fitoterápia

Adaptogén növények 5. rész


Az Eleuterococcuss enticosust, mint ahogy az előző számunkban jeleztük, Acanthopanax ginseng néven is említik. Magyarul is két néven szerepelt előbbi cikkünkben: tajgagyökérként és szibériai ginszengként.

 

Folytatjuk az ismertetést néhány hatóanyag leírásával: lignánszármazékok, szitoszterin glikozidok, nyálkaanyagok.

 

Utóbbiak vízben is oldódnak, és ezért teakeverékek kivonatában is megtalálhatók. Sok hatóanyag viszont nem vonható ki vízzel, és ezért is előnyben részesítik a kivonatokat. Ez az egyik oka annak, hogy a tajgagyökér a teakeverékek esetében lényegesen nagyobb mennyiségben szerepel, mint az ipari méretekben előállított kivonatokban.

 

A szitoszterinek gyulladácsökkentő hatásúak. A nyálkaanyagok jelentős része fokozza az immunrendszer egyes sejtes elemeinek számát és működését.

 

A tajgagyökér kivonatai egészséges személyeknél fokozzák az immunrendszer működéséhez nélkülözhetetlen T-nyiroksejtek (T-lymphocita) számát, például a természetes ölősejtekét (NK az angol név: naturalkiller rövidítése).

 

A tajgagyökér kivonatai csökkentik a fáradtságérzetet és javítják a fizikai és szellemi tevékenységet. Nem adjuk kisgyermekeknek, iskolás gyermekeknek, hanem fiatal felnőtteknek és főleg idősebb korúaknak.

 

Adagolásként általában javasolják naponta az egyszeri adagot, 1-3x, a gyógyszer-tájékoztató szerint. Ajánlják a 6-8 hetes szünet közbeiktatását, majd kúraszerűen folytatják a kezelést.

 

A tajgagyökér szerepel a hivatalos ESCOP monográfiák között is (ESCOP = Europen Scientific Cooperatives On Phytotherapy). Az itt elfogadott napi adagok száraz kivonat(extraxtum siccum) esetében 65-195 milligramm (mg). Azáltal, hogy a következő példák szerint az egyes készítmények között lényeges különbségek vannak a napi adagot illetően, célszerű a kúrát ugyanazzal a gyógyszerrel végezni.

 

Tajgagyökér

 

Az alábbi felsorolásban néhány példát jelölünk meg. A név után zárójelben az egyszeri adag szerepel milligrammban kifejezve: Eleuterococcus Lomapharm (42), Eleuterococcus Kapseln BioDiaet (50), Vital-Kapselnratiopharm (50), Eleukokk (65), Eleukokk Arkokaps( 60), Konstitutinforte (100), Eleuterokokkus-Kapseln (120), Ergotinaktiv (120), Eleu-Twardypharm (140). Az előző négy részben ismertetett indiai WITHANIA SOMNIFERA, amelyet nálunk ASHWAGANDHA néven forgalmaznak, egyik fő javallata az idült fáradtság tünetegyüttes (CFS), a szakirodalomban az angol elnevezés a "chronic fatigue syndrome" rövidítése, vagy (CFIDS) "chronic fatigue immune dysfunction syndrome", önálló kóroktani (ethiológiai) és tünettani (semiológiai) elnevezés.

 

Az együttes egyes megnyilvánulásai külön is előfordulnak, ezért egyes nézetek szerint ilyen betegeknél a legjellemzőbb tünet megjelölése indokolt. Olyan tartós, illetőleg visszatérő tünetről van szó, amely nem szűnik meg a pihenő szabadság, a csökkentett fizikai vagy szellemi igénybevétel után sem.

 

Hirtelenül fellépő kórtünet, gyakran középkorú nőknél fordul elő, hormonális zavarok is közrejátszhatnak. A kórkép sokszor az immunrendszer rendellenességeit kíséri, esetenként fertőző betegségekkel hozzák összefüggésbe. A betegek egy részénél pszichoszomatikus vagy pszichoszociális jellegű körülményekre vezetik vissza.

 

A hirtelen kezdet után hetekig, hónapokig, évekig tartó teljesítménycsökkenés áll fenn. A beteg állandó fáradtságról panaszkodik, de semmilyen összefüggést nem találunk a tartós kórfolyamat magyarázatára.

 

Gyakran szerepelnek különböző jellegű fájdalmak (fejfájás, mozgásszervi bántalmak). A hőemelkedés, ritkábban lázas állapot bonyolítja a kórismézést (diagnosis). A laboratóriumi eredmények általában a normális állapotnak felelnek meg, jóllehet az immunrendszer rendellenességei a vérkép vizsgálatánál esetenként jelentkeznek. A panaszok enyhülése gyakran azt a benyomást kelti, hogy az éppen akkor használt gyógyszernek vagy egyéb kezelésnek köszönhető.

 

Ettől eltérően a hangulati állapot nyomott jellege vagy feltűnő ingadozása (dysthymia) sokkal inkább visszatérő. Megfigyelhető összefüggések, illetőleg hasonlóságok az idült fájdalom tünetegyüttes egyes formáival (pl.: lágyrészreuma). Hasonlóságot jelenthet, hogy ideig-óráig javulás érhető el fizikai kezeléssel (physikotherapia), lelki gondozással (psychotherapia). A gyógyszeres kezelés általában nem javallt (fájdalomcsillapítók, nyugtatók, altatók), ebben a helyzetben gondolunk a Withania somnifera készítményeire, amelyek a fentiekben jellemzett tünetegyüttesben eredményesebbnek ígérkeznek a többi adaptogén növényhez viszonyítva.

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XII. évfolyam 7. szám

Címkék: adaptogén növények, fitoterápia

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.