Fitoterápia

Bokortermetű gyógynövények - Barátcserje (Agnus castus)


A Vitex agnus castus vagy egyszerűbben Agnus castus, barátcserje, a verbénafélék családjába tartozik (Verbenaceae). Közép- és nyugat- ázsiai eredetű növény. A Földközi-tenger térségében is terem. Nálunk kertekben, parkokban dísznövényként ültetik. A gyógyszeripar a terméseit dolgozza fel, használják illata és íze miatt is fűszerként, fekete bors helyett (barátbors).

 

A Vitex nemzetség neve latin eredetű, és arra utal, hogy vékony, hajlékony ágaiból kosarakat fontak. Szára 1-3 (max. 6) méter magas, négyélű, hajlékony. A hajtásokon a levelek ujjasan összetettek, lándzsa alakúak, alapjuknál és csúcsukon kihegyezettek. Az egyes levélkék 5-10 cm hosszúak, fonákuk ezüstszürke. A párta forrt szirmú, kétajkú, 5-10 cm hosszú, rózsaszínű vagy ibolyáskék, ritkábban fehér. A 4 porzószál hosszabb a pártánál. A termések gömb alakúak, barnásfeketék, átmérőjük 3-5 milliméter. A négyosztatú termésben a magvak hosszúkásak. Illatuk frissen az orvosi zsályára emlékeztet, ízük enyhén csípős, fekete borsra emlékeztet. Illóolajat tartalmaznak. A termés kesernyés, íze a kaszticinnek köszönhető. Gyűjtik a száron sűrűn képződő terméseket.

 

A Vitex nemzetség több szempontból hasonló alaki tulajdonságokkal rendelkezik, mint az ajakosvirágúak közé tartozó fajok (Lamiaceae család), szerepelhet eben a családban is, gyakrabban a verbénacsaládban.

 

Növénykémiai (fitokémiai) szempontból is sok a hasonlóság mindkét növénycsalád képviselői között. A barátbors egységes anyagai közül tájékoztatnak a táblázatban felsorolt vegyületek.

Barátcserje (Vitex agnus castus)

 

Amint a vegyületek neve is jelzi, egyes anyagokat a Vitexből állítottak elő (izoláltak) első ízben, például az agnuszid, kaszticin, izovitexin. Az elkülönített (izolált) anyagok közül egy sem rendelkezik egymagában a barátbors valamennyi gyógyászati tulajdonságával. A hatásos molekulák együttese képezi a hatóanyagot, illetőleg az összhatást. Ezért a Vitex olyan növény, amelynél a gyógyszerek az összkivonatból készülnek. Az egyes hatóanyagok egymást kiegészítő, szinergizmus révén váltak be a terápiában. A számításba jöhető vegyületek, amelyek összességének tulajdonítható a hatás, fitoSERM néven szerepelnek. A rövidítés az angol elnevezés kezdőbetűit foglalja össze (Selective Estrogen Receptor Modulators).

 

A barátcserje egyik legrégebbi gyógynövény, már az ókorban ismerték a nemi vágyat csökkentő hatását (anaphrodisiacum). A középkorban vallásos (kultikus) szerepet töltött be. Kolostorokban felszentelt barátok (papok) és apácák nemi vágyainak csökkentésére alkalmazták, erre utal neve is: barátcserje.

 

A nagyobb arányú klinikai vizsgálatokat 1933- ban kezdték el. A menstruációt befolyásoló (emmenagog) és a tejelválasztást befolyásoló (lactagog) hatást klinikailag igazolták. A menstruációt megelőző PMS (premenstruációs tünetegyüttes) vizsgálata során 2000 nőnél jó és nagyon jó eredményeket figyeltek meg. Hatékonyak voltak továbbá a készítmények más tünetek esetében is, a menstruáció rendellenességeiben és fájdalmas lefolyásában (dysmenoroea), a havi ciklusban jelentkező rendellenességeiben, az ezzel járó panaszokban (mastodynia).

 

Önként vállalkozó férfiakon megfigyelték a prolaktin képződésének gátlását. A dopamin, más katecholaminokhoz hasonlóan, csökkenti a nyugtalansági állapotokat, a depressziót, félelemérzést. Ezen alapszik kedvező pszichés hatása mindkét nem esetében. A Vitex készítményei az agyalapi mirigy (hipofízis) ingerfelvevő idegvégződésein (receptorain) normalizálják a gonadotrop hormon felszabadulását, szabályozzák a menstruációs ciklust.

 

A barátbors szeszes kivonatai (extractum fluidum) és száraz kivonatai (extractum siccum) igazolt hatásokkal rendelkeznek, amelyek több hónapos kezelés után nyilvánulnak meg. Ebben vesznek részt a barátborsban felfedezett anyagok közül az agnucid, kaszticid és pendulatin.

 

Csoportosított kémiai vegyületek Egységes szerkezetű vegyületek
Monoterpének az illóolajban Terpineol. alfa-pinen
Szeszkviterpének az illóolajban Béta-kariofillen, gerakren B
Diterpének Labdán- és klerodentípusú vegyületek, például rotundifuran
Iridoid-glikozidok Agnuszin, aukubin
Vízoldékony flavonoidok Orientin, izovitexin
Zsíroldékony flavonoidok Kaszticin, penduletin
Trigliceridek Alfa-linolén, olajsav, linolsav glicerinnel képzett észterei
   

Mellékhatásként egyes esetekben csalánkiütést észleltek.

Ellenjavallat: terhesség, szoptatás, hipofízisés emlőrák.

A napi adag 3-40 mg a szeszes kivonatból. A kivonatokat gyógyszeripari eljárással, minősített módszerekkel állítják elő.

Hivatalos az érvényben lévő Magyar Gyógyszerkönyv VIII. kiadásában.

Prof. dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XVIII. évfolyam 10. szám

Címkék: barátcserje, fitoterápia

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.