Fitoterápia

Érelmeszesedés 6. rész


Az érelmeszesedés gyakori kóroktani tényező a megbetegedések aránya (morbiditas) és az elhalálozási okok (mortalitas) között. Vannak különbségek egyes földrészek között, azokon belül országonként és országrészenként is, de az alapösszefüggések mindenképpen figyelemreméltóak.

A kórfolyamat több tényező együtthatásának következtében alakul ki. A kedvezőtlen tényezők közül egyesek nagyobb szerepet tölthetnek be adott közösségekben, mint mondjuk a szomszédos országok lakosságánál.

A veszélyeztető tényezők (rizikófaktorok) közül néhányat említettünk az előző részekben.

Az érfalak védelmének lehetősége kevésbé ismert, mint egyéb kockázati tényezők esetében. Az életmód, életvitel, táplálkozási szokások jelentősége átment a köztudatba. Utóbbiak közül a zsírok (lipidek, trigliceridek) és egyes zsírszerű anyagok (lipoidok) szerepe általánosan elismert.

 

Piknogenol-tartalmú növények: pl. a cseresznye vagy a meggy

 

Az ütőerek vagy verőerek (artéria) falának belső rétege, a vérrel közvetlenül érintkező hám, egyetlen sejtsoros (endothelium). Az endotélium béleli az artériák elágazásait is. A legvékonyabb hajszálerek (capillaris) esetében nincs egysoros hámréteg. Az endotélium és az érfal belső részeiben kedvezőtlen elváltozások mehetnek végbe. Az ütőér rugalmas jellege a kor előrehaladtával csökkenhet, megkeményedhet, ami kihat az egész verőérrendszerre, de korlátozódhat egyes területekre. Az elváltozások gyakori helye az erek elágazása, olyan részei az érrendszernek, ahol a véráram örvénylik. Az agyi erek, a szív koszorúsere, a vesék külön-külön is érintettek lehetnek.

A mindennapos szóhasználatban ezeket az elváltozásokat „érelmeszesedésnek” nevezik. Lényegében véve a tömlőszerű verőér belürege (lumen) szűkül, romlik a vérellátás. A szívnek egyre nagyobb megterhelést jelent feladata elvégzése, ennek a fokozott szívmunkának a következtében a szívben is elváltozások alakulnak ki. Az ún. célszervek közül létrejöhet az agyi erek károsodása, a veseelégtelenség.

Az egész kórfolyamat gyakran vezet a vérnyomás emelkedéséhez, ami tovább rontja az erek állapotát is. Olyan kóros körfolyamat alakulhat ki, amely egyaránt ok és okozat. A cél ennek az „ördögi körnek” a megszakítása. Ezek között döntő szerepe van a vérnyomás szabályozásának.

Az érelmeszesedés (arteriosclerosis) kialakulásában jelentős szerepük van azoknak a körülhatárolt lerakódásoknak, amelyek hozzájárulnak az érfal elfajulásához az ún. plakkok kialakulásával. A rendszerint koleszterint is tartalmazó kóros képződmények csökkentik az artériák átjárhatóságát, a létfontosságú szervek működését, veszélyeztetik az egész szervezet épségét. A plakkok (a francia szakkifejezés: plaque, ezt vette át a szakirodalom) egyaránt érintik az ereket bélelő hámot és az érfal belső állományát. A hámrétegnek számos fontos szerepe van egyebek mellett az artériák lumenjének megnagyobbodásában – köznyelven értágításnak is nevezik –, de az erek átjárhatóságának csökkenésében is.

 

Párlófű virágzó hajtása

 

Az artériák védelme sok úton-módon indokolt. A lehetőségek egyikét jelentik a procianinok (piknogenol gyűjtőnéven is szerepelnek).

A procianinok növényi flavonoidok. Több ezer flavonoid molekulájának pontos szerkezete ismert és több bizonyított hatású. A szűkebb értelemben vett flavonoidok sárga növényi festékek (flavus = sárga, latinul). Az alapszerkezet mellett igen gyakran képződnek a növényekben, cukrokhoz kapcsolt szerkezetek. Utóbbiak jobban oldódnak vízben, ezért élvezeti teák, gyógyteák összetételében számíthatunk jelenlétükre.

Hasonló a molekulaszerkezete alapján egy másik növényi festékcsoport, az antocianinek (ezek piros-lila-kék színűek). E két csoporttól eltérően a procianinok színtelenek. A molekula hasonló szerkezete ellenére nem tartalmaznak cukrot, vízben nehezen oldódnak, a vizes kivonat néhány perces főzéssel készül.

A flavonoidok közül azokat, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a szervezetre, bioflavonoid gyűjtőnévvel jelölik. A kifejezés első három betűje különbözteti meg e növényi hatóanyagokat azoktól a különben hasonló szerkezetű anyagoktól, amelyeknek hatása nem bizonyított.

Az érelmeszesedés megelőzése, késleltetése a következő tulajdonságoknak köszönhető: csökkentik az oxigén-szabadgyökök károsító hatását, hozzájárulnak az artériák szerkezetének megőrzéséhez, csökkentik a hajszálerek kórosan fokozott áteresztőképességét és „törékenységét”, jól meghatározott vizelethajtó hatással rendelkeznek.

Mindezt részletesebben ismertetjük lapunk következő számában.

Dr. Rácz-Ko­til­la Er­zsé­bet
X. évfolyam 8. szám

Címkék: érelmeszesedés, fitoterápia

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.