Fitoterápia

Erős hatású gyógynövények - Csattanó maszlag (Datura stramonium)


A Datura stramonium (csattanó maszlag, redőszirom) Közép-Amerikából származik,  onnan minden földrészre eljutott. Vadon termő, mérgező (erős hatású) növény. A burgonyafélék családjába tartozik (Solanaceae) a nadragulya (Atropa belladonna) és a bolondító beléndek (Hyoscyamus niger) fajokhoz hasonlóan.

 

A csattanó maszlag Európában a 16. században jelent meg, gyógyászati felhasználása csak a 18. században terjedt el, valószínűleg 1762 után. Néhány évtizeddel ezelőttig a szárított leveleket, főleg füstjét, a népi gyógyászatban használták asztmás betegek. Ma gyógyászattörténeti adatként maradt fenn. Idejétmúlt szokás, amely veszélyes  mérgezéseket okozhatott.

 

Egyéves növény. Távolról nézve bokorra emlékeztet. Magassága 60-120 cm, ahol termesztik, ott elérheti a kétméteres magasságot is. Nitrogénkedvelő, ezért emberi települések közelében terem, gyomnövénytársulásokban, szántóterületek közelében. Körvonalára jellemző, hogy a föld feletti hajtás csúcsi része szélesebb, mint a töve felett.

 

Amikor szára eléri a 20-30 cm-es magasságot, csúcsán virág nyílik, és ezzel abbamarad a főszár további növekedése. E helyett megkezdődik az oldalágak fejlődése, amelyek szintén virággal végződnek. Ez az elágazási mód többször ismétlődik és magyarázza az egyedek egyre szélesebbé válását a növekedés során.

 

A levelek hossza elérheti a 20-30 cm-t. Lemezük egyenlőtlen szélű, öblösen fogazott, csúcsán hegyes. A virágok csészéje 3-6 cm hosszú, hengeres, akárcsak folytatásaként a párta alsó része. Utóbbi hófehér, kinyílásakor tölcséres alakú, 5 cimpával. Estefelé finom illatot áraszt.  Termése diónagyságú, sűrűn borítják tüskék. A tok éretten felpattan, négyrészes  belsejében számos fekete, fénytelen maggal, átmérőjük kb. 3,5 mm. Rokon fajai, illetőleg alfajai, változatai közül megemlítünk néhányat, amelyet nálunk is termesztenek, vagy megtalálható botanikus kertekben, mezőgazdasági kertek gyűjteményében.

 

– Datura innoxia. Levelei szőrözöttek, a levéllemez aszimmetrikus. Világosbarna magvairól is felismerhető. Említik indián maszlagként is. Nagyban termeszthető. Nálunk Vágújfalvi Dezső dolgozta ki, egyebek mellett, termesztési lehetőségeit is (1962).
– Datura inermis, termésein nincsenek tüskék.
– Datura metel, egyiptomi maszlag, de ez is szerepelhet indiai maszlagként.
– Datura tatula, virágai ibolyaszínűek.
– Datura arborea. Lényegesen különbözik az előző fajoktól, változatoktól azáltal, hogy fatermetű, évelő, 2-3 méteres magasságot is elér, trópusi élőhelyein magasabbra nőhet. Virágai lecsüngenek, arasznyi hosszúak. Nálunk dísznövényként gondozzák. Általában dézsában termesztik, hogy könnyebben lehessen télen fagymentes, világos helyiségbe „költöztetni”. Kedveltek a telt virágú, kettős harangszerű kultúrfajták. A fehér mellett a különböző színű virágokat fejlesztő fajtákat, amelyeket újabban a Brugmansia  nemzetségbe sorolnak, angyaltrombitának vagy maszlagfának nevezik. Feltűnő dísze lakásnak, irodának, nyáron kertnek, erkélynek. Valamennyi Datura és Brugmansia faj mérgező! Ajánlott figyelmeztető táblát helyezni turistautak, parkok, sétányok bejáratánál vagy az egyes példányok mellé.

 

Mindkét nemzetség (Datura és Brugmansia) végzetes kimenetelű mérgezést okozhat. Magyarországon mérgezési eseteket egyebek mellett lovaknál is közöltek (1994). A mérgezés tünetei későn jelentkeznek, 2-6 óra elteltével, amikor a veszélyes anyagok már nehezen távolíthatók el, a tünetek napokig elhúzódhatnak. Ügyelni kell a kétes  eredetű, nem szabályszerűen forgalmazott teakeverékekre!

 

A Datura stramonium tropánvázas alkaloidjainak mennyisége szárított levelekben 0,2–0,6 százalék. Fő alkaloidok a balra forgató hioszciamin és átalakulási terméke, az atropin, továbbá a szkopolamin. A csattanó maszlag hivatalos az érvényes Magyar Gyógyszerkönyvben (PhHg. VIII). Az említett alkaloidok, azokat tartalmazó kivonatok vénykötelesek.

 

A Datura és Brugmansia fajok egyebek mellett antikolinerg, paraszimpatolitikus hatásúak. Csökkentik vagy gátolják a hörgők (bronchusok), a gyomor-bél rendszer, az epeutak, a húgyutak görcseit. Orvosi javallatra és felügyelet mellett alkalmazzák szívritmuszavarok egyes formáiban.

Prof. Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XVIII. évfolyam 3. szám

Címkék: csattanó maszlag, Datura stramonium, fitoterápia

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.