Fitoterápia

Fitoterápia - A máj betegségei 1. rész

Az emésztőrendszer megbetegedései


A máj az ember legnagyobb mirigye, súlya 1,5 kg. A hasüreg felső részét tölti ki a bordaív alatt.

A májsejtek (hepatocyták) epét termelnek, a zsírok lebontásában van szerepük. A májkapun át a bélből érkező vérből szőlőcukrot (glukózt) vesznek fel, glikogénné alakítják, amelyet tárolnak. Vérfestékből epefestéket képeznek. Szerepük van a véralvadást szabályozó egyes anyagok termelésében, valamint a koleszterin képződésében. A májban egyes fehérjék felhalmozódnak, továbbá A-és B12-vitamin is.

Méregtelenítő szerepe nélkülözhetetlen, képes egyes anyagcseretermékek ártalmatlanítására. A külvilágból származó különböző anyagok (egyebek mellett számos gyógyszer) károsítását csökkenti, de erősebb, ismételt terhelés során a máj is károsodhat.

 

A máj állapotát tapintással, képalkotó műszeres vizsgálattal, laboratóriumi eredmények alapján mérik fel.

 

A máj által termelt epe az epehólyagban gyűlik össze, onnan ürül a nyombélbe, az emésztőrendszer további szakaszaiba. A májat az epeutak kötik össze az epehólyaggal, ezt pedig a közös epeút a nyombéllel. Az epeutakból, az epevezetékből a nyombélbe történő átjutást záróizomzat szabályozza (Oddi sphincter).

 

Az epetermelés folyamata állandó jellegű, az epehólyag kiürülése viszont szakaszos. Naponta kb. 0,7 liter epe képződik. Ennek víztartalma ismételten visszaszívódik. A besűrűsödött folyadékkal az epesavak, epefestékek, koleszterin, ásványi anyagok az emésztőrendszerbe ürülnek. Ez történik az epehólyag időnkénti összehúzódásakor és az Oddi izomgyűrű ellazulásakor. Az epehólyag esetleges műtéti eltávolítása után ez a szakaszos működés megszűnik.

 

A részben visszaszívódó víz miatt az epe naponta többször besűrűsödik. A töményebbé váló epéből szilárd részecskék válhatnak ki főleg akkor, ha az egyes anyagok közötti arány megváltozik (például a különböző epesavak egymáshoz viszonyított mennyisége). Az epepangás kialakulásában étrendi tényezőkön kívül idegrendszeri befolyás játszik szerepet, elsősorban a szimpatikus és a paraszimpatikus rendszer zavarai. Ezek befolyásolják az epehólyag összehúzódásait, az Oddi-féle izomgyűrű záródását vagy elernyedését.

 

Az epehólyag összehúzódásának zavara (dyskinesia biliaris, dyskinesia cholecystae) fájdalomként nyilvánulhat meg. A kivizsgálás során megállapíható, fennáll-e fertőzés, és ennek következtében vagy a nélkül gyulladás, kőbetegség, egyéb elváltozás.

 

A fitoterápiás kezelés működési rendellenesség által okozott panaszok orvoslásában jelent gyógyászati lehetőséget.

 

A borsosmenta vagy borsmenta levele (Menthae piperitae folium) gyógyteaként adagolható. A szárított leveleket összemorzsoljuk közvetlenül a forrázat készítése előtt. A megfelelően aprított levél is használható, szűrőtasakos (filterzacskós) kiszerelésben is.

 

A kezelés lényeges feltétele, hogy kis adaggal kezdjük, ezt fokozatosan növeljük, majd csökkentjük. Ezután szünetet iktatunk közbe, és – amennyiben szükséges – folytatjuk a kezelést a fenti előírást betartva. A közbeiktatott szünet időtartama 3 nap vagy valamivel több, például 1 hét.

 

A kiindulási adag 1 lapos teáskanálnyi öszszemorzsolt levél. Ezt leforrázzuk 1 csésze (2 deciliter) vízzel, 10-15 perc múlva szűrjük. Nem ajánlott fémszűrő használata. Az így elkészített forrázatot kevés mézzel, cukorral, cukorpótló szerrel édesíthetjük. 3 egymást követő napon fogyasztunk el egy-egy csészényi mentateát lehetőleg éhgyomorra, kis részletekben, fél órán belül, majd kb. 15 perc múlva reggelizünk.

 

A negyedik naptól kezdve növeljük az adagot úgy, hogy délben vagy este is fogyasztunk egy csésze mentateát étkezés közben vagy után. Ezt az adagot használjuk egy hétig. Egy további héten napi 3 csésze mentateát fogyaszthatunk reggel, délben és este. Ezután visszatérünk a napi 2-szeri csészére egy héten át, és a kezelést úgy fejezzük be, hogy ismét csak reggeli előtt iszunk meg egy csészényit, kortyonként. Következik a 3-7 napos szünet.

 

A borsmentateát nem szoktuk állandó használatra ajánlani, de teakeverékek összetételében, más tea ízének javítására nyugodtan használható huzamosabb ideig.

 

A borsmenta (Mentha piperita) jellemző hatóanyaga a mentol. Illatát felismerjük az összemorzsolt levél esetében és a tea készítésekor, fogyasztásakor egyaránt. A fodormenta (Mentha crispa) nem tartalmaz mentolt, illata a köményre hasonlít.

 

A kezelőorvos tanácsától függően a borsmentatea javallata:

 

Olyan májtáji enyhe fájdalom, amely gyakran összefügg az étkezésekkel. A rendszertelen epeürülés miatt hasmenés váltakozik székrekedéssel. A bordaív táji kisebb fájdalmak jobb oldalon lépnek fel, kisugározhatnak a hátba, a lapocka irányában, ugyanazon az oldalon.

 

Borsmentát tartalmazó készítmények is rendelkezésre állnak. Előnyös lehet társítás egyéb gyógynövényekkel. Mentolt az epehólyag rendellenes működése miatt kialakuló panaszok kezelésére egymagában nem használunk.

 

A kezelés további lehetőségeire lapunk következő számában visszatérünk.

Dr. Rácz-Ko­til­la Er­zsé­bet
VIII. évfolyam 2. szám

Címkék: fitoterápia, májbetegségek

Aktuális lapszámunk:
2020. február

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.