Fitoterápia

Fitoterápia - Roboráló növények 4. rész


A nyálkaanyagokat tartalmazó keserű növényekkel (amara mucilaginosa) folytatjuk a sorozatot. Kiemeljük az izlandi zuzmó (Cetraria islandica) szárított telepét, amit Lichen islandicus néven forgalmaznak.

 

A növény talajlakó zuzmóként a sarkvidéki sík területeken összefüggő szőnyegeket alkothat. Dél felé haladva egyre inkább hegyvidéki, alhavasi, majd havasi növényként szintén tömegesen fordulhat elő.

 

Felismerhető 5-10 cm magas, hullámosan lemezes, fodroskaréjos alakjáról. Barnásolívazöld; fehéres pettyek, foltok találhatók rajta.

 

Szárítás után merev, de vízzel érintkezve állománya rövid időn belül meglágyul, kissé porcogóssá válik.

 

Javallatai: a szájüreg öblögetésére használják, a nyálkahártya-, fogínygyulladásban, a nap folyamán ismételten. A kivonat úgy készül, hogy langyos vízben áztatjuk 5-10 percig, majd a telepekről leöntjük a vizes folyadékot, szükség esetén laza vásznon (gézen) szűrjük, és hozzáadunk a folyadék térfogatától függően késhegynyi vagy fél mokkáskanálnyi étkezési szódabikarbónát (nátrium-hidrogén-karbonát). Az öblögetés ismételten kb. 5 percig tart. Egyes baktériumok fejlődését gátolja, a gyulladást csökkenti. A szájüreg, illetőleg a fogíny gyulladása hozzátartozhat az étvágytalanság kiváltásához. Gyermekek esetében, amennyiben a kivonatot részben lenyelik, semmilyen károsodás nem léphet fel.

 

Szerecsendió

 

Étvágyjavítóként étkezés előtt a vizes kivonatból fogyasztanak 1-2 kortyot. Előnye, hogy a nyálkaanyag-tartalom ízfedő tulajdonságánál fogva kevésbé érezzük keserűnek.

 

A vizes kivonatot szájöblögető szerként, illetőleg étvágyjavítóként egyaránt naponta frissen készítsük.

 

A keserű íz fedését fokozhatjuk méz, szőlőcukor (glukóz), gyümölcscukor (fruktóz) hozzáadásával.

 

Az édes-keserű növények között említik az ebszőlő csucsort (Solanum dulcamara). Az utóbbi név egy érzékszervi sajátosságra utal, de a gyógyászatban roboráló, étvágyat fokozó hatása nem jöhet számításba mérgező tulajdonságai miatt.

 

Évelő, elfásodó szárú növény (ún. félcserje). Virágai ibolyaszínűek, bogyótermései pirosak. Főleg mocsarak közelében, láperdők szélén található, de gyomként is terjed, elsősorban kerítések, zöldsövények mellett.

 

Az édes-keserű íz a termésekre jellemző, de már néhány bogyó elfogyasztása mérgezést okozhat. Használják viszont az elfásodott szárakat, a felületi zöld réteg eltávolítása után, mindenképpen a levelek megjelenése előtt vagy lehullása után. Mivel étvágyjavító hatása nincs, felvetődik a kérdés, miért forgalmazzák egymagában vagy teakeverékek összetételében. A magyarázat kézenfekvő: néhány évvel ezelőtt egy európai ország hivatalosan engedélyezett gyógynövényei között szerepelt a Solanum dulcamara, és az említett rész, tehát a hámozott fás szár (Lignum dulcamarae). Egyes adattárakban és különböző kiadványokban csak a növény nevét említik, a felhasználható rész megjelölése nélkül. A keserű gyomorerősítő szeszes italok valóban növényi részekből készülnek (lásd a sorozat előző írásaiban). A cukrot hozzáadjuk, tehát az édes ízt nem ugyanazon növények biztosítják.

 

 

Összetett készítmények

Nagyobb számú növény található a teakeverékek összetétele mellett egyes gyári készítményekben, elsősorban szeszes kivonatként. Utóbbiak elterjedt megjelölése: „svédcseppek”.

 

A keserű, étvágyjavító, roboráló növények mellett több, akár igen sok más összetevő is található bennük. A javallatok között gyakran szerepelnek az emésztőrendszer egyéb zavarai: teltségérzés, puffadás, renyhe bélműködés, székrekedés.

 

Ilyen jellegű készítményeket példaként említünk, esetenként feltüntetve olyan növényt, amely sorozatunk előző részeiben nem szerepelt.

 

Csillagánizs

 

A BANO SVÉDCSEPP összetételében a szerecsendió-„ virág” tulajdonképpen a magköpeny, amely a mag felületén, a termés húsos része alatt képződik. Fűszerként ismert. Található a készítményben rebarbaragyökér is, amelyet hashajtó hatása miatt külön is értékesítenek.

 

A BITTNER SVÉDCSEPP egyebek mellett tartalmazza a bábakalács (Carlina acaulis) gyökerét. Nálunk hegyi rétek védett növénye.

 

A HERBBITTER SVÉDKESERŰ-ben ánizs (Pimpinella anisum)-termés, szegfűszeg (Eugenia caryophyllata)-bimbó található. Mindkettőt fűszerként is forgalmazzák.

 

A MAURER’S SVÉDCSEPP összetételében szerepel a csillagánizs (Illicium verum) termése, kardamomtermés (Elettaria cardamomum), szegfűbors (Pimenta dioica) és egyéb, fűszerként forgalmazott termék.

 

Az összetett roboráló növényi készítmények további példáival fejezzük be ezt a sorozatot.

 

Just’s COURAGIN. Tartalmazza a kólamag („kóladió”) szeszes kivonatát, amelyre főleg a központi idegrendszert izgató koffein jellemző, mellette a szintén idegrendszerre ható, nyugtató (sedativ) macskagyökér (Valeriana officinalis) szeszes kivonatát, továbbá a kínafa (Cinchona fajok) kérgét és keserűnarancs héját. Tüneti kezelésként használják; étkezés előtt adagolva étvágyjavító, gyermekeknél ellenjavallt.

 

A PEKING ROYAL JELLY neve is utal arra, hogy a távolkeleti hagyományos gyógyászat tapasztalataira támaszkodó roborálószer. Javallatai között szerepel a hosszas betegségek utáni fáradtság csökkentése, a rehabilitációs időszak egyéb lehetőségei mellett. A név utal a méhpempőtartalomra is.

 

A hagyományos kínai gyógyászatban egymagában vagy összetett készítményekben gyakran szerepel a Codonopsis pilosula gyökér és a Lycium sinensis gyümölcse.

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XIII. évfolyam 1. szám

Címkék: ebszőlő csucsor, fitoterápia, izlandi zuzmó, keserű növények, roboráló növények, svédcsepp

Aktuális lapszámunk:
2021. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.