Fitoterápia

Hasmenéses állapotok kezelése 1. rész


A széklet félszilárd állományának csökkenése és a napi két-háromszori folyékony ürítés gyakoribb ismétlődése felnőttnél hasmenést jelent (diarrhoea). A hascsikarás (kólika) gyakori kísérő tünet.

 

A hasmenés váltakozhat székrekedéssel. Ennek több oka lehet, kivizsgálása ajánlott. Máskor önellentmondó (paradox) székletürítés alakul ki: a hígan folyó ürülékben félszilárd bélsárrészek, bélrögök is ürülnek (diarrhoea paradoxa, diarrhoea stercolaris). A tömör, száraz, gyakran összetapadó rögök (skybalum) székszorulást okozhatnak, néhány nap múlva híg széklet távozhat.

 

A hasmenés fő okai között az érintett személy ismerheti a magyarázatot. Olyan hasmenésről lehet szó, amely akkor lép fel, ha az étkezés meghaladja az emészthetőség határát, vagy olyan élelmiszert tartalmaz, amelyre az egyén különösen érzékeny. Lehet egy adott gyümölcs, főleg ha éretlen (szilva, kajszibarack).

 

Egyes baktériumok, esetenként vírusok is okozhatnak "ételmérgezést" (intoxicatio alimentaris), ilyenkor más jellegű kezelésre van szükség, mint az étrendi kihágások esetében.

 

Eltérő okokra vezethető vissza a diaré, ha állandó jellegű felszívódási zavarok, rendellenességek váltják ki. Az egyes élelmiszerekkel szembeni fokozott érzékenységet, összeférhetetlenséget (intolerancia) például egyes cukrok (laktóz) vagy fehérjék (glutén), máskor az emésztésben részt vevő enzimek hiánya okozhatja. Szerepelhet allergiás folyamat is.

 

Létezhet-e "idegi alapon" fellépő hasmenés? Hirtelen fellépő környezeti változások, meglepetések, izgalmak egyeseknél fokozhatják a belek sajátos mozgását (motilitás); felgyorsul a bélsár áthaladása az emésztőrendszeren, a vastagbélben nincs elég idő arra, hogy visszaívódjék a víz (a benne oldott anyagokkal) a szervezetbe, a béltartalom hirtelenül ürül. Útra kelésnél, idegen környezetben nem csak hasmenés, hanem székszorulás is felléphet.

 Libapimpó

 

A szervezet felismerő és védekező szerepére (immunitás) jellemző a különbség a helyi lakosság és a távolabbról érkezők között. Példa a sok közül: a Duna alsó folyásánál, torkolatánál a helyi lakosok a folyam vizét gyermekkoruk óta rendszeresen isszák. Az idegenvezető ladikos figyelmezteti útitársait, ne oltsák szomjúságukat a Dunából merített vízzel. Az intelmet nem mindenki veszi komolyan, csak miután hasmenés lép fel.

 

Baktériumos fertőzés jöhet létre mosatlan gyümölcs, szokatlan ételek fogyasztása után is.

 

A különböző kiváltó okoktól függően más és más fitoterápiás lehetőségek állnak rendelkezésre. Egyes távolabbi országokban a turistáknak számolni kell ezzel a lehetőséggel, és általános szabály, hogy kézügyben legyen az ajánlott szer, ami az orvosi ellátásig hatásos lehet. Ilyen elsősorban a gyógyszerként forgalmazott szénpor (Carbo vegetalis, Carbo activatus). Gyógyszeripari termék, fő alapanyaga a hársfából előállított szén.

 

Vannak esetek, amikor a kényszerürítés első ismétlései során a kórokozók jelentős része kiürül a szervezetből, ezért hasmenést gátló szerek (antidiarrhoeicum) adagolása kevésbé sürgős. Ilyenkor is fontos a folyadékveszteség pótlása, kevés konyhasó (nátrium-klorid) hozzáadásával adagolt ivóvízzel, teával. Az elhúzódó hasmenés nem csak vízhiányt okoz, hanem kálium-, magnézium- és más só- (elektrolitek) veszteséget is. A baktériumos fertőzés leküzdésére több növény áll rendelkezésre, például a libapimpó.

 

Libapimpó

A libapimpó (Potentilla anserina) évelő növény a rózsafélék (Rosaceae) családjából. Kúszó sarjhajtásai és levelei nyílt területeken a talajon terülnek el. A páratlanul szárnyalt levelekre jellemző, hogy a nagyobbak között kisebbek találhatók, élük fűrészelt, fonákjuk ezüstösen fehér. A sárga virágok hosszabb kocsányon emelkednek fel.

 

Növényünk üledékes, agyagos, nyirkos helyeken, árkok, álló- és folyóvizek mentén gyakori. Tömeges, szinte szőnyegszerű állományokat alkot. Tudományos nevében is szerepel a liba latin neve (anser). Élettere a libalegelő, itt nem ajánlott a gyűjtése. Ha néhány lépésnyit távolodunk a parttól a füves területek felé, tisztább helyről gyűjthető. Füves növénytársulásban levelei felegyenesednek. Frissen, folyóvízzel jól lemosható, szikkasztás után vékony rétegben szétterítve szárítjuk. A vizes kivonat a száraz levelek forrázásával készül; langyosan ismét felmelegítjük úgy, hogy ne zubogjon a víz, szűrjük vásznon, műanyag szűrőn. Vizes kivonata gyógyteaként 1-2 teáskanálnyi aprított levélből készül 3-5 deciliter (1-2 csupornyi) vízzel.

 

Heveny hasmenésnél minél hamarabb elfogyasztható 1-2 deciliter. Amennyiben a tünetek nem múlnak el, főleg éhgyomorra adagolva, kortyonként folytatni lehet a tea fogyasztását.

 

Népi gyógyászati, tapasztalati gyógyászati eredményekből kiindulva hatása kísérleti vizsgálatokkal igazolt hasmenést okozó baktériumtörzseknél.

 

Hatóanyagai cseranyagok (főleg ellagitanninok). Flavonoidjainak (kvercetin, kvercitrin), továbbá azok fahéjas származékainak enyhe görcsoldó tulajdonságuk van.

 

Társítható teakeverékként cickafarkfű (Achillea millefolium) virágzataival (gyulladáscsökkentőként), továbbá füzénnyel (Lythrum salicaria), amely a baktériumok fejlődésének gátló hatását fokozza. Görcsképződést csökkentő tulajdonságai miatt havi vérzést kísérő fájdalmak mérséklésére is használják, ilyen vagy hasonló társításban.

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XV. évfolyam 8. szám

Címkék: fitoterápia, hasmenés, libapimpó

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.