Fitoterápia

Hasmenéses állapotok kezelése 4. rész


Szentjánoskenyérfa

Örökzöld fa, párosan szárnyalt levelekkel. Apró virágai fürtbe tömörülnek, egyaránt fejlődnek a vastag törzsön és ágain. A hüvelytermése (siliqua) kb. 20 centiméter hosszú, 1 cm vastag, sötétbarna. Felülete kissé kidomborodhat a magvak helyén.

 

A teljes termést frissen és szárítva egyaránt használják. Kellemes ízű és tápláló. A magvakat, illetőleg őrleményüket (a lisztet) külön is értékesítik.

 

A Földközi-tenger térsége és a Közel-Kelet fája, sokfelé termesztik. Fagyérzékeny. Tudományos neve Ceratonia siliqua, a pillangósvirágúak (Fabaceae vagy Leguminosae) családjába tartozik, ma inkább a lepényfafélék (Caesalpiniaceae) családjába sorolják. Kicsit emlékeztet a nálunk is ültetett, fagyálló, tövises lepényfára. Utóbbit sövényként használják kerítések helyett vagy azok mentén. Tévesen szentjánoskenyérfának is nevezik, tudományos nevének megfelelően gledicsiának (Gleditsia triacan­thos), de említik krisztustövisfának is.

 

A szentjánoskenyérfa termése fogyasztható, egyaránt értékesítik az élelmiszer- és a gyógyszeriparban. Állományjavító adalékanyag; sűrítőszer, természetes emulgátor nem csak technológiai folyamatokban (tejtermékek, édesipari készítmények összetételében szerepel), hanem egymagában is, gyógyászati tulajdonságai miatt.

 

Felhasználása a spanyol polgárháború idején (1936-39) ezen a téren tett megfigyeléseken alapszik. Észrevették ugyanis, hogy jómódú családok gyermekeinél gyakoribb a vérhas és egyéb emésztőrendszeri fertőzés, mint a szegényebb sorsúaknál. Utóbbiak a földre hullott "kenyeret" fogyasztották, mosatlanul. A bakteriológiai vizsgálatok egybehangzóan igazolták a termések hasmenést okozó mikroorganizmusok fejlődését gátló tulajdonságát. A klinikai megfigyelések is jó eredményre utaltak.

 

Szentjánoskenyérfa (Ceratonia siliqua)

 

A gyermektápszerek (pl. Arobon) összetételében a termések egyes baktériumok által termelt toxinokat hatástalanítanak.

 

A maglisztet különböző ételekhez adagolják hányingert, hányást csillapító tulajdonságuk miatt (antiemetikum). Hosszabb ideig alkalmazva a táplálékkal felvett egyes vitaminok, gyógyszerek felszívódását csökkentheti. Megszakítások nélküli tartós használat nem javasolható. Fontos viszont, hogy e kölcsönhatáson kívül kedvezőtlen mellékhatásokat nem jeleztek.

 

Uzara

A dél-afrikai Xysmalobium undulatum kb. 1 méter magas félcserje a selyemkórófélék családjából (Asclepiadaceae). Gyógyszereket (pl. Uzara drazsé és „kanalas orvosság" gyermekek részére) a gyökerekből állítanak elő.

 

A nem fajlagos (nem specifikus) hasmenések kezelésére használják, enyhítik vagy megszüntetik a bélgörcsöket. A kórosan fokozott bélmozgás (motilitas) csökkentése által visszaállítja a normális áthaladási ütemet, továbbá helyreállítja a bélfal tónusát. Ezáltal csökkenti a víz és a benne oldott létfontosságú elemek (ionok) nagyarányú kiürülését (kálium, magnézium, esetenként nátrium és egyéb elektrolitok).

 

Az uzaragyökerek fő hatóanyagainak molekuláris szerkezete hasonlít a gyűszűvirágfajok (Digitalis purpurea, D. lanata) szívre ható glikozidjaira, de térbeli szerkezeti különbségek miatt nem szívódnak fel. Együttes alkalmazásuk nem célszerű.

Koleraszerű, viharos hasmenéses állapotokban, amelyek hányással lépnek fel (cholera nostras), megfelelő adagban minden életkorban rendelhető. Ebben az esetben is szabály, hogy a három napon túl fennmaradó kóros tünetek orvosi kivizsgálást igényelnek.

 

Tölgyfa (kéreg)

A Magyar Gyógyszerkönyv VIII. kiadásában három tölgyfaj szerepel: a kocsányos tölgy (Quercus robur), a kocsánytalan tölgy (Qu. petraea) és a molyhos tölgy (Qu. pubescens).

 

A rendszerint erdőgazdálkodásból származó fiatal ágak még sima felületű, tavaszi kérgét értékesítik. Ilyenkor könnyebben lefejthető, és cseranyagtartalma meghaladja a gyógyszerkönyvi követelményt (elérheti a 15 százalékot).

 

A kéreg és kivonatainak hatóanyagai galluszsav, ellagsav és katechinek származékai. Összehúzó (adstringens) tulajdonságuk kifejezett, ennek tulajdonítható fanyar ízük is. Fehérjékkel csapadékot képeznek, illetőleg a szervezetben csapadékhártyát a nyálkahártyasejtek és egyes kórokozók felületén. Az utóbbi esetben gátolják a kórokozó baktériumok fejlődését.

 

A cseranyag kifejezési mód esetében a növénytani elnevezést veszik alapul (cserfa, csertölgy); a cserzőanyag a technológiai, ipari felhasználásból indul ki, mert nyers állati bőrök cserzésére alkalmas anyagról van szó.

 

A gyógyászati célra szolgáló kivonat készítése: 3 gramm (1 kávéskanálnyi) aprított (feldarabolt, őrölt, porított) szárított kéregre töltenek 150 milliliter (másfél borospohárnyi) hideg vizet, az elegyet kevergetés közben felmelegítik a forrás hőmérsékletéig és hagyják 1-2 percig főni, kb. 10 perc múlva szűrik. Ez a napi adag, amelyet reggeltől estig három részletben fogyasztanak el. A vizes kivonat fanyar ízű. Amennyiben a beteg nem szívesen fogyasztja el, helyettesíthető teakeverék formájában (l. következő számunkban) vagy szilárd gyógyszerformaként tablettázva, kapszulázva (Tannalbin, Tannacomp, Trataxon).

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XV. évfolyam 11. szám

Címkék: fitoterápia, hasmenés, szentjánoskenyérfa, tölgyfa, uzara

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.