Fitoterápia

Hasmenéses állapotok kezelése 5. rész


Kávébab

A kávécserje és a kistermetű kávéfa a trópusi Kelet-Afrikából származik. A kávémagot (neve kávébabként terjedt el) ültetvények szolgáltatják. Szinte minden földrészen termesztik: Közép- és Dél-Amerikában, több szigetet is beleértve, Ázsia délkeleti területein. A gyakrabban ültetett fajok az arab kávé (Coffea arabica), a robuszta kávé (C. canephora, C. robusta) és a libériai kávé (C. liberica).

 

A fehér, illatos virágokból fejlődő húsos termések általában pirosak. Bennük ritkábban egyetlen, gömbölyded mag található, általában inkább két sík-domború, zöldes-szürke, íztelen, szagtalan mag. A magvakat egyes ültetvényeken erjesztik és azonnal megszárítják. A mag hosszú éveken keresztül jól tárolható.

 

A nyers kávémagot pörkölik. Ekkor képződik jellemző illata és íze. Zamatát - növénytani, részben földrajzi eredetén kívül - a pörkölés hőmérséklete és időtartama befolyásolja. Az egyes kereskedelmi márkáknál két vagy több fajtát elegyíthetnek (mélange franciául, blend angolul, Mischung németül).

 

 

Magas hőmérsékleten hosszabb ideig pörkölve a magvak felülete elszenesedik, ezáltal a termék kisebb-nagyobb lebontási folyamatokon megy keresztül. A hőhatás által okozott lebontás (pirolízis) során elsősorban az állományának nagy részét képező hemicellulózok épülnek le, de kisebb-nagyobb mértékben megmarad az eredeti koffeintartalom és kísérő rokon vegyületei közül a teobromin (purinszármazékok). Az átalakulás érinti a kávésavból és kinasavból felépülő klorogénsav molekulát is. Minél mélyebbre hatol a hőkezelés, annál inkább végbemennek a szerkezeti változások a mag belső részében is.

 

A pörkölési és szenesítési folyamat következtében a babkávé minősége sem egyforma. Az egyes gyártók sajátos feltételek biztosításával többé-kevésbé azonos minőségű terméket állítanak elő. A szükség esetén házilag előállított kávészénről ez nem mondható el. Ennek ellenére van, aki hasmenéses állapotban olyan feketekávét fogyaszt vagy ajánl másoknak, amely részben már közeledik a kávészénhez. Ilyen például a törökkávé.

 

A gyógyszerként adagolt kávészén (Coffeae tostae carbo) ajánlott egyszeri adagja 3 gramm (porra vonatkoztatva), a napi adag 9 gramm, ami megfelel 1, illetőleg napi 3 kávéskanálnyi adagnak. Forgalmazzák porként, tablettázva, ritkábban kapszulázva (pl. Carbo medicinalis, Chefarin). Mindhárom gyógyszerforma (utóbbinál a kapszula tartalma) kevés folyadékkal kikeverhető (ivóvízzel, almalével). A kisebb-nagyobb koffeintartalom miatt nem ajánlott adagolása 13 évnél fiatalabb gyermekeknél, terheseknek, a szoptatás időszakában.

 

További készítményeit (Carbo Königsfeld, Myrrhinil-Intest) az első tünetektől kezdve adagolják 1-3 napig, ha az eredmény nem kielégítő, orvosi ellátásra van szükség. Az emésztőrendszerben megköti az esetleges kórokozó baktériumok által termelt toxinokat, nem szívódik fel. Hátránya viszont, hogy az esetleg egyidejűleg alkalmazott gyógyszereket is megköti (adszorpció). A másodikként említett készítmény kávészénen kívül mirhát is tartalmaz (Commiphora molmol nevű gumigyanta), amely gátolja a kórokozók fejlődését és csökkenti az esetleg fellépő bélgörcsöket. Harmadik összetevő az orvosi székfű (kamilla) virágzatának kivonata, amely csökkenti a nyálkahártya esetleges gyulladását.

 

Az aktív szén (Carbo activatus) elsősorban gyógyszerek túladagolásának következményeit hivatott csökkenteni. Szükség esetén hasmenéses állapotban is adagolható.

 

Jó, ha kéznél van a kávészén az utazási hasmenés azonnali kezelésének megkezdésére. Ott, ahol az ivóvíz fogyasztását is kerülni kell, a szénport már indulástól kezdve javasolják. A hosszabb ideig történő adagolás azért hátrányos, mert az étkezés során fogyasztott fontos tápanyagok közül is többet megköt. Csoportos turistautakon, a célpontok ismeretében, az idegenvezetők is jó tanácsokat adhatnak a hasmenéses állapotok megelőzésére.

 

1 liter vizet forrásig felfőzünk, ráöntjük a teakeverékre, 10-15 perc múlva szűrjük. Hozzáadunk egy teáskanálnyi frissen préselt citromlevet. Reggeltől kora délutánig kortyonként elfogyasztható. A megfelelő hatást a lórom adagjának csökkentésével vagy növelésével érhetjük el, egyénre szabottan.

 

 

Gyógytea hasmenéses állapotok kezelésére

A növény tudományos és magyar neve Felhasznált
rész
Mennyiség 1 liter vízre szárított,
aprított növényből
Megjegyzés
Agrimonia eupatoria
Párlófű (Apróbojtorján, „tüdőfű”)
Virágzó föld feletti rész 2 teáskanálnyi  
Potentilla anserina
Libapimpó
Virágzó föld feletti rész 1 teáskanálnyi  
Rumex crispus
Fodros lórom
Barna termések 1 teáskanálnyi Más nagy termetű Rumex faj is
Achillea millefolium
Cickafarkfű
Virágzat 1 teáskanálnyi  
Rubus idaeus, R. spp.
Málna, szeder
Levél 2 evőkanál Termesztett példányok levelei permetezés előtt

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XV. évfolyam 12. szám

Címkék: fitoterápia, hasmenés, Kávébab

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.