Fitoterápia

Hasmenéses állapotok kezelése 7. rész

Bolhafű


A bolhafűfajok az útifüvek nemzetségébe tartoznak (Plantago spp.), illetőleg az útifűfélék családjába (Plantaginaceae). A nálunk elterjedt lándzsás útifűtől, a nagylevelű útifűtől és a többi Plantago fajoktól abban különböznek, hogy egyéves növények, száruk ismételten elágazik, a levelek szálasak és a szár tövétől az ágak csúcsáig képződnek. Régebben különálló nemzetségbe sorolták a bolhafüveket Psyllium génusz néven.

 

A bolhafű fajait három csoportba sorolhatjuk:

 

Plantago afra, nyálkás útifű. Elterjedt a Földközi-tenger térségében, Ázsia nyugati és délnyugati területein.

 

Plantago arenaria, homoki útifű. Szerepel P. indica, P. ramosa néven is. Elterjedése: Közép- és Dél-Európa. Nálunk laza, hordalékos, üledékes területeken fordul elő. Felfedezői Franz Adam Waldstein (1759-1823) és Kitaibel Pál (1747-1817).

 

Plantago ovata, indiai útifű, egyiptomi útifű, a szakirodalomban P. ispagulaként is említik. Elterjedése: India, Afganisztán, Irán, továbbá Egyiptom.

 

Mindhárom fajcsoport magjának külső sejtrétege jelentős mennyiségű nyálkaanyagot tartalmaz (12-30%), kevesebbet az első két csoporttól származó Psylli semen, többet a Plantago ovatae semen. Ez utóbbi értékét növeli, hogy a maghéj könnyebben választható le a mag állományának többi részétől, ezért külön is felhasználják legkifejezettebb duzzadóképessége miatt, ha vízzel érintkezik. (Tévesen "korpaként" is forgalmazzák, ez utóbbi a gabonafélék szemtermésének malomipari terméke.)

 

A bolhamag és készítményeinek értékes gyógyászati sajátsága, hogy két ellentétes kórfolyamat kezelésére használhatók. Egyfelől hashajtóként (laxativum), másfelől hasmenéses állapotok megszüntetésére (antidiarrhoeicum).

 

Mindkét esetben a hatóanyag azonos: a nyálka. A hashajtó tulajdonság azon alapszik, hogy a nagy molekulájú (makromolekuláris) szénhidrátok változatlan szerkezettel ürülnek ki a szervezetből, anélkül, hogy egyszerű cukrokra és származékaira lebontva felszívódnának az emésztőrendszerből. Vizes közegben térfogatuk többszörösére duzzad, ezáltal nyomást gyakorol a bélfal idegvégződéseire (baroreceptoraira), csökkenti az esetleges bélrenyheséget, fokozza a bélmozgást (motilitást), és ennek következtében a béltartalom gyorsabban ürül ki a szervezetből. Ezt a folyamatot előmozdítja az ürülék síkossága.

 

 Homoki útifű (Plantago arenaria W. et K.)A hashajtás enyhe, nem okoz bélgörcsöt (hascsikarást), és lehetővé teszi a rendszeres adagolást. Számítani kell azonban arra, hogy a nyálkaanyagok gátolhatják egyes tápanyagok és gyógyszerek felszívódását, ezért a hashajtót más napszakban adagoljuk, mint az esetleg használt egyéb gyógyszereket. Ellenjavallatot jelentenek az emésztőrendszer kóros szűkületei, a bélelzáródás. A magok por, vizes pép készítése során dörzsöléskor a légzőrendszerbe kerülhetnek, ezért részesítik előnyben a különböző gyári gyógyszerformákat, a szemcsézett készítményeket (granulátumok).

 

Az adagolás előtt a magokat, maghéjat bőséges vizes folyadékkal előduzzasztják. Hasmenéses állapotok kezelésekor a béltartalom még felszívhat kisebb-nagyobb mennyiségű vizes folyadékot. A cél ezúttal nem a hatás a baroreceptorokra, hanem a bél nyálkahártyájának a védelme esetleges kórokozó baktériumok által termelt exotoxinok ellen. Ebben az esetben tehát a növényi nyálka ingerhatást távol tartó, bevonószert jelent.

 

A hashajtó készítmények a Plantago magok mellett tartalmazhatnak egyéb növényi részeket (például szennaleveleket). Hasmenéses állapotok kezelésekor viszont kizárólag a bolhamag használata indokolt.

 

A bolhafűmagok tehát egyaránt rendelkeznek hashajtó hatással és hasmenéses állapotok kezelésére szolgáló lehetőséggel. Helyesen járunk el, ha a széklet állományát szabályozó ún. moduláló gyógyszernek tekintjük. A túlságosan kemény ürülék eltávolítása az ún. hasprés igénybevételével ellenjavallt aranyeres betegek esetében, magas vérnyomásban szenvedőknél, agyvérzés utáni állapotban. A túlságosan lágy, esetleg cseppfolyós széklet az egész szervezet "folyadékháztartását" kedvezőtlenül befolyásolja. Az ismétlődő hasmenések során a keringő vérben megváltozik az arány a vérszérum és az alakos elemek között. A mindennapi szóhasználatban szereplő panasz: "besűrűsödött a vér", lényegében véve találó kifejezés. Súlyos következményt jelenthet a vérrögök képződése. A híg széklettel a szervezet sok káliumot és egyéb létfontosságú elemet veszíthet.

 

A széklet megfelelő állományának biztosítására használt nagyszámú készítmény közül példaképpen említünk meg néhányat.

 

Natura Care: Plantago ovata maghéjat tartalmaz. Kezdettől fogva orvosi javallat és felügyelet mellett ajánlott adagolni, noha vény nélkül kiadható készítmény.

 

Agiocur: szemcsézett (granulátum) készítmény, akárcsak a Mucofalk, Husk, Dronapsyll, Pasmomucil, Plantaben (utóbbi pezsgő folyadék).

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XVI. évfolyam 2. szám

Címkék: bolhafű, fitoterápia, hasmenés

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.