Fitoterápia

Immunrendszer 3. rész


Az immunrendszer szerepét, működésének néhány elemét lapunk előző két számában vázoltuk.

 

Immunbiológiai vonatkozásban a fehér fagyöngy a legalaposabban vizsgált növények egyike azáltal is, hogy több mint fél évszázada vezették be a gyógyászatba daganatos betegek kezelésére.

 

VISCUM ALBUM. A fehér fagyöngy neve utal arra, hogy igazgyöngyre emlékeztető termése van (álbogyó). Jelenléte feltűnő, lombhullató erdőkben, parkokban leginkább télen, amikor alig látunk zöld színfoltokat. Élősködő (félélősködő), fán lakó növény. Szívógyökere a gazdanövény törzsének, ágainak fatestébe hatol. A teljes mértékben élősködő növényektől eltérően elsősorban vizet és vízben oldott ásványi anyagokat vesz fel a gazdanövényből, de kis részben szerves anyagokat is felszív. Ennek következtében a fagyöngy összetétele változó, kisebb-nagyobb mértékben hatása is. Eléggé kifejezett a különbség a nyáron és a télen gyűjtött fagyöngy között, ami összefügg a gazdanövény életműködéseinek változásával, de azzal is, hogy a mérsékelt égövön alig van olyan gyógynövényünk, amelyet télen gyűjtenek.

 

Gyakran élősködik nyárfán, amelyen tömegesen jelenhet meg. Található egyebek mellett almafán, például elhagyott, évek óta nem gondozott egykori gyümölcsösökben. Előfordulhat fenyőféléken is, a Kárpátokban, a Kárpát-medencében jegenyefenyőn, Európa egyéb területein erdeifenyőn (Pinus fajokon) is.

 

Fehér fagyöngy

 

A fagyöngy elterjedése összefügg a vidék madárvilágával, azon fajok jelenlétével, amelyek bogyókat is fogyasztanak, így a „fagyöngyöt” is. A benne található mag enyves, ráragad a gazdanövény ágaira. Néhány év alatt méteres átmérőjű, dúsan elágazó, bokorszerű növény képződik egyes fák lombkoronájában. A termések lehullanak a földre is, de ott nem csíráznak.

 

Nálunk egyedüli rokona a sárga fagyöngy (fakínnak is nevezik). Tölgyfajokon található, a gyógyászatban összetévesztési lehetőségként tartják számon.

 

A fehér fagyöngyből daganatos betegek kezelésére előállított injekciós készítmények közül néhány példa: ANNOBA-Viscum, Eurixon, Helixor, Iscador, Isorel, Lectinol. Amennyiben a gyógyszer neve után betű is szerepel, ez a gazdanövényre utal (például az Iscador M esetében M = Malus, almafáról gyűjtötték, P = Pinus, fenyőről származik).

 

A vadon termő fagyöngyöt ritkán használják az immunrendszerre ható gyógyszerek készítésére. A klinikai vizsgálatok nagy része ismert eredetű, egy bizonyos fafajon fejlődött növény, egységes kiindulási anyag használatával folynak. Jó néhány éve ültetvényeket létesítettek kifejezetten fagyöngy nyerése céljából. Fajonként külön sorokat ültetnek, párhuzamos sorokban. A „gyöngyöket” kézzel gyűjtik. Egy idő után az egész fát kivágják, újat ültetnek.

 

Begyűjtéskor a leveleket vagy a leveles szárakat használják fel, a kivonatok előállítását már a gyűjtés napján vagy néhány napon belül megkezdik.

 

A fehér fagyöngy immunmoduláló hatóanyagai lektinek. Egyes készítmények tucatnyi, hasonló szerkezetű lektint tartalmaznak, mások egy adott lektint a sok közül. Ezt használják injekciós készítmény nyerésére. Ügyelnek arra, hogy a munkafolyamatok során ne lépjék túl az előírt hőmérsékletet. A lektinek, más növények esetében is, hőérzékenyek. Erős hatású (mérgező), lektintartalmú növényi élelmiszereket csak főzés, esetenként pörkölés után szabad fogyasztani (babfélék, amerikai mogyoró, „földimogyoró” néven ismerik).

 

A lektinek fehérjék (proteinek vagy glikoproteinek). Jelentős részük a nyiroksejtek egyes típusainak felületéhez kötődik és osztódásukat váltja ki (mitogén lektinek). A vörösvértestek összecsapzódását okozzák (agglutinatio), amire régebbi nevük is utal (fitohaemaagglutinin, phytagglutinin). Egyes lektineket vércsoportok, illetőleg alcsoportok meghatározására használnak.

 

A gyógyszer hatására a vérben megnő egyes falósejtek (a neutrophil phagociták) száma, a T lymphociták működését serkentő sejtek és az NK sejtek száma (az előbbiek neve T helper). Fokozódik a T és a B nyiroksejtek aktivitása is (l. bevezető cikkünkben).

 

A klinikai tapasztalatokkal egybehangzóan a készítmények csökkentik a fájdalmat, ezáltal a fájdalomcsillapító gyógyszerből kisebb adag is elegendő, vagy le is lehet mondani róla. A magyarázat: a vérszérumban jelentősen megnő a beta-endorfin-szint. Utóbbi az agyban normális körülmények között is termelődik, de erős fájdalom esetében nem elegendő ahhoz, hogy a daganatos beteg szenvedése csökkenjen.

 

A fagyöngy gyógyászati alkalmazásának gondolata az antropozófia „atyjának”, Rudolf Steinernek köszönhető.

 

A fagyöngyből előállított egyes készítmények megismerésére alapított kutatóintézetekben és klinikákon közzétett eredményeket ismételten bizalmatlanul fogadták. Az okok között szerepel, hogy nem hasonlították össze eredményeiket olyan betegek sorsával, akik az „ellenőrző csoportot” kellett volna képezzék.

 

A betegek közérzetét befolyásolják a klinikán belüli körülmények, csoportos foglalkozások (mozgásterápia, zene, elfoglaltságok, műsorok), ezek eredményei nehezen értékelhetőek a jelenleg megkövetelt módszerekkel.

 

A fehér fagyöngy feltételezett vagy bizonyítottnak tekintett egyéb javallataira következő számunkban visszatérünk.

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
IX. évfolyam 9. szám

Címkék: fagyöngy, fitoterápia, immunrendszer

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.