Fitoterápia

Immunrendszer 4. rész


A fehér fagyöngy (Viscum album) gyógyászati felhasználását ecseteltük lapunk előző számában.

 

Daganatos betegek kezelésében betöltött szerepe mellett figyelmet érdemel két további gyógyászati felhasználása.

 

Magas vérnyomásos betegek kezelésében alkalmazzák egymagában és teakeverékek összetételében. A vizes kivonat áztatással készül (maceratum). A másnapi adagot előző este készítik el: 2-4 teáskanálnyi aprított levelet leöntenek egy csupor (250-300 ml) vízzel, és szobahőmérsékleten áztatják kb. 12 óra hosszat. A leszűrt vizes kivonatot reggel fogyasztják el, két részletben. A felét éhgyomorra, kortyonként, tetszés szerint lehet ízesíteni. A másik felét reggeli étkezés közben vagy után.

 

Teakeverék esetében a vizes kivonatot háromszakaszos művelettel készítjük el. Galagonya virágos, leveles ágvégéből 3 teáskanálnyit leforrázunk 250 ml vízzel és 10 percig kis lángon főzzük, hozzáadunk 1 kávéskanálnyi gyöngyajakvirágzáskor gyűjtött ágvéget, kb. 10 perc múlva leszűrjük. Külön leforrázunk illatot és ízt javító teafüvet, szintén 250 ml vizet használva. Ízlés szerint ez a forrázat lehet borsmentalevél, fodormentalevél, hársfavirág. Amikor a főzet és a forrázat egyaránt lehűl, összeöntjük a fentiek szerint készített csupornyi fagyönggyel. Ízesítésre alkalmas egy kevés méz vagy cukor. Ez a napi adag. Mindennap frissen készül, nyáron az utolsó adag elfogyasztásáig hűvös helyen tartjuk.

 

Keskenylevelű kasvirág (Echinacea purpurea)

 

Az egymagában használt fagyöngy esetében a magas vérnyomásos betegek 20-25%-ánál számíthatunk eredményre, az összetett tea esetében további 10 százaléknál. Kiegészítő kezelésnek tekintjük, akkor van létjogosultsága, ha a rendszeresen mért vérnyomásértékeit 4-6 hét múlva valóban kedvezően befolyásolja. A teakeverék lassíthatja az érfal kóros elváltozásait, védi az ütőerek (artéria) falának szerkezetét.

 

Visszatérünk a fagyöngy hatására az immunrendszer egyes kóros folyamataiban. Első pillanatban bizonyára nem látunk összefüggést az előző lapszámban leírt használatra daganatos betegek és a következőkben jelzett javallatra egyes reumás betegek kezelésében. Vannak ilyen gyógyszerek, szintén fagyöngyből készülnek, és injekció formájában adagolják (példaképpen említjük a Plenosol N nevű gyógyszert). Olyan ízületi panaszokban adagolják, amelyek autoimmun-folyamat következtében alakulnak ki.

 

A fájdalmat csökkentő hatás gyulladásos és nem gyulladásos folyamatokban jórészt a megnövekedett endorfin (a szervezetben képződő endogén morfin) szintjének emelkedésével magyarázható. Egyes gyulladásos ízületi panaszok csökkentésekor az immunrendszerrel való összefüggés a betegek jelentős részénél bizonyítottnak tekinthető. Elsősorban reumaszerű ízületi gyulladásról van szó (rheumatoid arthritis, polyarthritis chronica). Azáltal, hogy az injekciót a bőr rétegei közé fecskendezik (intracután), az eljárás a szegmentterápia lehetőségei közé is sorolható.

 

ECHINACEA (kasvirág, kúpvirág)

Sok Echinacea-készítményt forgalmaznak. Lényeges különbségek vannak közöttük. Gyógyszert három észak-amerikai, nálunk is termeszthető fajból készítenek: Echinacea purpurea (bíbor kasvirág) keskeny levelű rokonából és a dísznövényként ritkábban termesztett halvány kasvirágból. Kezdetben elsősorban a friss növények présnedvét használták a gyógyászatban, kivonatok is készülnek az egész növényből, virágzáskor vagy csak a gyökérből, máskor csak föld feletti részekből. A készítmények egy része etilalkoholos kivonat, és cseppek formájában adagolják, ami gyermekek esetében nem ajánlott, de az eredetileg kivonatként előállított készítményből az oldószer (kivonószer) eltávolítható, az így nyert száraz kivonat (extractum siccum) azután különböző gyógyszerformaként adagolható (drazsé, kapszula, tabletta).

 

Az egyes készítmények immunbiológiai értéke nyilvánvalóan az eltérő növénytani eredet, készítési mód, adagolási forma és egyéb tényezők miatt nehezen hasonlítható össze. Minden esetben közös a felhasználási javallat. Az immunrendszerre gyakorolt hatás két fő javallata: a gyakran ismétlődő vagy az elhúzódó felső légúti megbetegedések; és egyes húgyúti megbetegedések.

 

A kasvirágból készülő gyógyszerek előnyei közül kiemelhető néhány: a legkülönbözőbb készítményekkel társíthatók, viszonylag kevés az ellenjavallat, ritka a nem kívánt mellékhatás. Ellenjavallatok: tuberkulózis, fehérvérűség, sclerosis multiplex.

 

A kasvirág adagolásakor két célt követhetünk: a megelőzést azokban az évszakokban, amikor meghűléses betegségek gyakoribbak, de az éppen kezdődő megbetegedés elején is. Mindkét esetben lényeges, hogy ezeket a gyógyszereket nem adagoljuk állandó jelleggel, hanem csak megszabott ideig, akár megelőzés céljára, akár gyógykezelésnél. A használat időtartamát esetenként állapítjuk meg, lehetőleg ne legyen több 4-6 hétnél. Homeopátiás készítményt hosszabb ideig is adagolhatunk. Akár légúti, akár húgyúti fellángolásról van szó, ismételt fertőzésre kell gondolni. A kezelésre visszatérünk a következő havi számunkban, amelyben vázoljuk a hatóanyagokat, felhívjuk a figyelmet a csecsemő- és kisgyermekkori sajátos helyzetre.

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
IX. évfolyam 10. szám

Címkék: fitoterápia, immunrendszer

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.