Fitoterápia

Magas vérnyomás-betegség 1.rész

   


A vérnyomás a keringő vért eljuttatja a szervezet különböző részeibe. A szívműködés és a verőerek (aorta és artéria) állapotától, a környéki erek feszültségétől (tonus), rugalmasságától függően.

 

A szív összehúzódásakor (systole) a verőerekben a vérnyomás magasabb, mint elernyedésekor (diastole). Ezért a vérnyomás mérésekor két számadatot állapítunk meg: az első magasabb a másodikhoz viszo nyítva.

 

A vérnyomás mérésekor a szisztolés érték elsősorban a szív munkájának erősségére enged következtetni. Ezzel szemben a diasztolés érték a verőerek rugalmasságára, tágulóképességére (befogadóképességére). Ez az élettani szerep csökken az érelmeszesedés során.

 

A vérnyomás kifejezésének számértékét higany (Hg) milliméterekben fejezzük ki. A szabványos átmérőjű higanyoszlopról van szó, amit természetesen ancroid jellegű vagy elektronikus műszer számadata is jelezhet.

 

A normálisnak tekintett értékek alsó és felső határának (referenciatartomány) jelenleg Európában elfogadott számadatai:

 

Életkor Szisztolés érték (mmHg) Diasztolés érték (mmHg)
1-9 év 95-101 65-69
9-14 év 101-110 68-74
18 év felett

120 (legkedvezőbb)

130 (normális)

80 alatt

85 alatt

A 18 éves korcsoport feletti személyeknél még normálisnak tekinthető 130-139 85-89
     

Több körülményt veszünk figyelembe, számítva a vérnyomás kisebb ingadozásaira is. A vérnyomást mérik fekvő helyzetben (klinostatismus) és álló helyzetben (orthostatismus) alkalmanként vagy 24 órán át, folyamatosan. Utóbbi esetben a referenciatartományt túllépő hajnali-reggeli értékekre kell figyelni.

 

Ha a referenciatartományok felső határát túllépő értékek, amennyiben ismert körülmények között hosszabb ideig fennállnak vagy növekedő irányzatra utalnak, akkor a diagnózis magas vérnyomás betegség.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) évekkel ezelőtt ajánlotta és még ma is sokfelé elfogadják, hogy a súlyosság megállapításánál kizá rólag a diasztolés értéket vegyék figyelembe a következőképpen:

 

 

Pongyolapitypang

 

90-104 mmHg: enyhének tekinthető,

105-115 mmHg között: közepesen súlyos,

115-nél magasabb érték: súlyos magas vérnyomás be tegségre utal.

 

Döntő annak megállapítása, milyen mértékben érintettek a célszervek: a szív és elsősorban koszorúserei, a veseműködés, milyen az agyi erek érintettsége. Minden esetben kezdettől fogva megállapítjuk, hogy elsődleges magas vérnyomás betegségről van-e szó (hypertonia essentialis) vagy más kórfolyamat következményeként emelkedik a vérnyomás, ez utóbbit nevezzük másodlagos vérnyomás-emelkedésnek. Lényegesen gyakoribb az elsődle ges hipertónia (a betegek 80-90%-a).

 

Minél inkább közelítik meg a vérnyomás értékei a referenciatartomány felső határát, annál fontosabb az ismételt ellenőrző vizsgálat. Ez vonatkozik a családon belüli magasvérnyomás-betegek ismeretére is (felmenő ág és oldalági rokonok). A gyakori ellenőrző vizsgálat a véryomás mérésén kívül laboratóriumi adatokra is kiterjed, elsősorban a veseműködés ellenőrzésére.

 

A környezeti ártalmak, életvitel szerepére utal, hogy az élettér és az életmód megváltozása gyakran vonja maga után a vérnyomás szabályozásának zavarait. Az ismert kockázati tényezők (rizikófaktorok) figyelembevételével Európában egyes térségekben csökkent a magas vérnyomásos betegek száma az előző évtizedekhez viszonyítva, szemben olyan térségekkel, ahol keveset valósítottak meg az egészséges életmódot illetően, és a magas vérnyomás betegség, annak következményei továbbra is növekedő irányzatot mutatnak, vagy megrekedtek a 10-20 évvel ezelőtti szinten.

 

A növényeknek a táplálkozásban elismert jelentőségük van. Az esetleg kialakuló magas vérnyomás betegség gyógyszeres kezelésének 5-10 évvel későbbi megkezdése a fitoterápia célkitűzései közé tartozik. Az ésszerű táplálkozás mellett sok igazolt hatású növény áll rendelkezésünkre. A gyermekláncfű fokozza a konyhasó feleslegének kiürítését, a gyöngyajak nyugtató hatása miatt előnyösen befolyásolja az alvást, a fekete ribiszke levele érfalvédő. Ezek részletes tárgyalására következő számunkban kerül sor.

 

Felsorolható sok növény azok közül, amelyeket az érelmeszesedés lassítása céljából mutattunk be előző számainkban. A magas vérnyomás betegség az érelmeszesedés gyakori oka, az érelmeszesedés viszont részt vesz a magas vérnyomás betegség kialakulásában. A két kórfolyamat ok és okozat egyidejűleg.

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XI. évfolyam 1. szám

Címkék: fitoterápia, magas vérnyomás

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.