Fitoterápia

Mozgásszervi bántalmak 1. rész


Az utóbbi évtizedekben újabb gyógyászati lehetőségek terjedtek el a reumás panaszok kezelésére. Akárcsak a fitoterápia más területein, igényesebb kísérletes vizsgálatok és széles körű klinikai tapasztalatok gazdagították a bizonyításokon alapuló kezelési módokat.

 

Az utóbbi évek szélesedő nemzetközi kereskedelmi kapcsolatai hozzájárultak újabb növényi gyógyszerek elterjedéséhez valamennyi földrészen. Utalunk elsősorban azokra a növényekre, amelyeket a hivatalos gyógyszerkönyvekbe is bevettek az igazolt hatású termékek sorába; ezáltal megbízhatóbb rangot nyertek el. Példaként egy eredetileg körülhatárolt terület növényzetére jellemző dél-afrikai fajt ismertetünk.

 

Ördögcsáklya

Tudományos neve Harpagophytum procumbens. A szezámfélék családjába tartozik (Pedaliaceae). Hivatalossá vált az Európai Gyógyszerkönyv (Pharmacopoea Europaea) IV. kiadásában és a Magyar Gyógyszerkönyv (Pharmacopoea Hungarica) VIII. kiadásában egyaránt.

 

Évelő növény vastag gyökerekkel, amelyek elágazásain gumók fejlődnek. A föld feletti hajtások a talajon fekszenek, 1-1,5 cm hosszúak. A levelek egyenlőtlenül karéjozottak, szürkészöldek. A virágok tölcséresek, a gloxiniára emlékeztetnek, sárgás vagy ibolyás-bíbor színűek. Toktermésein hosszú, kampós nyúlványok képződnek minden irányban, hajósok csáklyájára emlékeztetnek. Ezekkel a kampós nyúlványokkal kapaszkodnak sivatagi állatok lábához, karmaik közé, így terjesztik a növényt, akárcsak a homokviharokat okozó szél görgető hatása.

 

Afrika déli sivatagainak, azok széleinek növénye. Hazája a Kalahári-sivatag, Namíbia szavannái, továbbá Botswana és a Dél-afrikai Köztársaság egyes területei. A fokozott igény miatt többfelé végeznek termesztési kísérleteket olyan helyeken, amelyek más mezőgazdasági értékesítésre alkalmatlanok.

 

Az 5-6 cm-es gumókat a gyűjtés helyén korongokra szeletelik vagy darabossá zúzzák, és megszárítják a tűző napon. Szárazon a gumók nehezen apríthatók, poríthatók.

 

A hatóanyagok iridoidok. Szerkezetük alapváza egy öt- és egy hatatomos gyűrű, utóbbiban az egyik szénatomot oxigén helyettesíti. Az alapszerkezeten található alkoholgyök közvetítésével képez glikozidokat és egyéb származékokat. Fő hatóanyaga a harpagozid. Keserű íze a tartalék tápanyagokat felhalmozó gumókban a legkifejezettebb. A harpagid és a prokumbin nevű, hasonló szerkezetű vegyületeket is ebben a növényben fedezték fel.

Ördögcsáklya (Harpagophytum procumbens)

 

Az emésztőrendszerre gyakorolt hatásán kívül ezeket az iridoidokat jellemzi a gyulladást kiváltó, illetőleg fenntartó prosztaglandin hatástalanítása. Az emberi szervezetben gátolják az interleukin 2 és a lipooxigenáz hatását, illetve képződését. Gátolják a kollagenáz nevű enzim működését, amely a kötőszövet kóros lebontásában vesz részt, ezáltal az ízületek, inak szerkezetét károsítja. Végső soron a Harpago­phytum procumbens és készítményei a mozgásszervi bántalmak során csökkentik a kötőszövet károsodását. Használják ízületi gyulladások csökkentésére (arthrosis, arthritis), a csigolyák ízületi gyulladásában is (spondylosis), továbbá heveny sokízületi gyulladás (polyarthritis) esetén, lágyrészreumában (fibromyalgia). Kedvezően hatnak hátfájások esetében, az ágyéki, keresztcsonti gerincfájdalmakban (lumbágó), íngyulladásokban (tendinitis).

 

A gyógyászati jelentőséget növeli, hogy egyidejűleg fájdalomcsillapító hatással is rendelkeznek, a hátfájást (dorsalgia) csökkentik, a keresztcsonti, ágyéki gerincfájdalmakat enyhítik.

 

Ellenjavallat a gyomor- és nyombél- (duodenum) fekély, körültekintően adagolható epekőbetegségben (cholelithiasis).

 

Az ESCOP (European Scientific Cooperative of Phytotherapy) a gyökérkészítmények javallatai közé sorolja a nem gyulladásos ízületi fájdalmakat (arthrosis), az ínszalag- és a hátfájdalmakat.

 

Európában több mint egytucatnyi készítményét forgalmazzák.

 

Tömjén

A tömjénfák nemzetségébe tartozó Boswellia serrata szolgáltatja az indiai tömjént. A gumigyanta az ájurvéda gyógyászatban napjainkig nagy becsben áll. Most a világban a gyógyászat részévé vált. Neve: Olibanum. Fő összetevői a boszvéliasavak, arányuk az élő fából történő kinyerés és a szárítás körülményeitől is függ. Az eredeti balzsamban található illóolaj jelentős része elpárolog, ez a folyamat a tárolás során is folytatódik.

 

Az olibánumtömjén gátolja a gyulladást csökkentő egyes prosztaglandinok és leukotrienek okozta fájdalmat. Csökkenti továbbá a duzzanatokat és a reggeli órákban kifejezettebb izom-, illetőleg ízületi merevséget.

 

Az Ayurmedica H15 nevű indiai készítmény 400 milligrammos adagban, belsőleg adagolva a betegek 60-70 százalékánál csökkentette a fájdalmakat.

 

A Boswellia sacra (szomáliai vagy arab tömjén) is hasonló hatású. A Burseraceae család egyéb képviselői közül a Commifora fajok gyantája (balzsama) a mirha. A két nemzetség elkülönítése, illetőleg azonosítása gyakran nehézségekbe ütközik.

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XVI. évfolyam 3. szám

Címkék: fitoterápia, mozgásszervi bántalmak, ördögcsáklya, tömjén

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.