Fitoterápia

Mozgásszervi bántalmak 2. rész


Paprika és csili

A fűszerpaprika számos kultúrfajtája közül a gyógyászatban a vékony, hegyes, erősen csípős, éretten piros termésűt értékesítik. Közép- és Dél-Amerikából származik, főleg Mexikóból. Egyéves növény, erre utal a faj tudományos neve: Capsicum annuum. Hasonlít hozzá a csili. Legbiztosabb megkülönböztető jele, hogy évelő. Szárának alsó része elfásodik, a hajtás bokormegjelenésű, amire szintén a tudományos név utal: Capsicum frutescens. Az utóbbi kifejezés alacsonyabb termetű cserjére vonatkozik.


Az elsőként említett fajnál a magok nem töltik ki a termést csúcsáig, szemben a csilivel, amelynél az egész termésben végig sűrűn képződnek. A termés bogyó, nem található benne húsos, lédús, kinyomható tartalom. A Capsicum nemzetség neve inkább toktermésre utal.

 

A paprikára és a csilire Kolumbusz Kristóf egyik kísérője figyelt fel 1494-ben, 1514-ben, hazatérve ismertette meg Spanyolország lakosaival. Eredeti élőhelyére utalva spanyol borsként említik, de szerepel mexikói, indiai, törökborsként is. A csili esetében napjainkig fennmaradt a cayenne-i bors megjelölés.

 

Az elsőként említett növényt magyar paprika néven nagy becsben tartjuk. Gondosan ápolják, külhoni vásárlók is előnyben részesítik máshonnan származó paprikával szemben. Az első tengerentúli fűszernövény, amelyet megszakítás nélkül a 16. század végétől termesztenek Magyarországon.

 

A paprika és a csili jellemző hatóanyaga a kapszaicin és a kísérő, hasonló szerkezetű kapszaicinoidok. Jellemző tulajdonságuk a kifejezetten csípős íz. A savamidok csoportjába tartoznak. Az alkaloidok nagy csoportjába is sorolták, de sem molekulájuk szerkezeti elemei, sem egyéb tulajdonságaik nem igazolják alkaloid jellegüket. Nem alkalikusak, savakkal nem képeznek sókat.

 

A kapszaicin csípős íze igen nagy hígításban is érezhető. Serkenti a nyál és a gyomornedv termelését, növeli a mellékvesekéreg egyes anyagainak arányát a vérben. Égető érzés is kíséri a csípős ízt, ha ép bőr felületére jut. Ugyanakkor csökkenti a fájdalom érzését azáltal, hogy befolyásolja a P anyag hatását. A P anyag elnevezés az angol pain, vagyis fájdalom főnév első betűjéből jön. Ingereket közvetít a központi idegrendszer fájdalomérző végkészülékei felé, de közvetítő szerepének köszönhetően nem mindig érzékeljük a fájdalmat. Ugyanakkor helyileg (a bőr felületén) tágítja a vékony ereket, vérbőséget okoz (hiperémia), hőérzést kelt, bőrpírt (rubefaciens hatás), csökkenti a test felületén kialakuló viszketést, egyes fájdalmat.

 

A kapszaicint ismételten alkalmazva az ép bőrfelületen, hatása csökkenhet (tachifilaxia) a fájdalomérzékelő idegkészülékek (nociceptorok) kimerülése, a P anyag képződésének csökkentése révén.

A csili több kapszaicint tartalmaz, mint a csípős paprika.

 

Mindkét fűszer alkalmazása élelmiszerek, ételek készítésekor a helyi szokásokhoz alkalmazkodik. 

 

 

Csili (Capsicum frutescens)

 

Egyes országokban, például Magyarországon, Bulgáriában, több távol-keleti országban nagyobb mértékben használnak csípős paprikát vagy csilit, mint több észak-európai országban, például Finnországban.

 

Külsőleg alkalmazva számolni kell azzal, hogy a szükségesnél nagyobb adagban vagy hosszabb ideig alkalmazva a kapszaicin az idegsejteket károsítja (neurotoxikus hatás). Megfelelő körültekintéssel használható az övsömör (herpes zoster) során fellépő fájdalmak csökkentésére, kialakulásának gyakoribb helyén, a törzsön. Nem alkalmazható a szem közelében. Ha az orvos ezt a kezelést jónak látja, ajánlott rábízni.

 

Eredményekről számoltak be cukorbetegek idegbántalmaiban. Kedvező lehet a hatás a pikkelysömör (psoriasis) esetében is, de az alkalmas időpontot a fellépő erős viszketés esetében szintén az orvos állapítja meg.

 

A kezelést reumás fájdalmakban (elsősorban lágyrészreumában), valamint izommerevségben ép bőrön végezzük.

 

Példaképpen említünk két készítményt, amelyet orvosi ajánlatra és felügyelet mellett alkalmaznak. A Nicoflex kenőcs összetételében a kapszaicint társítják szalicilsav-származékkal. Nem gyulladásos, idült ízületi fájdalmakban, egyes izomfájások kezelésére használják, ismételjük: ép bőrfelületen úgy, hogy ne juthasson a szembe, az orr közelébe, az ajkakra.

 

A Capsamol kenőcs csilikivonatot tartalmaz. Javallatai között szerepel a váll-felkar fájdalom és a már említett izommerevség. Más készítményhez hasonlóan előírt a két napig tartó kezelés. Az adott bőrfelületen legközelebb 14 nap múlva alkalmazható. A kezelés során ne használjunk melegítést és ne adjunk egyidejűleg más készítményt.

 

A csípős paprika és a csili tartalmaz további értékes anyagokat, de hatásuk más jellegű. A későbbiek során ismertetjük.

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XVI. évfolyam 4. szám

Címkék: csili, fitoterápia, mozgásszervi bántalmak, paprika

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.