Fitoterápia

Mozgásszervi bántalmak 3. rész


A mozgásszervi bántalmakban használt növények közül bevált az egyéb célokra is szolgáló körömvirág (lásd 2009. februári számunk 51. oldalán).

 

Körömvirág

Többirányú gyógyászati felhasználásának magyarázata az egymástól eltérő szerkezetű hatóanyagok kedvező együtthatása (szinergizmus). A fészekvirágzatok nyelves, sugárirányú virágainak színe élénk citromsárga vagy vöröses narancssárga. Különbség van a fészek közepén tömörülő apró, csöves virágok hatóanyagai között is. A ragadós felületű, zöld fészekörveknek ismét más növénykémiai jellegük van. 

 

Utóbbiak, illetőleg a teljes virágzatok kevésbé értékesek, mint a nyelves virágok. A körömvirág esetében ritkán fellépő allergiát is a teljes virágzatból készített kivonatok válthatják ki.

 

A lefosztott nyelves virágokat – vékony rétegben szétterítve – órákon belül megszáríthatjuk. Amennyiben nem dolgozzák fel azonnal, tárolni sötét helyen kell, hogy megőrizzék eredeti összetételüket, színüket.

 

A nyelves virágok színe elsősorban karotinoidoknak köszönhető. Molekulájuk kizárólag két atomból, szénből és hidrogénből épül fel (szénhidrogének), ismételt kettős kötéseik szűnhetnek meg a hosszú tárolás során, főleg fénysugarak hatására.

 

A szénhidrogének vízben nem oldódnak, jó kivonószereik a tisztított növényi olajok.

 

Gyógyszer előállításakor külön készítünk vizes kivonatot a szintén főleg sárga színű flavonoidok kivonására. A két egymással nem elegyedő kivonatból a gyógyszeriparban, esetenként gyógyszertárban, víz az olajban (V/O), vagy olaj a vízben (O/V) emulziós kenőcs készül.

 

Körömvirág

 

A narancsszínű béta-karotin képezi a fő hatóanyagot, más kultúrfajták esetében elsősorban a likopin. Ez utóbbi halmozódhat fel a fészekvirágzat közepén levő parányi csöves virágokban, amelyek színe eltérhet a szélső, nyelves virágokétól.

 

A nyelves virágok össz-karotinoidtartalma 1,5 százalék vagy annál több. Az élénksárga virágok jelentős mértékben tartalmaznak luteint, amelynek molekulája szén- és hidrogénatomok mellett oxigént is tartalmaz. Hatását egyes szemészeti kórfolyamatokban értékelik.

 

Az említett karotinoidok az emberi szervezetben csökkentik az életműködések során képződő oxigén-szabadgyökök károsító tulajdonságait.

 

A körömvirágban hasonlóan sárga színű flavonoidok is képződnek. Molekulájuk cukorszerű vegyülethez kapcsolódik (flavonoid-glikozidok), az előző csoporttól eltérően ezért vízzel is kivonhatók a sugárvirágokból. 

 

A körömvirágban fedezték fel a kalendoflavonozidokat, oldódnak vízben. Ezek is csökkentik az oxigén-szabadgyökök károsító tulajdonságait.

 

A körömvirágban képződő szénhidrátok (cukorszármazékok) fokozzák a falósejtek (fagociták) aktivitását. Gátolják a sérült testrészekben kórokozó baktériumok fennmaradását.

 

A mozgásszervek egyes sérüléseiben jótékony hatást fejtenek ki triterpén-alkoholok, elsősorban a faradiol, amelynek gyulladáscsökkentő hatása van. Hamarabb szívódnak fel a sérült bőr alatti szövetekben képződő vizenyők (anasacra), a zúzódások következtében létrejött folyadékgyülemek (hydrops), beleértve a nyirokpangást is. 

 

A körömvirágból előállított készítmények javalltak az ép bőr alatti sérülések helyi, külsőleges kezelésére. Ilyenek a tompa ütések, zúzódások, bokarándulások, inak fokozott igénybevétele során kialakuló gyulladások. Az ortopéd, traumatológus, sportorvos esetenként szükséges beavatkozása után a körömvirág-készítmények kedvezően hatnak. Csökkentik a fájdalmat, rövidítik a mozgásszervi bántalom időtartamát, tehát siettetik a gyógyulási folyamatot.

 

A kezelés legegyszerűbb formája a borogatás. A szárított virágokból forrázatot készítünk, 5 gramm virágot (egy púpozott evőkanálnyit) számítva egy liter vízre. A borogatást legalább egyszer cseréljük naponta. A lábfej, lábszár kezelése mellett alkalmazható térd- vagy vállízületi panaszok esetében is, valamint a gerincoszlop mentén kialakuló fájdalmakban, mozgási gátoltságban.

 

A túlzott igénybevétel vagy a sérülés (trauma) kezelésére elsősorban a körömvirágból készülő – előzőleg említett – kétfázisú emulziós kenőcsök, bedörzsölőszerek, borogatások alkalmasak. Készítésükkor általában 3 gramm szárított körömvirágot (egy tetézett teáskanálnyi mennyiséget) számítunk 100 gramm olajra, kenőcsre. A gyógyszeripari készítmények esetében is jótékony hatása lehet a borogatásnak akár állott vízzel, akár a vizes kivonatba mártott géz, vászon, törülköző használatakor. Természetesen az esetleges csontrepedések, porcleválások, helyretételek (reponálások) esetében az orvos állapítja meg a teendőket, beleértve az esetleges rögzítéseket, majd a mozgathatóság jellegét, a sérült testrész kímélésének vagy tornáztatásának, egyéb utókezeléseknek szükségességét.

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XV. évfolyam 5. szám

Címkék: fitoterápia, körömvirág, mozgásszervi bántalmak

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.