Fitoterápia

Népi növényismeret (etnobotanika) 6. rész

A népi gyógyászat növényeinek hatása Vizelethajtók (II.)


Pongyolapitypang

Gyermekláncfűnek is nevezik, egyes vidékeken cikóriának, de ez utóbbi tévedést okozhat. Füves területeken, réteken tömegesen is előfordul, de bárhol megjelenhet nyílt, napfényes helyeken. Tudományos neve Taraxacum officinale.

 

Függőleges főgyökeréről tőleveleket fejleszt. A levéllemez alakja változatos, függ az élőhelytől is. A levéllemez szélén háromszög alakú, egyenlőtlen hegyes fogai vannak. Sárga virágzatai 3-4,5 cm átmérőjűek, éjjel és esős időben becsukódnak. Ilyenkor a fejlett fellevelek is becsukódnak. A virágzatot kizárólag nyelves virágok alkotják. A virágzat változó hosszúságú tőkocsányon fejlődik, belül üres, letépve fehér tejnedv (latex) szivárog ki belőle. Egymagvú, 3-4 mm hosszú termései vékony kocsányt fejlesztenek, csúcsukon bóbitával. Éretten, száraz időben felszállnak a levegőbe, az áramlatoktól függően különböző irányba „repülnek”.

 

Pongyolapitypang

 

A föld feletti részek vízzel kivonható taraxinsavat tartalmaznak glikozidikus kötésben. Szintén cukrokhoz kötött, fenolos jellegű a taraxakozid. A virágok színét jórészt apigeninglikozidok és luteolin okozza. Elsősorban vizelethajtó (diuretikus) tulajdonsága miatt használják a gyógyászatban. Kisebb méretű húgykövek elhajtására alkalmas. Ha utóbbiak még a vesemedencében találhatók, a fokozott vizelet mennyiségének hatására leválásuk valószínűbb, mint a kevés vizelet esetében. A kis méretű kövek természetes úton távozhatnak a szervezetből. A foszfátkövek sima felületűek, a sóskasavas mész- (kalcium- oxalát) köveket hegyes kristályok fedik, ezek okozhatnak elsősorban vesekólikát (colica nephretica). A görcsös rohamok megszüntetése az első feladat, ezeket követheti az ún. vízlökés. Két evőkanálnyi pitypanglevelet leforráznak 1,5 liter vízzel, kis lángon 3 percig főzik, a szűrletet langyosan, éhgyomorra 15-20 percen belül elfogyasztják. Számítani kell arra, hogy a kövek helyzetének megváltozása fájdalmas rohamot vált ki.

 

A pitypangteát rendszeresen is fogyasztják olyan személyek, akiknél előzőleg már eltávozott a húgykő, vagy a mai korszerű módszerekkel eltávolították. Apró kövek ezzel a megelőző kezeléssel fájdalommentesen eltávozhatnak. Ilyenkor egy evőkanálnyi friss levelet feldarabolnak, és egy nagyobb csésze, illetőleg bögre fövő vízzel leforráznak, kb. 10 percnyi állás után leszűrik és kortyonként elfogyasztják. Ízesíthető tetszés szerint néhány boróka-„bogyóval”, borsmenta- vagy fodormentalevéllel, kamillavirágzattal, hársfavirágzattal.

 

A teát langyosan isszák, ékezések előtt kb. fél órával. Egyidejűleg nem fogyasztanak semmilyen ételt. Az utolsó teát délután ajánlott meginni, hogy a vizelethajtó hatás ne jelentkezzék az esti elalvás után. A pitypangtea hatékonysága kísérletileg igazolt. A tapasztalati gyógyászatban sikeresen adagolható, természetesen az adott feltételek mellett. Figyelembe veszik a kő vagy kövek méreteit, felületük sima vagy tüskés jel jellegét. A húgyutakban fennakadt kövek esetében mindenképpen urológus szakorvoshoz ajánlott fordulni.

 

Ötven különböző gyógynövényt termesztettünk azonos körülmények között, ismert összetételű talajon. Egymáshoz viszonyítva a pongyolapitypang levele tartalmazza a legtöbb káliumot (átlagosan 4 százalékot). A pitypangtea javallt minden olyan esetben, amikor a vér szérumában a referenciatartomány alatti (vagy feletti) mértékben tartalmaz káliumot. A kelleténél kevesebbet hasmenéses állapotok után, ismételt hányás miatt, bizonyos gyógyszerek szedésének következtében. A normálisnak tekintett káliumszint alatti és feletti értékek is előfordulhatnak, és természetesen egyes betegségek esetében is. Mindez vonatkozhat egyéb kémiai elemekre is. A káliumhiányt gyakran kíséri az alacsony magnéziumtartalom, amit szintén pótolni lehet növényekkel. A sóürítő hatás (szaluretikus hányados) kifejezettebb a pitypang levelében, mint gyökerében.

Prof. dr. Rácz- Kotilla Erzsébet
XVII. évfolyam 4. szám

Címkék: etnobotanika, fitoterápia, pongyolapitypang, vizelethajtók

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.