Fitoterápia

Neurodermitisz 5. rész


Az alapkezelésre bevált borágó, ligetszépe, ribiszke magolaja mellett (lásd az előző számokat) kiegészítő kezelésre alkalmas további lehetőségeket mutatunk be.

 

Az atópiás ekcéma heveny kezdete és azt követő fellángolás (exacerbatio) között átmeneti javulás vagy akár tünetmentesség következhet be (remissio). A kezelést ilyenkor is ajánlott folytatni, akár az alapkezelést szolgáló magolajokkal, akár a soron következő növényekkel. Számíthatunk megelőző szerepükre: a kiújulások ritkábban, nagyobb időközökben léphetnek fel, vagy a tünetek kiújulnak ugyan, de enyhébb formában.

 

 

Sáfrányos szeklice

A Carthamus tinctorius narancssárga virágait a valódi vagy jóféle sáfrány (Crocus sativus) helyettesítésére használják teljesen ártalmatlan festékként az élelmiszeriparban, egyes ételek (például húsleves) színezésére. Lényeges különbség, hogy a valódi sáfrány illatával és ízével nem rendelkeznek a sáfrányos szeklice virágai. A virágokat – amennyiben nem a magvakra van szükség – fosztással nyerik a fészekvirágzatokból.

 

A sáfrányos szeklicét nálunk is termesztik olyan területeken is, amelyeken más haszonnövények nehezebben fejlődnek vagy nem is alkalmasak kultúrnövények felnevelésére. A szeklice a száraz, laza, homok- és/vagy lösztalajok értékesítésére szolgálhat. Afrikai növény, egyéves. Fejlődésének kezdetén meghálálja a néhány naponkénti öntözést, kevés vízzel.

 

A narancssárga virágok a magok érése előtti időszakban vagy a szárítás során vöröses színűekké válhatnak.

 

Sáfrányos szeklice

 

A fészekvirágzatokban beérő egymagvú termésekből préseléssel, a környezet hőmérsékletén („hidegen”) préselt zsíros olajának fő zsírsava a linolsav (kb. 70% ), viszonylag kevés linolénsavat tartalmaz. Az olaj kisdedek esetében, amikor már áttérnek a gyermektápszerekre, az utóbbiakkal elkeverhető, az adag, rendszeres használat esetében, mindöszsze néhány csepp. Nagyobb gyermekeknél (óvodások, iskolások) és fiatal felnőtteknél a legcélszerűbb megoldás salátaöntetként adagolni. Étolajként erre a célra forgalmazzák. Nevezik „bogáncsolajnak” is, de oly sok növényre mondják, hogy bogáncs, hogy nem mindenki gondol a sáfrányos szeklice magolajára (német tükörfordításról van szó: Distelölként ismerik). Az étolajok (általában napraforgó vagy olívaolaj) nem túl magas hőfokra hevítve, megfelelnek a sütés, főzés céljának. A többszörösen telített olajok a környezet hőmérsékletén őrzik meg ideig-óráig eredeti tulajdonságaikat.

 

A csodamogyoró

Nevezik varázsmogyorónak is. A Hamamelis virginiana fajnév arra utal, hogy észak-amerikai eredetű. A magyar névnek megfelelően termete, összbenyomása, levelei miatt is emlékeztet a nálunk is honos mogyoróra, dísznövényként parkokban, arborétumokban jól fejlődik.

 

A cserje vagy kisebb fa levelei ősszel megvörösödnek, majd ebben az évszakban vagy télen, a levelek lehullásakor jelennek meg sárga, sallangos virágai. A sárga színfolt a hófehér tájban különleges látványt nyújt.

 

A levelek cseranyagtartalma elérheti a 10%-ot is. Hatóanyagnak tekinthető, akárcsak a sárga flavonoidok és glikozidjaik (kvercetin, kempferol) és a hasonló hatású, szerkezetű „színtelen színanyagok” (procianidinek). Illóolaját szintén hatóanyagnak tekinthetjük, jóllehet viszonylag kis mennyiségben van jelen (kb. 0,5%).

 

Vízgőzzel előállított párlatát állítják elő az illóolaj-tartalmú levelekből, de felhasználhatók a leveles ágak is. Utóbbiak mellett a lefejtett szárkéreg is szerepel kiinduló anyagként, mert szeszes kivonata (15 fokos etilalkohollal készül) kenőcsök összetevője.

 

A HAMETUM kenőcs klinikai vizsgálatának első hetében a betegek 35%-ánál értek el jó eredményt. Hasonlóak a hatás szempontjából a leveles ágakból készült forrázatok, borogatásként alkalmazva (1 evőkanálnyi frissen aprított, megszárított leveles ágát 15 perces kivonás után szűrik).

 

Ebszőlőcsucsor

A burgonyafélék családjába tartozó növényeknél gyakori jelenség, hogy a növény egyes részei erős hatásúak (mérgező tulajdonságúak), más részeit viszont fogyasztják. A Solanum dulcamara esetében a zöld termések mérgező hatásúak, az édes, majd keserű piros bogyók viszont csak nagyobb mennyiségben okoztak kedvezőtlen (mérgezési) tüneteket. Házi szerként nem ajánlott a növény használata.

 

A gyógyszeriparban szeszes kivonatából, szintén kenőcs formájában készítenek gyógyszert. A CEFABENE esetében a klinikai eredménynél előtérben áll a viszketés csökkentése. A kenőcs egyhetes használata során a betegek 43%-a vált tünetmentessé. Viszketés miatti kaparások környékén mellékhatásként bőrpír, égető fájdalom alakulhat ki. 5 hetes kezelés során a betegek 85%-ánál eltűntek a panaszok. Más készítmény is készül levéltelen száraiból.

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XIII. évfolyam 9. szám

Címkék: fitoterápia, neurodermitisz

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.