Fitoterápia

Prosztatabántalmak 3. rész

A jóindulatú prosztatatúltengés (BPH) I-II, esetleg III. szakaszában gyakran használt gyógyszerek egy pálmatermés kivonatát tartalmazzák.


Kúszó fűrészpálma

A Serenoa repens (másik nevén Sabal serrulata) rövid törzsű törpepálma. Levelei legyező alakúak, szeletei sűrűn fűrészeltek, szúrósan szőrözöttek. Virágai rövid ágon fejlődnek, vajsárga színűek. A termések 2-3 cm átmérőjűek, gömbölyűek, tojásdadok vagy hosszúkásak; sötét bíborszínűek, majd feketések, egymagvúak.

 

Számos hasonló pálmát láthatunk üvegházakban, szobákban vagy termekben is áttelelő dísznövényként. Észak-Amerikában honos. A bennszülöttek különböző gyógyászati felhasználásából kiindulva Sereno Watson vezette be a hivatalosan elismert gyógynövények közé.

 

Egyik hatóanyaga az előző részekben is szereplő béta-szitoszterol. A táplálkozás során rendszeresen kerül be az emberi szervezetbe. Napi rendszerességgel gyógyszerként használva gyulladáscsökkentő, enyhíti a prosztatatúltengés egyes tüneteit.

 

A kórfolyamat - mint említettük - az életkor előrehaladtával megváltozó nemi hormonszint átalakulására vezethető vissza. Férfiaknál az androgén hormonok, főleg a tesztoszteron, az 5-alfa-reduktáz enzim hatására átalakul dihidro-tesztoszteronná, amelyből ösztrogén képződik az aromatázok közé tartozó enzim hatására.

 

Az ösztrogén a női hormonok jelentős képviselője.

 

Kúszó fűrészpálma

 

A dülmirigyben gyarapodik a sejtek száma, ami a mirigy térfogatának növeléséhez vezet. A kórfolyamatot gyulladás kíséri, amelyet kisebb-nagyobb mértékben az említett bétaszitoszterol mellett egyes prosztaglandinok és leukotrienek is befolyásolnak. Az elsőnek említett anyagok neve utal felfedezésük helyére.

 

Élettani, életvegytani szempontból kapcsolatban állnak a leukotrienekkel.

 

Az egymást kölcsönösen befolyásoló anyagok állandó jelleggel képződnek az emberi szervezetben, de a közöttük levő arányok változása kóros. A fűrészpálmában található hatóanyagokkal vagy a természetben nem létező szerkezetű, alfareceptorokat bénító egyes gyógyszerekkel igyekszünk a kórfolyamatot megállítani, vagy legalábbis csökkenteni.

 

A Serenoa (Sabal) termések kivonatát hoszszú ideig, megszakítás nélkül kell adagolni rendszeresen ahhoz, hogy a prosztatában kialakult túltengést (hyperplasia) csökkentsük. A képződött új sejtek számát, ha nem is tudjuk befolyásolni, legalább a tüneteket enyhíthetjük olyan mértékben, hogy ne igényeljenek sebészeti beavatkozást. A gyógyszeres kezelést tekintjük konzervatív (nem invazív) megoldásnak, a prosztata műtéti eltávolítását gyökeres (radikális, invazív) beavatkozásnak.

 

A gyógyszer adagolása általában napi egyszeri adagként 320 milligramm (rendszerint kapszulában), vagy kétszer 160 milligramm. Ezek az adagok a kizárólag Serenoa (Sabal)-kivonatot tartalmazó gyógyszerekre vonatkoznak. A forgalmazott készítmények elérhetősége változhat, az ábécésorrendben felsorolt példák tájékoztató jellegűek: PROSTAGUTT, PROSTAKAN, PROSTAMOL, PROSTAURGENIN, PROSTESS, REMIPROSTAN, SERENOA RATIOPHARM, STEIPROSTAT, STROGEN, TALSO.

 

A Serenova (Sabal)-kivonatokat egyéb növényi készítményekkel is társíthatják, például csalángyökér-kivonattal (ilyen a PROSTAGUTT FORTE) vagy tökmaggal (ilyen a PROSTAFINK N, illetőleg a GRANU FINK PROSTA).

 

Összehasonlítva a pálmatermésből előállított készítményeket a természetben nem létező, szintetikus készítményekkel (például PROSTACAR, PROSTERID, mindkettő finasterint tartalmaz), a klinikai eredmények lényegében véve azonosak, de a növényi gyógyszer esetében ritkábban lépnek fel mellékhatások. 

 

Tökmag

Az étkezési tök egyik változata a stájer tök (Cucurbita pepo var. Styriaca), amely maghéj nélküli. Pontosabban a maghéj vékony hártya, ezáltal érvényesül a sziklevelek zöldes színe. Étolaja 45-60%-os hozammal állítható elő préseléssel. Az olajsavak közül a legnagyobb a linolsav aránya. Fitoszteroljai részben a zsíros olajban találhatók, de a mag állományában is. Akárcsak az előző növénynél, gátolja az 5-alfa-reduktáz enzim tevékenységét, ezáltal a dihidrotesztoszteron kötődését az ingerfelvevő sejtkészülékhez (androreceptor). A prosztata állományát alkotó szövetekre enyhe gyulladáscsökkentő hatást fejt ki.

 

A magolajat zselatingyöngybe zárva forgalmazzák. Tokoferolok (E-vitamin) fokozzák - egyebek mellett - a zsíros olaj eltarthatóságát. A nem triglicerid (zsíros olaj) természetű fehérjék (globulinok) kiegészítik a szteroidok hatását.

 

A pörköletlen mag napi adagja átlag 10 gramm, eleve szemcsézett készítményként vagy alaposan megrágva.

 

A fűrészpálma adagolásakor nőknél is eredményes kezelésről számoltak be a húgyhólyag túlérzékenységében (vesica urinaria irritabile), fokozott gyakoriságú vizeletürítési inger esetében.

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XIV. évfolyam 6. szám

Címkék: fitoterápia, Kúszó fűrészpálma, prosztata, prosztatabántalmak, tökmag

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.