Fitoterápia

Reuma 2. rész


Ismertetésünk első részében a reumás megbetegedések általános jellemvonásait körvonalaztuk.

 

Ajánlatos az első panaszok jelentkezésekor külsőleg, helyileg ható készítményeket alkalmazni. A kezelés első két hete után a kivizsgálás eredményétől függően és elégtelen eredmény esetében kerülhet sor szájon át (per os) adagolható, fitoterápiás gyógyszerek használatára.

 

Az általános tájékozottságra utal, hogy a panaszok jelentkezésekor a beteg eleve nem óhajt szterinvázas gyógyszereket szedni az esetleges kedvezőtlen hatások miatt.

 

Természetesen a reumás kórfolyamat jellegétől függően a kezelő orvos felírhat ilyen készítményeket, ezeknél - az egyszeri adagok mellett - rendkívül fontos a kezelés összidőtartama.

 

Kerek repkény

 

Ez az óvatosság vagy tartózkodás jogos a mellékvese kérgének egyes szteroid hormonjai, illetőleg származékai esetén. Ez a helyzet az egyéb szerkezetű, tehát nem szteroid fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentő reumaellenes szerek esetében is. Sajnos ezeket a készítményeket sokan korlátlanul szedik a tünetek csökkentése érdekében, vagy azért, hogy "megelőzzék" az újabb panaszokat.

 

Az igen nagyszámú, nem szteroid szerkezetű, mindenki által hozzáférhető készítmények gyűjtőneve: nem szteroid antireumás készítmények (rövidítése NSAR). De létezik nem szteroid gyulladáscsökkentő csoport is (utóbbi rövidítése NSAID). A növényi hatóanyagokat tartalmazó készítményeket nem soroljuk ebbe a csoportba, mert néhány kivételtől eltekintve nem tartalmaznak szterinvázas hatóanyagokat.

 

Amennyiben mód van rá, a hangsúly nem a gyógyszereken, hanem a fizikális gyógymódokon (physiotherapia, physikoterápia) és a gyakran igénybe vett fürdőgyógyászaton, illetve társításukon van.

 

Bizonyos fokig hasonló a helyzet a meleg vagy a hideg enyhítő hatásánál is. (Iskoláskorú betegeinknél már első alkalommal megkérdezzük: meleg vízzel mos-e kezet, vagy jobbat tesz a hideg vizes mosakodás?) Minden további nélkül sokan nyugodtan használhatnak konyhasót (tengeri sót) tartalmazó fürdőket, korlátlan ideig és szükség esetén egyszer- egyszer NSAID, illetőleg NSAR csoportba tartozó gyógyszert. Megismételjük a figyelmeztetést: utóbbi gyógyszerek napi adagjától és a kezelés egész időtartamától függően vesekárosodás léphet fel.

 

Nagyszámú növény szerepel az antireumás készítmények összetételében.

 

A csalán (Urtica dioica) az évszázadok óta használt gyógynövények közé tartozik. Hosszú időn át alkalmazták reumás bántalmakban szenvedők, de csak néhány évtizede készül belőle gyógyszer a dülmirigy (prostata) jóindulatú megnagyobbodása következtében fellépő panaszok kezelésére. A reumás kórfolyamatokban használt készítményeket a föld feletti hajtásból állítjuk elő, a gyökerekből pedig a jóindulatú prosztatatúltengés kezelésére. (BPH, benignus prostata hyperplasia.)

 

A csalán zöld részei és színtelen gyökérzete között lényeges különbségek vannak. A leveles hajtás fő hatóanyaga a természetben viszonylag ritka almasavas-kávésav, gyulladást csökkentő. Más szerkezettel rendelkező, vízben oldódó kivonatanyagok egyes enzimrendszerek által közvetített gyulladásos folyamatot gátolnak.

 

A gyökerek egyik legfontosabb anyaga szterinvázas, tehát a fitoszterolok csoportját képviseli. Ez a növényi szterol vízzel kivonható, gyakori a növényvilágban és szintén gyulladáscsökkentő.

 

A tisztított hatóanyagot (egységes anyagot) tehát - nemcsak kivont alkotóelemként - ízületi bántalmakban használják. Cseppenként adagolják a csalántinktúrát. Példaként említünk még néhány reumaellenes készítményt: FLORABIO, HOX ALPHA, KNEIPPINUM, RHEUMA HEK; esetenként alapkezelésre is használják, másoknál kiegészítő kezelésre (adjuvans) adagolják. Az utóbbi jelleg érvényesül a csalánlevéltea esetében is: 1 teáskanálnyi, szárított, morzsolt levelet 1 csésze forrásban lévő vízzel leforráznak, kb. 20 perc múlva szűrik. A csalánlevélhez tetszés szerint ízjavító növényi részeket adnak, például édesköményt, borókaálbogyót, borsmentalevelet. Naponta fogyasztható 2-3 csészényi akár hidegen, kortyonként.

 

Teakeverék: MELIUS reumakezelést kiegészítő gyógytea, egyebek mellett fűzfakérget és aranyvesszőt is tartalmaz.

 

Külsőleg használt az AMINOERG két változata: gél és cseppfolyós bedörzsölő készítmény. Összetételében szerepel az aranyvessző (Solidago virgaurea), kerekrepkény (Glexchoma hederacea), sarlós gamandor (Teurcium chamaedrys). Mindhárom növény virágos állapotban gyűjtött, föld feletti hajtását találjuk meg a készítményben.

 

Kevés illóolajat tartalmaz. A készítmény gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító. A nagy ízületek: térd, illetőleg a térd alatti nyálkatömlő (bursa), váll, továbbá derékfájás mellett ínygyulladásban is javallt. Bedörzsölőszerként tünetmentes, illetőleg tünetszegény időszakban is használható. A gyógytornász szakvéleményét érdemes kikérni.

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XI. évfolyam 8. szám

Címkék: csalán, fitoterápia, reuma

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.