Fitoterápia

Reuma 4. rész


A reumás megbetegedések nagy részénél szerepel a fájdalom a fő panaszok között. Csillapítása az elsőrendű célok közé tartozik.

 

Sokszor jó eredmények érhetők el külsőleg alkalmazott illóolajokkal, illetőleg olyan készítményekkel, amelyek fő hatóanyaga illóolaj. Az aromaterápia leggyakrabban növényi termékeket használ (szintetikus illatanyagokat a gyógyászatban nem használnak).

 

Az illóolajok bőrön át percek alatt jól felszívódnak. Az idő a vivőanyagok jellegétől függ. A felszívódást könnyű bedörzsöléssel előmozdíthatjuk, ügyelve arra, hogy ép bőrre kerüljenek. A bedörzsölésre szánt illóolaj naponta, ismételten használható.

 

A fájdalmat enyhítő tulajdonság két jelentős tényezővel függ össze: milyen mélyen jut el a bőr felületéről a bőrbe, illetőleg mélyebb szövetekbe – és milyen mértékben hatol át a legvékonyabb erecskék falán, és ezáltal hogyan befolyásolja a mikrokeringést. Mindig számíthatunk arra, hogy egy adott növény illóolaja, illetőleg a nem megfelelő tárolás (például a túl hosszú eltartás) helyi izgató hatást okozhat. Ezért a készítményt első felhasználásakor ujjbegynyi mennyiségben rákenjük az alkar belső részének bőrére. A gyorsan fellépő bőrpír, csípős érzés kizárja a készítmény használatát. A lassan kialakuló pirosodás óvatosságot sugall, de nem jelent ellenjavallatot.

 

Kámforfa

 

Az egyes illóolajoktól az alábbi hatások egyikét-másikát várjuk el, természetesen a fájdalom enyhítése mellett: gyulladáscsökkentés, a helyi vérkeringés (mikrocirkuláció) javítása, ami azért fontos, mert az ízületekben és a környező szövetekben a jobb vérellátást biztosítani kell. A reumás panaszok okai között szerepelhet a harántcsíkolt izmok fokozott tónusa, ami ronthatja a szervezet egyes részének vérellátását, és ennek szerepe van a fájdalom kialakulásában.

 

A lágyrészreuma, elsősorban a fibromialgiás fájdalom tünetegyüttes és az idült fáradtság tünetegyüttes között vannak hasonló vonások. Utóbbi jelölése angolul „chronic fatigue syndrome” (CFS). Általában hirtelenül lép fel középkorú személyeknél, nőknél gyakrabban. Fennállhat hónapokon át vagy akár évekig, testi és szellemi kimerüléssel, gyakran izom- és ízületi fájdalmakkal. Általában referencia határokon belüli laboratóriumi eredmények miatt nehéz elkülöníteni a lágy rész reumától.

 

A reumás panaszokban használt illóolajos készítmények nagy száma háziszerként állítható elő. Ezek közül választottunk néhány példát.

 

Boróka (Juniperus communis) reumás, ízületi panaszok, izomfájás, fokozott izomtónussal, bedörzsölőszerként: 5 cseppet az illóolajból (Juniperi aetheroleum) összekeverünk 5 evőkanál olívaolajjal, naponta 3-szor dörzsöljük be a fájó testrészt.

 

Erdei fenyő (Pinus sylvestris). Az illóolaj (Pini sylvestris aetheroleum) 10 cseppjét összekeverjük 5 csepp rozmaring illóolajjal (l. lejjebb) és 2 evőkanál olívaolajjal, naponta egyszer használjuk, az esti órákban.

 

Eukaliptusz (Eucalyptus globulus). A reumás testrész, elsősorban a fájó derék bedörzsölésére olajos készítményként a következőképpen állítjuk elő: Eucalyptiaetheroluem 2 cseppjét elegyítjük 1-1 csepp erdei fenyő, borsmenta és rozmaring illóolajjal, 2 evőkanál ligetszépeolajban (Oenotheroleum).

 

Kámforfa (Cinnamomum camphora) 5 csepp illóolajat elegyítünk 3 csepp rozmaring illóolajjal és 1 evőkanál földimogyoró- vagy dióolajjal. A bekent bőrfelületet ajánlott egy puha ruhadarabbal befedni.

 

Levendula (Lavandula angustifolia). Idegzsába kezelésére 50 cseppet összerázunk 1 deciliter (lehetőleg 70 fokos) etilalkohollal, naponta 3-szor (esetleg 5-ször) használjuk.

 

Mentha piperita, a borsmenta illóolajának 1-3 cseppjét (Menthae piperitae aetheroleum) bármely fenti összetételhez hozzáadhatjuk, mert fokozza a többi illóolaj fájdalomcsökkentő hatását.

 

Rozmaring (Rosmarinus officinalis) 10-10 csepp rozmaring illóolajat (Rosmariniaetheroleum) és levendula illóolajat elegyítünk fél liter szőlőmag- vagy tökmagolajjal. A fájó izomcsoportot vagy ízületeket enyhén bedörzsöljük naponta 1-2-szer.

 

Az illóolajokat 10-20 milliliteres sötét üvegcsében tároljuk, fénytől védett helyen. Üveg helyett nem használunk műanyagot, mert átveheti az illóolaj vagy annak összetevőinek egy részét. A feltüntetett tárolási idő után az illóolajok összetétele kedvezőtlenül változhat.

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XI. évfolyam 10. szám

Címkék: fitoterápia, reuma

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.