Fitoterápia

Reuma 5. rész

 


A fájdalom enyhítése mellett a növényi reuma ellenes készítmények esetenként gyulladást csökkentő, izomtónust normalizáló, a helyi vérkeringést javító tulajdonságokkal is rendelkeznek.

 

Ezek a készítmények a diagnózis megállapításáig szükséges időszakban jó szolgálatot tehetnek, és ha beváltak, a későbbiek során is használhatók. Az alap kezelés kiegészítésére ilyen esetekben is fontos, az esetleg szükséges, erősebb hatású gyógyszerek adagjának csökkentésére.

 

Példaképpen saját tapasztalatainkból írtunk le egyet. Fürdőgyógyászati intézményekben a kezelést végzők és a betegek egy része ismételten panaszkodott,hogy a tartózkodás nem mondható kellemesnek a vízgőzzel telt levegőjű kezelőben.

 

Kerestük a megoldást. Az épületet fenyők vették körül. A betegek panasza csökkent az erdős környezet hatására. Ez adta az ötletet. Az amúgy is kivágott néhány jegenyefenyőből (Abies alba) illóolajat állítottunk elő. Az eredeti cél csupán az volt, hogy a légtérnek kellemesebb legyen az illata. Néhány nap múlva a fürdő orvosok lelkesedtek a megoldásért, majd jelezték, hogy a fokozott izomtónus miatt szenvedők jobban érzik magukat, csökkent a fájdalom.

 

Szegfűszeg

 

A fürdőhelyhez közeli bal neológiai klinika igazgató főorvosa elrendelte, hogy figyeljék meg a vázizmokra gyakorolt esetleges hatását a fenyőillóolaj-tartalmú fürdőkészítményeknek.

 

Rövid időn belül csökkentették az izom relaxáló gyógyszer adagját, és ennek következtében enyhültek, majd kimaradtak az addig észlelt mellékhatások. A klinikai gyógyszertani vizsgálatok alapján az illetékes országos intézet engedélyezte a készítmény gyógyszertári forgalmazását.

 

A fürdőkezelés egyéb okokra visszavezethető eredményei mellett az illóolajok, illetőleg készítményeik mindenbe légzésnél a tüdőn át perceken belül kimutathatóak a keringő vérben, egy részük pedig a bőrön átszívódik fel. Ezért ugyanannak az aromaterápiás kezelésnek van azonnali és tartós hatása. A reuma ellenes szerek között sok az illóolaj tartalmú (l. az előző számban a házilag elkészíthető illóolajos bedörzsölők és kenőcsök felhasználását). Nagy a választék a gyógyszertári készítmények terén is. Felsorolunk néhány példát. 

 

AIR SALONPAS SPRAY. Elsősorban illóolajok összetételében szereplő hatóanyagok: mentol, kámfor és ezek mellett a szalicilsav egyes származékai. A hatáshoz hozzájárul egy nikotinsav-származék (neve, kutatás történeti eredete nem utal arra, hogy a dohány is tartalmazza). A fájó testrészre permetezhető a nap folyamán átlag 3-szor.

 

APERISAN GÉL. A kámforfa illóolaját hozzá adott kámforral dúsítják és kiegészítik rozmaring illóolajjal. A fájó testrészeken szintén 3-szor naponta a bőrbe dörzsölik. Masszázsra is felhasználják.

 

INNO RHEUMA KRÉM FORTE. Tartalmaz rozmaring illóolajat, kámfort, mentolt és csípős paprika-kivonatot, pontosan adagolt kapszaicintartalommal. Utóbbi a legfontosabb anyaga a csípős paprikának.

 

A kapszaicin háziszerként nem állítható elő. Megfelelő hígításban a bőrben vérbőséget okoz, meleg érzetet kelt, és - ami a legfontosabb - helyi érzéstelenítő (local anaestheticum) és a gyulladást csökkenti (antiphlogisticum). A kezelés elején rövid időre fokozhatja a fájdalmat (!). Használatának feltétele, hogy a kezelés helyén a bőr ép legyen, és amennyiben elváltozásokat okozna, a kezelést meg kell szüntetni. Általában 2 napig használják, és ugyanarra a felületre 14 napig ne kerül jön, ügyeljünk, ne jusson nyálkahártyára. A kenőcs és bedörzsölés után azonnal alaposan kezet kell mosni!

 

Csípős paprika-kivonatot nem tartalmazó enyhébb változata az INNO RHEUMA KRÉM, akárcsak a terméksorozat többi tagja: fürdőolaj, masszázsolaj.

 

TIGER BALM két változata közül a piros (RED) kámfort, mentolt, japán mentaolajat, kajeput, szegfűszeg és fahéj illóolajat tartalmaz. A fehér változatba (WHITE) nem tesznek fahéj illóolajat. Általában napi 1-2-szer használjuk kenőcsként 5-6 napig, 5 percig enyhén bedörzsöljük a bőrbe és a kezelt területet melegen tartjuk. Két hétnél ne legyen hosszabb a javasolt kezelés.

 

A fenti szövegben említett KAJEPUT ILLÓOLAJ-at (Cajeputi aetheroleum) a mirtusz félék egyik képviselőjéből állítják elő, fa, Ausztráliában őshonos, a Távol-Keleten, Délkelet-Ázsiában többfelé termesztik.

 

További készítményeket a következő számunkban ismertetünk.

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XI. évfolyam 11. szám

Címkék: fitoterápia, reuma

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.