Fitoterápia

Roboráló növények 3. rész


Az előző két részben az étvágyjavító növényeket és a kifejezetten keserű ízűeket tárgyaltuk. Egyéni különbségek vannak a keserű íz érzékelése szempontjából. Van, aki kedveli a keserű italokat (például az ún. tonikus üdítőket). Mások még a cukor nélküli élvezeti teát vagy feketekávét is keserűnek érzik.

 

A keserű ízű növényi készítmények esetében számolnunk kell azzal, hogy a felnőtt ösztönösen visszautasítja. Gyermekek esetében nem is adagolunk keserű anyagokat. Ezért is szerepelnek az étvágyjavító, roborálószerek között olyanok, amelyeknél az illat és lehetőleg az íz is javítja, megkönnyíti az adagolást. Ilyenek az illatos, aromás növényi kivonatok (amara aromatica), és az ismertetésünk első részében feltüntetett nyálkaanyagtartalmú keserű növények (amara mucilaginosa).

 

Angyalgyökér (Angelica archangelica). A tudományos névben angyal és arkangyal egyaránt szerepel. Európa északibb területein terem, a Kárpátokban éri el déli elterjedésének határát. Ritka, védett növény.

 

Nálunk is jól termeszthető. A legmagasabb termetű és legerőteljesebb, ernyős virágzatú növényeink közé tartozik. Az első évben tőlevélrózsája fejlődik, amely áttelel. A második évben jelennek meg 1-2 méter magas, alkarnyi vastag szárai, amelyek csúcsán gömb alakú, 20-30 centiméteres átmérőjű virágzat fejlődik ki. Ennek alapján biztosan megkülönböztethető a hasonló termetű többi, ernyős virágzatú növénytől.

 

A vastag főgyökeret és az abból kiinduló oldalgyökereket közvetlenül kiásásuk és lemosásuk után feldaraboljuk. Az illóolaj megőrzése céljából kíméletesen szárítjuk meg.

 

 

Fehér üröm

 

Fő javallata a savszegény gyomornedvet termelő (hypacid) betegek kezelése. A gyökerekből forrázat készül, napi adagja 1 teáskanálnyi mennyiség számítva fél liter vízre. Ennek a szűrletét is a főétkezések előtt adagoljuk egy-egy csészényi langyos kivonat formájában, kortyonként. Az étvágytalan (anorexiás) személynél, akiknél a stressz következtében erősödik a gyomorfal fokozott tónusa, számíthatunk enyhe görcsoldó (antispastikus) hatásra.

 

Fehér üröm (Artemisia absinthium). Utak mentén is gyakori növény, lehetőleg távolabbról gyűjtsük, például szárazabb domboldalakon, illetőleg emberi településektől messzebb eső helyről. Évelő növény, amelynek szára alsó részén elfásodik, a levelek osztottak és mindkét oldalukon ezüstösfehérek. A 100-150 cm magas szárak felső részükön elágazóak, a vékony ágakon nagy számban képződnek a 3-4 milliméter átmérőjű, gömbölyded fészekvirágzatok.

 

Összetéveszthető a fekete ürömmel, amely gondozatlan területeken gyomnövényként terjed. Levelének fonákján szintén fehéres, de a levéllemez felső felülete sötétzöld. A levélcimpák hegyesek, a virágzatok hosszúkásak. Virágpora (pollen) szerepel a szénanátha gyakori okozói között.

 

A gyógyászatban a fehér üröm vékony, virágos szárait értékesítjük, valamint a tőleveleket és a vastagabb szárakról lefosztott leveleket.

 

Keserűanyagok mellett illóolajat is tartalmaz.

Fekete üröm

 

Felhasználásával készül az ürmös bor, vagy más növényekkel társítva vermut. Ezeket étkezés előtt fogyasszuk, kis mennyiségben (3-5 centiliter, ami megfelel 30-50 milliliternek). A vermutfélék etilalkohol- tartalma általában 17-21 fokos. Nagyobb mennyiségben a fehér üröm pszichés hatásai léphetnek fel (tudatzavar, érzékcsalódás). Az étvágytalanság kezelésében elért eredmény az illóolaj egyes összetevőinek is köszönhető. Az illóolaj tujontartalma miatt sem házilag, sem ipari mértékben nem szabad a megadottnál töményebb szeszszel készíteni a kivonatot. Az epe termelését és az epehólyag összehúzódását elősegíti, ezért étkezések előtt fogyasztva a kivonatok étvágyjavító (aperitív) hatásúak, étkezés után viszont kedvezően befolyásolhatják az emésztést (digestivum).

 

A vizes kivonat (forrázat) gyógyteaként

csak egy-két kortynyi adagban fogyasztható, vagy teakeverékek egyik összetevőjeként.

Keserű narancs (Citrus aurantium ssp. amara). A narancsfélék között van egy különlegesen keserű gyümölcshéjjal rendelkező alfaj. Ennek legkülső narancsszínű rétegét (flavedo) használják a gyógyászatban, az alatta lévő fehér réteg (albedo) a gyümölcs felületén marad. A terméshéj legkülső rétege tartalmazza az illóolajat.

 

A narancsnak az így leválasztott héját szárítják 30-35 Celsius-fokon, magasabb hőmérsékleten a kellemes aromát biztosító illóolaj jelentős része elillan.

A citrusfajok egyéb képviselői is lehetnek kesernyés ízűek. Mindegyikre vonatkozik, hogy a szállítás, tárolás miatt rendszerint kártevők vagy penészgombák elleni védelemként olyan vegyszerekkel is permetezik, amelyek károsak.

A nyálkaanyagokat is tartalmazó keserű növények (amara mucilaginosa) közül kiemeljük az izlandi zuzmót, ezzel folytatjuk sorozatunkat.

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XII. évfolyam 12. szám

Címkék: fitoterápia, roboráló növények

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.