Fitoterápia

Szájüregi kórfolyamatok 1. rész


A szájüreget bélelő nyálkahártya gyulladása (stomatitis) gyakran társul ínygyulladással (gingivitis). A mindennapi ismeretben ritkán gondolunk az egész szervezetet esetleg érintő összefüggésekre. Nyilvánvaló a helyi (localis) kezelés indokoltsága, de a háttérben esetleg meghúzódó kórfolyamatokkal is számolni kell.

 

Felmerülhet a szervezet leromlott általános állapota, a védekezőképesség csökkenése, az összefüggés a garat egyes fertőzéseivel. De előfordulhat a fordított helyzet is, amikor a szájüregben, a garatban létrejött fertőzés idéz elő szervi, szív- vagy vesekárosodást.

 

A kiindulópontot gyakran képezi az elhanyagolt száj- és fogápolás. A személyi higiéné ezen a téren is figyelmet érdemel a gyermekkortól életünk végéig. A gondozás a személy szokásává lesz, mintegy "beidegződik", ami meggyőző összefüggésként egyre inkább tudatossá válik.

 

Orvosi zsálya

 

A higiéné az újabb és újabb testápoló készítmények hozzáférhetősége, változatossága ellenére nem mindig jelenti az egészségi állapot javítását. Ez annak is tulajdonítható, hogy gyakran az érzékszervi benyomások állnak előtérben: az egyén külleme, az általa használt "szépítőszerek", testápoló készítmények színe, illata, íze válik döntővé.

 

A testápoló szer összetételében a természetes anyagok ritkábbak, jóllehet ezek is fontos szerepet töltenek be a termékek elnevezésében. Félrevezető a "természetazonos" szintetikumok fogalmának tartalma. A természetben nem létező összetevők figyelemre méltó tulajdonságaik mellett hozzájárulhatnak az egyre fokozódó allergiás tünetek, megbetegedések kialakulásához. Minél több "szokatlan anyag" kerül a szervezetbe, annál nehezebb a keresztallergiák okának megállapítása. Olyan anyagokról van szó, amelyek egymagukban nem ártalmasak, de allergiát válthatnak ki; noha eltérő szerkezetűek, de molekulájuk tartalmaz egy-egy olyan jelleget, amelyre az immunrendszer túlérzékeny.

 

Az egészség megőrzése, illetőleg a kóros állapotok kezelésének lehetősége álljon előtérben a testápoló szerek esetében is.

 

A szájüreg, a fogak rendszeres ápolása terén nagy számban állanak rendelkezésre gondosan, megfontoltan előállított fogpaszták, fogkrémek. Viszonylag kevésbé elterjedtek a szájvizek, öblítőkészítmények (gargarisma).

 

Sok olyan növényt ismerünk, amely hozzáférhető, igazolt hatású, készítménye házilag is előállítható és alkalmas egyes kórfolyamatok megelőzésére, szükség esetén gyógykezelésére. A fogorvos, esetenként a belgyógyász, gasztroenterológus mellett fontos az immunológus szakvéleménye.

 

Cickafarkkóró

Egérfarkfűnek, ezerlevelűfűnek is nevezik, tudományos neve Achillea millefolium. Évelő. Gyöktörzséből többarasznyi föld feletti hajtása télen elszáradó kóró. A parányi fészkes virágzatok szélén levő nyelves virágok fehérek, sátorozó virágzatba tömörülnek. A levelek 2-3-szorosan szárnyasan szeldeltek. Főleg füves, napos területeken gyakori, országszerte. Legértékesebb része a virágzat, ebben képződik a legnagyobb hozammal lepárlás során sötétkékké váló illóolaja. Utóbbi legfontosabb összetevője az azulén, amelynek tartalma 12% körüli, a kiválogatással nemesített egyedek esetében meghaladja az 50%-ot. A teljes virágzáskor és később gyűjtött egyedek hatóanyag-tartalma napos időben, dél fele a legmagasabb.

 

A szárított, majd feldarabolt virágzatból 1-2 evőkanálnyi (kb. 10 gramm) a napi adag: leforrázzuk háromnegyed liter ivóvízzel (kb. 750 milliliter) és 1-2 percig a tűzhely közelében tartjuk úgy, hogy ne zubogjon. Hagyjuk állni, majd langyosan leszűrjük. Legalább 3-szor használjuk öblögetőszerként fogmosáskor, esetenként toroköblögetésként is. Gyermekek visszautasítják kesernyés íze miatt, a felnőttek közül sokan megszokják, vagy az öblögetés befejezésekor feketekávét kortyolgatnak (cukormentesen). Beváltak rágógumik is, ezek se tartalmazzanak cukrot.

 

Orvosi zsálya

Tudományos neve Salvia officinalis. Elfásodó szárú dél-európai növény, nálunk termeszthető laza talajon, sziklás területeken, napos helyen. Az első évben védeni kell a fagyok ellen. Ajakos virágai a szárcsúcson képződnek, kék színűek. Levelei 6-8 cm hosszúak, 2,5-4 cm szélesek, hosszúkásak, a levélnyélnél nem szélesednek ki a levéllemez felé. Könnyen megkülönböztethető rokon fajaitól (réteken, mezőkön gyakoriak). Az orvosi zsálya erezete hálózatos, a levél fonákján egyöntetűen kiemelkedő.

 

Illóolajának fő összetevője a tujon. Hatását jórészt a rozmaringsavnak köszönheti. Vizes kivonata a szárított, morzsolt levelekből készül, előnyösen társítható cickafarkkóróval. Utóbbi forró vizes kivonatával leforrázzuk a zsályalevelet (Salviae folium) és langyosan együtt szűrjük. Szárított levélből 1, esetleg 2 evőkanálnyit használunk a teakeverékben.

 

A gyulladáscsökkentő ezerlevelűfű hatását kiegészíti összehúzó (adstringens) és baktériumok fejlődését gátló hatásával, erre visszatérünk következő számunkban.

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XIV. évfolyam 8. szám

Címkék: cickafarkkóró, fitoterápia, orvosi zsálya, szájüregi betegségek

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.