Fitoterápia

Szájüregi kórfolyamatok 5. rész

 


A szájüreg kórfolyamatai közül az afták (aphta) a nyálkahártyán fehéres vagy sárgás kimaródások (erosio) formájában jelentkeznek. Hegesedés nélkül néhány nap alatt eltűnnek, esetenként csak egy-két hét múlva.

 

Fájdalmas, milliméteres átmérőjű, felületi folytonossági hiányok, szegélyük gyulladásos. Van, akinél gyakrabban jelennek meg ezek a felületi fekélyek, nagyobb felületen is, ilyenkor javasolt fogszakorvoshoz fordulni.

 

Orvosi ziliz (fehérmályva)

A zilizt (Althaea officinalis) egyes vidékeken a német név alapján "ájbis"-ként vagy "eibis"-ként ismerik.

 

Évelő növény, szára 1,5-2 méter magas, kevéssé elágazó. Levelei fiatal korban szürkések a sűrű szőrözöttség miatt. A levéllemez felületének nagyobbodása során zöldesfehérré vagy szürkéssé válik. 3-5 karéjúak, a középső nagyobb, ezáltal a levelek hosszabbak, mint szélesek. Lehetnek ép szélűek is.

 

A nyár második felében vagy kora ősszel virágzik. Mint a mályvaféléknél (Malvaceae) általában, a csésze kettős. A pártát 5 sziromlevél alkotja, ezek fehérek, máskor rózsaszínűek vagy lilás árnyalatúak. A termés alakja lapos kis sajtra emlékeztet, számos résztermés alkotja.

 

Eurázsia, Afrika északi területein terem. Nálunk is elég gyakori folyóvizek, tavak partján, töltéseken, üledékes, hordalékos talajon. Jól termeszthető. A gyökérzetet a második, legkésőbb a harmadik tenyészév vége előtt gyűjtik, mert később rostos állományú, elfásodik, hatóanyag-tartalma csökken. Bő vízben lemossák, meghámozzák, feldarabolják ("kockázzák"). Vékony rétegben szétterítve kb. 50 Celsius-fokon szárítják.

 

Nyálkaanyagokat tartalmaz (főleg arabinogalaktózt), ezért vizes áztatással, szobahőmérsékleten készül a kivonat (maceratum). Két fő hatással rendelkezik: bevonószer, ingerektől védi a nyálkahártyát és fokozza védekezőképességét (helyi immunserkentő).

 

1-2 teáskanálnyi gyökeret áztatunk 1 pohárnyi vízben (1-1,5 deciliter) kb. 6 óra hosszat, majd porcelán-, műanyag vagy fémszálas szűrőn engedjük át. Szájöblítésre egy-egy kortynyi kivonatot használunk, legalább 3-5 percig tartogatva a szájban. Előnyös társítása olyan fűszernövénnyel, amely nem csípős, például kardamommal.

 

Kardamom

Az Elettaria cardamomum a gyömbérfélék családjába tartozik (Zingiberaceae). Évelő növény, levelei nagyok, ép szélűek. A talaj közelében fejlődnek fehér virágai, a pártán színes, pirosas vagy lilás rajzolattal. Termése háromélű, hártyás tok, fajtánként változó méretű, általában 0,5-1 cm hosszú, színtelen, világosbarna vagy zöldes a gyűjtés idejétől (az érési foktól) függően. A sötétbarna, máskor majdnem fekete magok sorokban helyezkednek el a tokban.

 

Kardamom

 

India és a dél-ázsiai térség szigeteinek fontos fűszere. A teljes termést forgalmazzák, amelyet felhasználáskor felhasítanak vagy kiszedik a magokat. Pörkölt kávé ízesítésére használják.

 

Szájöblögető szerként a ziliz hideg vizes macerátumához hozzáadunk kardamom vizes kivonatot. Forrázatot készítünk a felhasított termésből vagy a kiszedett magokból, a vizes kivonatot langyosan rátöltjük a szűrőben maradt zilizdarabokra. 5-10 termést vagy ennek megtört magvait kb. félpohárnyi (50 milliliter) vízzel vonjuk ki.

 

Az egyesített ziliz-kardamom kivonatban pelyhes csapadék képződhet, ami nem befolyásolja értékét. Fontos azonban mindennap frissen készített kivonatelegyet asználni.

 

A száj öblögetése cickafarkvirágzattal, zsályalevéllel (l. az 1. részben), fillérfűvel (l. a 2. részben) váltakozva is kedvező hatású.

 

Szájszárazságban (xerostomia) is bevált. A szájüreg kiszáradásának okai között szerepelhet a szervezet szükségleténél kevesebb vizes folyadék fogyasztása, a lakótér csökkent páratartalma. A szobalevegő relatív nedvességtartalma ne legyen 50%-nál kisebb. A kedvező felső határérték a 70%-ig terjedő viszonylagos víztartalom. Könnyen ellenőrizhető szobai légnedvességmérővel (higrométer), gyakran forgalmazzák légnyomásmérővel (barométer) együtt, de külön is beszerezhető.

 

A szájszárazságot kiváltó tényezők között szerepelhet a szájlégzés, ami náthás állapotban vagy gégészeti kórfolyamatok során fordulhat elő. Külön figyelmet igényel a nyálmirigyek csökkent termelése (l. a 3. részben). Felléphet egyes gyógyszerek mellékhatásaként.

 

A nyálmirigyek kóros működése mindenképpen kivizsgálást igényel. A szájszárazság tünetei közé tartozik a szájpad, a torok, pontosabban a garat fájdalma (pharyngoxerosis következményeként), más jellegű gégetáji panaszok, például két hétnél tovább tartó rekedtség, nyelési zavarok.

 

Az ok megállapításáig a panaszok tüneti kezelésére a fent említett zilizes-kardamom kettős kivonat használható, szükség szerinti gyakorisággal. Egy-egy korty lenyelhető, teljesen ártalmatlan.

 

Ziliz helyett alkalmas az erdei mályva levele is, amelyet lapunk következő számában ismertetünk.

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XIV. évfolyam 12. szám

Címkék: fitoterápia, kardamom, orvosi ziliz, szájüregi betegségek

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.