Fitoterápia

Szájüregi kórfolyamatok 6. rész

Az előző havi számunkban ismertetett ziliz rokon növényei a mályvafajok. Az erdei mályva (Malva sylvestris) gyakori vetési gyom, főleg kapás növények között, nyílt, füves térségekben. Neve alapján erdőben keresnénk, de inkább azok szélén, tisztásokon, napos, füves helyeken található. Utaktól, településektől távolabb ajánlott gyűjteni.


Erdei mályva

Karéjos levelei kerekek, máskor vesealakúak, valamivel szélesebbek, mint hosszúak. A virágok átmérője 4-5 cm, a szirmok szabadok, pirosas lilák, száradás során megkékülnek.

 

A termés alakja miatt papsajtnak is nevezik.

 

Termeszteni inkább a mórmályvát érdemes. Nehézséget jelenthet a rozsdagombás fertőzés, ezért fiatalabb leveleit értékesítik. A virágokat a "rozsda" nem támadja meg, hasznosítják teakeverékek összetételében.

Erdei mályva

 

 

Vizes kivonata naponta frissen készül forrázatként. 2-3 teáskanálnyi aprított (összemorzsolt) levélkivonata a ziliz leveléhez hasonlóan a száj nyálkahártyájának bevonószere. Megfázásos torokfájás esetén teaként is fogyasztható, 2-3 csészényit naponta ismételten, kortyonként.

 

Rooibos (Földfoki rekettye)

Cserje, ágai barnáspirosak, virágai sárgák, pillangósak, aprók. Aspalathus linearis a tudományos neve. Ágvégeit aprítják, majd még frissen összezúzzák, enyhén - rövid ideig - erjesztik, majd szárítják. Az így nyert termék a növényben található enzimek hatására a levegő oxigénjének köszönhetően megsötétedik, íze és illata karamellre emlékeztető lesz. Ez az átalakulás nem megy végbe, ha az összezúzott ágvégeket azonnal megszárítják. A helyzet nagyjából olyan, mint amikor a teacserje (Camellia sinensis) fiatal leveleit enyhe erjesztésnek vetik alá és csak azután szárítják (fekete tea), vagy a frissen szedett leveleket azonnal megszárítják (zöld tea).

 

A dél-afrikai bennszülöttek étkezési teaként fogyasztják. Kevés cseranyagot tartalmaz, nem fanyar ízű, gyermekek is szívesen fogyasztják, kissé édesítve.

 

A szervezet folyadékszükségletének pótlására alkalmas. Különböző kórfolyamatok megelőzésére, enyhítésére, gyakori visszatérésük kivédésére azért alkalmas, mert az oxigén- szabad gyökök gyulladást kiváltó és fenntartó ártalmait csökkenti. Ez a helyzet a következő növény esetében is.

 

Bokortealevél

A Cyclopia intermedia angol nevének (honeybush) magyar megfelelője a mézbokor. Előfordulása, alaki sajátságai, felhasználása emlékeztetnek a rooibosra. Mind a kettő a pillangósvirágúak családjába (Fabaceae, Papilionaceae) tartozik, pártájuk sárga, az utóbbinál kissé nagyobbak. A levelek szintén hosszúkásak, de szélesebbek, mint a fokföldi rekettyénél, és hármasával képződnek az ágakon. Napjainkban ültetvényeket létesítenek. A Cyclopia fajok bozóttűz áldozataivá válhatnak. Ezt átvészelik, ismét kifejlődnek, a gondozott állományok esetében a tűzkár okozta veszteség kisebb.

 

A rooibostól eltérően a hajtásvégeket lenyesésük után nem zúzzák össze, csak megnedvesítik, és ezáltal az erjedés rövidebb ideig tart. Az előállítás során fokozódik a termék mézre emlékeztető illata.

 

Ebben az esetben is az erjedés során képződő átalakulási termékek együttese az oxigén-szabadgyököket teszi ártalmatlanná a "gyökfogó" (angol kifejezés: scavanger) tulajdonságai által.

 

A vizes kivonatot szintén úgy fogyasztják, mint a teacserje leveleiből készített "valódi teát". Vidékenként előnyben részesítik a "hideg teát" ("jégteát", angolul ice-tea). Ezek az afrikai növények nem tartalmaznak koffeint vagy egyéb élénkítő anyagokat. A bokortealevélben több a cseranyag, mint a rooibosban.

 

A ziliz és a mályva esetében nyálkaanyagoknak tulajdonítható az ingerhatást távol tartó jelleg, a két afrikai étkezési tea vékony csapadékhártyát képez a nyálkahártyán és egyes kórokozó baktériumok felületén. Az első kettőnél helyi immunrendszeri védelem is szerepet játszik, az utóbbi két növény anyagai az oxigén-szabadgyökök ártalmát csökkenti, kisebb-nagyobb mértékben gátolják a gyulladási folyamatokat.

 

A fogágygyulladás (paradontitis, paradentosis) az íny szélén, felületén alakulhat ki, figyelmeztető jel lehet a vérzékenység. Amennyiben nem szűnik meg öblögetőszerek rendszeres használata ellenére, esetleg néhány héten belül, mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni. A fogszéli szövetek gyulladása (paradontitis marginalis) mellett a fogágybetegség kialakulhat a gyökércsúcs, a fogmeder mélyebb szöveteiben is. Egyéb jellegű kóros elváltozásokhoz hasonlóan indokolt a kivizsgálás még akkor is, ha a panasz kezdetben nem jár erősebb fájdalommal vagy ideig-óráig meg is szűnik. Fájdalomcsillapító gyógyszerek adagolása szükségmegoldást jelent, nem oki kezelést. Hosszabb ideig történő használatuk visszafordíthatatlan károsodást okozhat.

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XV. évfolyam 1. szám

Címkék: bokortealevél, erdei mályva, fitoterápia, gyógynövény, macskagyökér, roiboos, szájüregi betegségek

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.