Fitoterápia

Szájüregi kórfolyamatok 7. részA rendszeres szájápolásra bevált további kezelésre szolgál egy összetett vizes kivonat. Száj- és toroköblögetés során akaratlanul lenyelt kisebb-nagyobb mennyisége semmilyen kellemetlen, illetőleg káros következménnyel nem jár. Ez elsősorban gyermekeknél biztonságos alkalmazást jelent.

 

Körömvirág

A Calendula officinalis a fészkesvirágzatúak családjába (Asteraceae) tartozó egynyári dísznövény. Virágzatának átmérője 4-6 vagy – egyes fajtáknál – 8 cm. A zöld fészekörv mirigyes, enyves, ragadós. Sugárirányban nyelves virágok vannak, citromvagy narancssárgák. Középen apró, csöves virágok találhatók, tömör korongként, színük azonos a karimavirágokéval vagy sötétebb. Egymagvú, közel 1 cm hosszú, görbe kaszattermései egyenlőtlen méretűek egyazon fészek esetében is.

 

Igénytelen, meleget kedvelő, nyílt területeken könnyen termeszthető akár kerti körülmények között, egy-egy sávban, akár többhektáros területen. A teljesen száraz talajt időnként öntözni kell. Folyamatosan fejleszt újabb virágzatokat késő őszig.

 

A begyűjtött teljes virágzatból kézzel kitépik a sugaras virágokat, a teljes fészek kivonat készítésére nem alkalmas. Előnyben részesítjük a telt virágzatokat vagy azokat, amelyekben több sorban fejlődnek nyelves virágok. Az órák alatt megszárított nyelves virágokat fénytől védve tároljuk, legfeljebb egy éven át őrzik meg a kívánt minőséget.

 

A szájüreg gondozására használt vizes kivonat gátolja a kórokozó baktériumok, egysejtű véglények, gombák fejlődését. Ismételt laboratóriumi vizsgálatok egybehangzóan alátámasztják hatását.

 

Hatóanyagai közül a készítési módnak megfelelően a vízben oldódó oleanolsav származékai és nagy molekulájú szénhidrátok játszanak szerepet.

 

Adagolás: 1 teáskanálnyi szárított nyelves virág forrázata 2 vizespohárnyi (kb. félliternyi) vízzel, langyosra lehűlt forrázata – műanyag vagy fémszálas szűrőn átengedve – használható szájöblögető gyógyszerként. Mindennap frissen készítjük.

 

Körömvirág (Calendula officinalis) 

 

Lándzsás útifű

A Plantago lanceolata (Plantaginaceae család) keskenylevelű útifűként is szerepel. Levelei tőrózsát képeznek, hosszuk 15- 20 cm, szélességük kb. 3-4 cm, a levéllemezen 3-5 hosszanti ér látható. Az apró virágok tömören alkotnak szárcsúcsi füzérvirágzatot, a szár nem ágazik el, levelek nem képződnek rajta. Neve utal előfordulására. Csak olyan levelet érdemes gyűjteni, amely az utaktól távolabb, füves területen fejlődött. Üde, nedvesebb réteken található a nagyobb termetű Plantago altissima. Egyenértékű az előbbi fajjal. 30-60 cm magas (a lándzsás útifű szára 10-25 cm hosszú). Mindkét faj egyenértékű.

Megtalálható lóheretáblákban, magról létesíthető vegyes kultúra.

 

Lassú szárítás során a levelek sötétbarna, fekete jellege a hatóanyagként fontos iridoidok és különböző karbonsavak észtereinek enzimes lebontására utal, ezáltal értéktelenekké válnak. A kellő mértékben aprított levelekből szintén 1 teáskanálnyi használható, a kettős keverék (1-1 teáskanálnyi Calendula flos elegye Plantaginis foliummal) egyetlen szűréssel képezi az öblögetésre szánt vizes kivonatot napi adagként. Az ismételt „szájvíz” érintkezési időtartama a nyálkahártyával, a fogak felületével, a fogínnyel, esetleg a garattól 3-5 perc. 

 

Rózsaszirom

További társításra ajánljuk a kerti nemes rózsafajták közül a telt virágú, illatos, sötét szirmúakat. Azokról a díszrózsákról van szó, amelyek estefelé részben lehullajtják elöregedett szirmukat. Ilyenkor, lehullás előtt, maroknyi szirom gyűjthető virágonként, nem kell várni, hogy lehulljanak (a legalkalmasabb rügynél visszavágjuk a szárat). 

 

A szirmokat vékony rétegben szétterítve az éjszaka folyamán hagyjuk hervadni, száradni, napfény vagy mesterséges hőkezelés nélkül. Egy kisebb maréknyi szárított szirmot szórunk a fenti kettős keverékre. Együtt forrázzuk le a három különböző növény a célnak leginkább megfelelő részét. A rózsaszirom illatanyagai közül egyesek zsíroldékonyak, mások vízben oldódnak, pontosabban azzal is kivonhatók. Molekuláik különbsége ellenére mindkét esetben rózsaillatúak. A szájüregben kifejtett hatás: egyes kórokozók fejlődésének gátlása, felületi gyulladások csökkentése, kellemes illatú lehelet kíséretében. 

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XV. évfolyam 2. szám

Címkék: fitoterápia, körömvirág, lándzsás útifű, Rózsaszirom, szájüregi betegségek

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.