Fitoterápia

Vizelettartási zavarok 2. rész


Az aranyvessző (Solidago virgaurea) és a helyettesítésére ajánlott két Solidago faj ismertetését előző számunkban kezdtük meg. A valódi aranyvessző virágzáskor gyűjtött föld feletti, szárított részeiből tea készíthető. A növény egyik hatóanyaga a vízzel kivonható flavonoidok közé tartozó rutozid (rutin), melynek kivonását elősegítik a szolidagoszaponinok. Mindkét hatóanyag enyhe vizelethajtó tulajdonsággal rendelkezik, ugyanakkor kedvezően csökkentik a hólyag falának kóros feszülését.

 

A leiokarpozid szintén vízzel kivonható glikozid, ám hiányzik a helyettesítésre használható két rokon fajból. Ez a különbség fontos az apróra vágott vagy porított növényi termék azonosításánál. Az illóolaj-tartalom csak kismértékben vonható ki a teakészítés során. Az aranyvessző gyógyhatását kiegészíthetjük a jávai veseteával.

 

 

Jávai veseteafű

Tudományos neve Orthosiphon aristatus (szerepel O. stamineus, O. spicatus néven is), az ajakosvirágúak családjába tartozik. Délkelet-Ázsiából tengerészek közvetítésével a 19. század második felében jutott Európába. Kezdetben a maláj és holland névvel, Koemis koetingként jelölték földrészünkön. Később azután barbiflore-nak nevezték el franciául, de a moustache de chat terjedt el, ami macskabajuszt, macskaszakállt jelent; ez utóbbit fordították le német nyelvre (Katzenbart); angol szövegekben továbbra is gyakran szerepel jávai tea néven.

 

A dél-ázsiai szigetcsoportok és India növénye, fokozatosan terjedt el Ausztráliáig, Észak-Amerikáig. Ma nagyban termesztik, elterjedésének, vetésterületeinek határait a növény fagyérzékenysége szabja meg.

 

Szárának magassága elérheti a 100 cm-t, virágai egymás feletti örvökben képződnek, nyúlánk virágzatként. Hosszú porzói feltűnőek, ezek emlékeztetnek macskabajuszra. A párta lilás-kék, különböző árnyalatokkal, olykor fehér. Többtucatnyi Orthosiphon faj létezik, közöttük keverék fajok (hibridek) képződhetnek. Gyűjtik leveleit, rendszerint szárcsúcsait is, virágnyílás előtt.

 

 Jávai veseteafű - Orthosiphon stamineus (O. aristatus)

 

Étkezési, élvezeti teaként fogyasztják, de gyógyhatásai miatt is terjed a használata. Csökkenti a húgyhólyag görcsös állapotát (antispasmodikum), a hólyag falának feszességét. Vizelethajtó (diuretikum). A vese- és a húgyutak „öblítőszerének" tekintik, ami egyebek mellett azt jelenti, hogy rendszeres fogyasztása gátolja egyes kórokozó baktériumok fejlődését. Ritkábban válik szükségessé erélyesebb gyógyszerek ismételt adagolása. Támadáspontja más, mint a nagybogyós tőzegáfonya termés esetében (l. idei márciusi számunkban).

 

Az aranyvessző és a nagybogyójú tőzegáfonya váltakozva használható másodlagos megelőzés (prevenció) céljából olyan személyeknél, akiknél "felfázás" vagy egyéb ok miatt ismételten kialakul hólyaghurut.

 

Célszerű az egész napi adag elkészítése forrázatként, ezáltal biztosabb a szükséges mennyiség elfogyasztása, illetőleg esetleges csökkentése vagy növelése. Az arányok: 6-12 gramm morzsolt (aprított) jávai teafű 1 liter vízre. A forrázatot szűrés előtt hagyjuk kihűlni. Amennyiben este készítjük el a másnapi 1 literes adagot, a kora esti órákig folyamatosan elfogyasztható a szervezet folyadékszükségletének biztosítása érdekében.

 

A 24 óra alatt elfogyasztott jávai tea mennyiségéhez hozzászámítjuk a sok vizet tartalmazó folyadék (leves, tej, gyümölcslé, ásványvíz stb.) térfogatát. A 24 óra során ürített vizelet mennyiségével összehasonlítva tájékozódhatunk a szervezet folyadékigényének pótlásáról. Az alkati jellegek (testsúly, testfelület) és a környezeti, életmódi viszonyok (a levegő hőmérséklete, viszonylagos páratartalma, a munkavégzés jellege) változtatnak a fent említett arányon (felvett és kiürített folyadék mennyiségének viszonyszáma), de tájékoztatnak a szervezet "vízháztartásáról". A szomjúság kifejezettebb gyermekkorban, de gyakran csökken idősödő, idősebb személyeknél. Aki ritkán szomjas, megszokhatja a folyadék kortyonkénti pótlását kézügyben levő teával.

 

Ellentmondásnak tűnhet, hogy vizelettartási zavarokban nem csökkentjük a folyadékok fogyasztásának mértékét. Amennyiben a hólyagot "leszoktatjuk" arról, hogy már kisebb mennyiségeknél jelenjék meg a vizeletürítési reflex, befogadóképessége kihasználatlan marad, és az ürítési inger kevesebb vizelet esetében is fellép. A hólyag záróizmainak állapotától függ, kialakulhat-e a túl hamar fellépő vizeletürítési ingerrel kapcsolatos inkontinencia.

 

A jávai veseteafű kevés illóolajat tartalmaz. Az összetételében szereplő borneol utal a földrajzi térség egyik szigetének nevére. A teakészítés során kivonódó flavonoidok mellett a növény olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek nem oldódnak vízben (szinenszetin, szkutellarin). Ilyenkor gyári technológiával víz helyett más kivonó anyagokkal is készítenek kivonatot. A gyógytea és a gyógyszeripari termék (kapszula, drazsé, filmtabletta) jól kiegészítik egymást, ezért esetenként társítva adagolhatók. A gyári gyógyszerek esetében biztosítható a megfelelő rozmaringsav-mennyiség is. Gyulladást csökkentő hatásával, oxigénszabadgyök-fogó képességével hozzájárul a vizelettartási zavarok eredményes gyógykezeléséhez.

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XV. évfolyam 5. szám

Címkék: díszítés, fitoterápia, Jávai veseteafű, megvilágítás, otthon, vizelettartási zavarok

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.