Fitoterápia

Vizelettartási zavarok 4. rész


A vizelettartási zavarok (inkontinentia urinae) gyógyszeres kezelésére használt Inconturina SR cseppek összetételében az előző részekben ismertetett aranyvesszőt (Solidago virgaurea) tartalmazza, társítva a kanadai szömörcével.

 

Rhus aromatica

A fűszerszömörcének is nevezett növény gyökerének kérgét használják. Szokatlan ragozási mód miatt a növényi rész neve: Rhois aromaticae radicis cortex. Észak-Amerika keleti partjai mentén honos, ültetik a mérsékelt égöv más, fagymentes területein is.

 

A húgyhólyag fala izomzatának (musculus detrusor urinae) kórosan fokozott feszessége, tónusa, esetenként görcse kiválthatja a szokottnál gyakoribb, akaratunktól független vizeletürítést (urinatio involuntaria). Az Inconturina SR csökkenti a hólyag falának feszességét, ugyanakkor biztosítja a záróizmok (musculus sphincter urethrae) normális összehúzó képességét.

 

Adagolása 3-szor naponta 20-25 csepp, kevés vízben, teában. Célszerű étkezések előtt kb. 15 perccel bevenni. Figyelembe kell venni a gyógyszer 27 térfogat-százalékos szesz- (etilalkohol-) tartalmát. Gyermekeknél a készítmény átlagos adagként 3-15 csepp.

 

A gyógyszeres kezelés mellett ajánlott a speciális gyógytorna (intim torna).

 

Férfiaknál fellépő gyakori, hirtelen vizeletürítési inger (pollakisuria), továbbá éjszakai, ismételt, kis térfogatú vizeletürítés (nycturia) általában a prosztata jóindulatú túltengésének következménye. A prosztata megnagyobbodásának (hyperplasia) egyik következménye (l. a magazin 2008. évi 4-7. számában), hogy a hólyag csak részben ürül ki, és ezért ismételten, gyakran telik meg. A fokozott hólyagfali feszülés következtében a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozhatja a vizelet visszafolyását a húgyvezetékekbe, esetenként a veséig. Ezt a kórfolyamatot nevezik refluxnak (vesicourethralis visszafolyás). (Az ismertebb, gyakoribb refluxbetegség az emésztőrendszerben léphet fel azáltal, hogy a gyomorpép, beleértve annak sósavtartalmát, visszaáramlik a nyelőcsőbe.)

 

A vizelettartási zavar, pontosabban a prosztata megnagyobbodása a reflux kórfolyamat következtében vesekárosodást okozhat, sürgős urológiai beavatkozást igényel.

 

A jóindulatú prosztatatúltengés kezelésében gyakran használt tökmag (l. a magazin 2008. júniusi számában) mind a két nemű beteg esetében eredményes kezelést tesz lehetővé a vizelettartási zavarokban is.

 

Héjtalan tökmag

A hidegen préselt tökmagolaj kapszulába zárva adagolható (Peponen, Cystourgentin, Urgentin Cucurbitae Oleum). Elsősorban a hólyagra gyakorolt kedvező hatása érvényesül. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a Nomon Mono kapszula, amely a tökmag szárazkivonatát (extractum siccum) is tartalmazza, akárcsak az Uvirgan Mono kapszula.

 

Stájer olajtök 1. kabaktermés 2. héjtalan, olívazöld mag

 

A Granufink Femina kapszula a zsíros olaj mellett a fűszerszömörce gyökérkérgének szárazkivonatát, valamint a komló (Humulus lupulus) termős virágzatának tobozát tartalmazza. Utóbbi emeli a húgyhólyag vizelettartását befolyásoló ingerküszöböt. A Prostamed rágótabletta a tökmagőrlemény és annak fehérjéi (globulinjai) mellett az óriás istápfüvet is tartalmazza (Solidago gigantea, l. 2009. áprilisi számunkban), továbbá a rezgőnyárfa (Populus tremula) leveleinek kivonatát, amely gyulladáscsökkentő.

 

A húgyhólyag neurózisának (a neurotikus betegek ilyen jellegű panaszainak) kezelésére a héjtalan tökmag felel meg (áttetsző, vékony maghéjjal rendelkezik, amelyen keresztül látható a mag zöldes színe). Rendszeres fogyasztása bizonyára a legegyszerűbb megoldás. A napi adag 10 gramm (2 tetézett evőkanálnyi) és ennek megfelelő készítmény. Igazolt, bizonyított értékűnek tekinthető továbbra is a Cucurbita pepo, az olajtök magja.

 

A népi gyógyászat, tapasztalati gyógyászat alapján akkor válik hivatalosan elismertté egy gyógynövény, ha kísérleti vizsgálatokkal és klinikai felmérésekkel is meggyőzően alátámasztott. Természetesen minden gyógyszernél, fitoterapeutikumnál is a biztonságos jelleg is döntő szerepű a terápiás alkalmazhatóság megítélésekor.

 

Egy tájékoztató, mindössze 100 betegre vonatkozó felmérés szerint, mely összesen egy hónapos kezelésre épült, 15 gramm granulált héjtalan tökmag alkalmazása esetében a pollakisuria a betegek 85 százalékánál enyhült, vagy a panaszok meg is szűntek, nem kívánt mellékhatásokat a betegek túlnyomó többségénél nem észleltek (97,3 százaléknál semmilyen kedvezőtlen jel nem volt megállapítható).

 

A kizárólag tökmag (Cucurbitae semen)-tartalmú készítményeknél jó eredményekről számoltak be, ha a kapszulák összetételében 400 milligramm aprított tökmag és 340 milligramm tökmagolaj elegyét használták. Az adagolás: 2-szer naponta, reggel és este, étkezés előtt 5-5 gramm.

Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet
XV. évfolyam 7. szám

Címkék: fitoterápia, Héjtalan tökmag, Rhus aromatica, vizelettartási zavarok

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.