Grafológia

Valami más... - 2002. április


  Rajzoljon egy cikcakk vonalat!

   

   

  Az írás, rajzolás térbeli mozgás, jóllehet síkban látjuk az eredményét. Írás közben rányomunk a papírra, így jön létre szakszóval az írásnyomás, más néven a nyomaték. A vonal vastagságából, élességéből, változásaiból következtethetünk az úgynevezett nyomatékra, ami persze egzakt módon is mérhető. Az első grafológiai mérőműszert, a „grafodint” éppen az írás nyomatékának mérésére fejlesztették ki.

   

  Az írás nyomatékának milyenségét és változásait tudatalatti motivációk határozzák meg. Vagyis egyebek között az író temperamentumának, vitalitásának, magabiztosságának, vagy éppen agresszivitásának függvényében mutat eltéréseket. Ezek az eltérések olyannyira jellegzetesek a nyomaték eloszlásának, ritmusának és változásainak tekintetében, hogy már csak eme írásjegyek alapján is valószínűsíthető az illető személye.

   

  A gyenge írásnyomás energiahiányra utal. Írója lehet intelligens, ötletgazdag, intuitív, lehet sokoldalúan tehetséges, ám hiányzik belőle a megvalósítás képessége. Ha akadályokba ütközik, hajlamos meghátrálni.

   

  Max Scheling, egykori nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok aláírása

   

  Szabályos írásban az erős nyomaték fegyelmezett és rejtett energiákkal bíró íróról vall, akinek nagy a küzdőképessége és az önuralma. Ha ugyanez az erős nyomaték szabálytalan írásban bukkan fel, joggal gondolhatjuk, hogy az író nem képes uralkodni indulatain. Nehézkes, gátlásos és folyton attól retteg, hogy képtelen úrrá lenni egy helyzeten.

   

  A cikcakk vonal arra is lehetőséget ad, hogy az író cselekedeteinek tudatos és öntudatlan elemeit összekapcsoljuk, azaz megvizsgáljuk, hogy a nyomaték (öntudatlan akarat) hogyan függ össze a tudatos akarat írásbeli megnyilvánulásaival, az írás szögletes elemeivel.

   

  Amikor egy kézírásban, vagy egy cikcakk vonalban szögletek jelennek meg, az az illető döntéshelyzetekhez való viszonyáról árulkodik. A szögek ugyanis a cselekvés addigi irányának hirtelen megváltozásai. A változás pedig rendszerint egy döntés következménye, aminek megszületésében tudatalatti törekvéseink is szerepet játszanak.

   

  Himmler írása

   

  Minél fontosabb a döntés, annál nagyobb energiával nyomjuk a papírt. A legnagyobb döntéseket ugyanis rendszerint izgalmak, kétségek, érzések kavalkádja kíséri, előzi meg. Márpedig minél több érzés, indulat gyűlik fel bennünk, cselekedeteink annál több erő kifejtésével irányíthatók.

   

  A vonalat húzó kéz a szöglet előtt lelassul, emiatt óhatatlanul megerősödik a nyomatéka, ám nem mindegy, milyen mértékben. Ha az írója közvetlenül a szöglet előtt és a szögletnél erős nyomású cikcakkot rajzolt, akkor nyugodtan feltételezhetjük, hogy döntéseiben indulatos emberről van szó, s gyakran mások kárára cselekszik.

   

  A gyenge nyomatékú vonal írójáról sejteni lehet, hogy döntésképtelen, aki nem képes irányítani az eseményeket, és rendszerint elfojtja a vágyait.

  Tímár Krisztina
  VIII. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.