Grafológia

Valami más... - 2003. decemeber

Rajzoljon egy vicces vonalat!


Az általam felkért emberek a vonal viccességét különös formákkal, váratlan kanyarokkal, irányváltásokkal, néha szögekkel érzékeltették. A vicces vonal nem feltétlenül gyors, nincs sajátos tendenciája a vonalvezetésben vagy a vonal alakjában. A vicces vonal egyetlen jellemzője az egyéni, a szokatlan megformálás és a váratlanság.

 

Akkor találunk tehát valamit humorosnak, amikor hirtelen más megvilágításba helyezve a dolgokat, azoknak új oldalait, összefüggéseit, ellentmondásait, különféle szintjeit pillantjuk meg. A humor és a kreativitás nagyban fedi egymást.

 

Humor sokféle lehet. Ezenkívül különböző szintjei és megnyilvánulási formái vannak. Ezért a kézírásban is rendkívül változatosan és különböző helyeken jelentkezhet.

 

A jó humorú ember írására jellemző a jó tagoltság, a magasan elhelyezkedő ékezetek, ezek a rálátóképesség megnyilvánulásai. Fontos a szabályok rugalmas kezelése az írás kivitelezésében, mert a merevség megakadályozza a rendhagyó, kreatív gondolatok kialakulását is.

 

 

A jó humorú emberek esetében az írás egészének ritmusa feltétlenül rugalmas. A humorérzék gyakran nyilvánul meg kombinatív kötésmódokban, vagyis a betűk és betűrészek érdekes, de nem túlkomplikált kapcsolataiban. Ezek a részletek az egyes emberek közötti kapcsolatok sokszínűségét, sokrétűségét áttekintő emberek jellemzői. Az ilyen írással író humora is elsősorban az emberek egymás közötti kapcsolataira vagy életük furcsa helyze-teire fogékony.

 

Gyakori a betűk és betűelemek közötti összekötések alakjában a nyitottságot sugárzó kehelyformájú. Az így írók humora inkább elfogadó, nem bántó.

 

Előfordulhat, de nem feltétlenül szükséges az átlagosnál több hurok az írásban. Ez az életöröm kifejeződése. Az ilyen emberek mindenben meglátják az eltérőt, gyönyörűséget találnak az élet minden percében, élvezik annak sokszínűségét és saját helyüket az egészben.

 

Vannak emberek, akik egészen plasztikus, emberszerű lényeket, kifejezéseket rajzolnak, még az egyes betűiknek vagy betűikből is. Az ilyen vizuális humor azonnal valami furcsaságot kölcsönöz az írásnak. Ilyenkor az olyan elemek, mint például a betűk fölötti két pötty ékezet, ami a betűnek kifejező tekintetet kölcsönöz, más rendszerbe, más megvilágításba kerül. (Természetesen nem véletlen, hogy a figyelmük az írás és az élet mely területeit hatja és formálja át.) Gyakran írnak így rajzfilmesek, karikaturisták.

Tímár Krisztina
IX. évfolyam 12. szám

Címkék: grafológia

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.