Grafológia

Valami más... - 2003. november

Ebbe a négyzetbe most csak egyetlen vonalat rajzoljon! Próbálja ezzel az egy vonallal kifejezni a szomorúságot. Mint a festők, akik vonalaikkal képesek érzéseket ábrázolni: húzzon egy szomorú vonalat.  


A szomorúság valamilyen veszteségünk utáni állapot. Ilyenkor az ember befelé fordul, energiáit arra használja, hogy a veszteséggel járó fájdalmakat feldolgozza.

 

A szomorúságot a legtöbb esetben ereszkedő, a vége felé leeső ívű vonallal ábrázoljuk. Az ábrák második jellegzetessége a folyamat belső munka jellegét fejezi ki, vagyis sokan rajzolnak befelé, a középpont felé tartó irányú, bezáródó körvonalat, csigavonalat.

 

Az írásban ugyanilyen jellegű vonalak jelzik a szomorúságot. Az ereszkedő sorok, a leeső szóvégek, „t” áthúzások vagy más betűrészletek az energiaszint ereszkedését és az érzelmi élet nehézségeit jelképezik. (A nyelvben sem véletlenül használjuk a súllyal kapcsolatos, lehúzó „nehézség” kifejezést az érzelmileg igénybe vevő dolgokra.) Nagy számban fedezhetjük fel ezeket a jeleket a gyászolók kézírásában, de kisebb szomorúságaink is azonnal megnyilvánulnak a kézírás változékonyabb területein, ugyanilyen jelekben.

 

A szomorúsághoz hasonló grafikus jelekben nyilvánul meg a fáradtság is, mert minden energiaigényes lelki feladat vagy energiaőrlő helyzet is erőnk fogyatkozását eredményezi. Ilyen jelei vannak a betegségnek is, hiszen a betegség és a gyógyulás is belső munka.

 

Ha leeső vagy ereszkedő irányú vonalakat találunk az írásban, arra is gondolhatunk, hogy az író depressziós. A depresszió nem azonos a tartós szomorúsággal, ami a nagyobb veszteségek feldolgozásához szükséges ideig tart. Éppen akkor lesz valaki depressziós, amikor olyan fájdalmat lenne kénytelen átélni, amit túl nagynak, elviselhetetlennek érez, ezért bezárul, elhatárolja magát a szomorúságtól (ezzel együtt persze még sok, a fájdalommal kapcsolatos érzéstől is), és nagyjából csak kiüresedettséget és valami elviselhető mennyiségű fájdalmat él át.

 

A saját tapasztalataim azt mutatják, hogy a depresszióra való hajlam összefügg a lelki fájdalomtűrő képességgel, a lelki problémák megoldására való hajlandósággal és az ebben való jártassággal, így a felnőttséggel és nem utolsósorban az önbizalommal is.

Tímár Krisztina
IX. évfolyam 10. szám

Címkék: grafológia

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.